<< Nazad



 

 

Marković ispunio očekivanja

SIDNEJ, 18. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski plivač Vladan Marković ispunio je očekivanja na olimpijskom takmičenju u Sidneju, pošto je danas u disciplini 200 m leptir premašio državni rekord sa rezultatom 2:00,11 min, što je za 1,19 sekundi bolje vreme od njegovog dosadašnjeg rekorda.

Naš plivač je uverljivo pobedio u 3. kvalifikacionoj grupi, u kojoj su još učestvovali Južnoafrikanac Teo Verster, Austrijanac Mihael Vindiš, Grk Joanis Drimonaks, Mađar Viktor Bodrogi, Kubanac Hunter Rodriges, Finac Tero Valima i Irac Kolin Laut.

Marković je plivao u šestoj stazi i od starta trke, kada se najpre prekrstio za sreću, nalazio se u vodećoj trojci, zajedno sa Bodrogijem i Drimonakisom. Jugoslovenski rekorder je "povukao" u poslednjih 50 metara i stečenu prednost sačuvao do dolaska na cilj:

"Plivao sam strašno. Odlično sam okrenuo na 100 m, bez umora, potom pojačao tempo na 50 m i - izdržao do kraja. Pružio sam više od maksimuma", izjavio je Vladan Marković odmah posle trke, očekujući rezultate ostalih plivača. Sa 2:00,11 min on je bio u krugu kandidata za priželjkivano "malo finale". Međutim, na kraju je, od 46 prijavljenih takmičara, bio - 21.

"Dugo sam se - i to punom parom - pripremao za Olimpijadu. Godinu i po dana vežbao sam u Makedoniji, a potom zavrsni deo obavio s drugovima iz reprezentacije. Sve sam podredio da u Sidneju postignem što bolji rezultat. Jer, zna se šta je Olimpijada, to se pamti... Uspeo sam, dao je Bog da otplivam upravo onako kako sam želeo" - rekao je Marković.

Trener jugoslovenskih plivača Petar Popović ocenio je da je Marković postigao sjajan uspeh:

"Na svojoj drugoj Olimpijadi on se pokazao kao iskusan takmičar, potvrdivši klasu i renome našeg najuspešnijeg plivača u poslednjih nekoliko godina. Žao mi je samo zbog onih 11 stotinki, bilo bi fantastično da je išao ispod dva minuta. U svakom slučaju, Marković je je danas bio fenomenalan", zaključio je Popović.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu