<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Rusija 66:60

Teško s Rusima: Predrag Danilović

SIDNEJ, 17. septembra (Tanjug) - U prvom kolu B grupe na olimpijskom košarkaškom turniru u Sidneju danas je reprezentacija Jugoslavije savladala selekciju Rusiju sa 66:60 (27:28). U dvorani Dom, u okviru Olimpijskog parka, pred 10.000 gledalaca, utakmicu su sudili Amerikanac Dejvid Džons i Grk Nikolaos Picilkas.

U grupi B, pored naše ekipe, nalaze se nacionalne selekcije Španije, Angole, Australije i Kanade. Narednu utakmicu Jugoslavija igra prekosutra, protiv reprezentacije Australije.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 6, Danilović 14, Obradović 1, Rakočević, Šćepanović 2, Lukovski 4, Rebrača 18, Tarlać, Drobnjak 13, Tomašević 13, Jestratijević.

RUSIJA: Čikalkin 6, Kubrakov, Bašminov, Kisurin, Morgunov 4, Bazarević, E. Pašutin 10, Z. Pašutin 6, Fetisov 3, Kirilenko 10, Panov 13, Avlejev 8.

Jugoslovenski košarkaši, koji su nastupili bez povređenog Predraga Stojakovića, uspeli su da na startu olimpijskog turnira savladaju opasnog rivala, Rusiju. Ova pobeda će mnogo značiti igračima selektora Željka Obradovića, jer ih u nastavku čeka težak put ka jednoj od medalja.

"Plavi" košarkaši su u današnjem meču pokazali dva različita lica. U prvom delu utakmice igrali su veoma slabo, dok su u finišu susreta, zahvaljujući odličnoj igri centara, uspeli da steknu nedostižnu prednost.

Očito je da Jugoslavija još uvek nije ušla u pravu formu, a da su igrači bili veoma nervozni, što je rezultiralo gubljenjem 11 lopti u prvom poluvremenu. Kada su plejmejkeri Dejan Bodiroga, Saša Obradović i Dragan Lukovski uspeli da bolje organizuju igru, pobeda više nije dovođena u pitanje.

Reprezentacija Rusije je, poput našeg tima, samo na trenutke igrala onako kako može i ume. Ruski igrači su sredinom prvog poluvremena, čak, uspeli da preokrenu rezultat u svoju korist, ali je to bilo sve što su uradili.

Očito je, međutim, da su obe selekcije, na startu olimpijskog turnira, skrivale svoje prave adute, jer će im oni dobro doći kada se bude igralo po 'nokaut' sistemu.

U timu Jugoslavije odlično su igrali Bodiroga, Danilović, kao i tri centra Drobnjak, Rebrača i Tomasević.

U ekipi Rusije najbolji utisak ostavio je Panov, koji je bio i najefikansniji igrač u protivničkom taboru.


Ruska glasila: košarkaši Jugoslavije zasluženo pobedili

MOSKVA, 18. septembra (Tanjug) - Moskovska štampa i sva druga vodeća ruska glasila danas jednoglasno konstatuju da je jugoslovenska košarkaška reprezentacija zasluženo pobedila "zbornu komandu", na samom startu olimpijskog turnira u Sidneju. Sportski dnevnici "Sovjetski sport" i "Sport ekspres" navode, u opširnim izveštajima sa košarkaškog meča Jugoslavija-Rusija, mišljenje glavnog trenera ruske ekipe Stanislava Jeremina, koji je, kao jedan razloga poraza, naveo to što u njegovoj ekipi nije bilo potrebne brzine.

Jeremin se takođe požalio da nije proradila, kako je kazao, ni "dalekometna artiljerija", ciljajući na slab učinak ruskih košarkaša u pokušajima da pogode "trojke".

Ruski trener je ocenio da je jedan od ključnih momenata celog meča bilo dugo odsustvo sa parketa najboljeg igrača njegove ekipe Sergeja Panova, koji je, početkom drugog poluvremena, dobio četvrtu ličnu grešku.

"Posle izlaska Panova, pod našim koševima su gospodarili Rebrača i Drobnjak", kazao je Jeremin, objašnjavajući uzroke poraza svoje ekipe.

Ove ocene Jeremina prenosi, osim sportskih i većina drugih moskovskih listova.

Poznati dnevnik "Izvestija" stavlja, međutim, pod sumnju taktiku pa i izbor igrača koji je za Olimpijadu u Sidneju pripremio Jeremin.

List kaže da je iznenađujuće što ruska ekipa gotovo da nema klasičnog centra, a sve najave o bržoj igri su se raspršile već u prvom meču protiv Jugoslavije.

"Izvestija" takođe kao jedan od glavnih uzroka poraza ruske ekipe navodi to što je ključni igrač Sergej Panov morao veći deo drugog poluvremena da presedi na klupi. Tako su, zaključuje "Izvestija", jugoslovenski centri Rebrača, Tomašević i Drobnjak lako izlazili na kraj sa ruskom odbranom, zabeleživši ukupno 39 poena.

Zanimljivo je da su, prilikom sinoćnjeg emitovanja priloga sa Olimpijade u Sidneju, na prvom programu ruske državne televizije ORT, urednici sportskog programa dali najveću minutažu baš košarkaškom meču Jugoslavija-Rusija.

Reporteri ruske državne televizije su, međutim, o pobedi njihovih odbojkaša, nad izabranicima trenera Zorana Gajića, javili samo kratko, uz ocenu da je tesan rezultat u drugom i trećem setu najbolji pokazatelj koliko je teško ekipa Rusije došla do pobede.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu