<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Egipat 25:22

Nenad Peruničić je vodio žestoku borbu sa Egipćanima

SIDNEJ, 18. septembra (Tanjug) - U utakmici 2. kola A grupe na olimpijskom turniru za rukometaše, reprezentacija Jugoslavija je danas u Sidneju pobedila nacionalnu selekciju Egipta sa 25:22 (11:14),

Pred oko 4.000 gledalaca, u dvorani "Paviljon 2" u Olimpijskom parku, sudili su Španci Galjego i Lamas.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Knežević 5 (2), Jovanović 2, Peruničić 2, Butulija 1, Lapčević, Matić 3, Kapisoda 1, Škrbić 6, Golić 5, Đurković.

EGIPAT: Mohamed, El Nakib, A. Avad 5, Saber 3, Gohar 2, Šerif 9, El Alfi, Elgejoši, Marvan 2, H. Avad 1, Belal, Zaki.

Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Egipat 4 (2).

Isključenja: Jugoslavija 14, Egipat 2 minuta.

Rukometne reprezentacije Jugoslavije i Egipta su danas odigrale dva različita poluvremena zanimljive i borbene utakmice, pune obrta i uzbuđenja. "Plavi" su zasluženo došli do uspeha sigurnijom i organizovanijom igrom u drugom delu susreta, ponajviše zahvaljujući izvanrednom golmanu Dejanu Periću, koji je pravio "čuda" u šest metara golmanskog prostora.

Prvi deo susreta pripao je Egipćanima koji su, neočekivano, uverljivo dominirali svih 30 minuta. Sve im je polazilo za rukom, kombinovali su s lakoćom, i bez problema "rešetali" mrežu naših golmana Perića i Šterbika.

Jugosloveni su, u tom periodu, delovali konfuzno i imali podređenu ulogu. Bez prave kontrole lopte, uz dosta grešaka sa obe strane terena, nisu imali uspeha u nastojanju da zaustave zahuktalog protivnika, koji je održavao stalno vođstvo.

Trener "plavih" Veselin Vujović je dugo "mešao karte", tražeći dobitnu kombinaciju protiv svog nekadasnjeg učitelja Zorana Živkovića, selektora Egipćana, i pronašao je u poluvremenu.

Drugi deo utakmice prikazao je sasvim novo lice naše reprezentacije. Otresitiji, mnogo sigurniji i precizniji, Jugosloveni su, već posle pet minuta, izjednačili rezultat (14:14), da bi petnaestak minuta kasnije prvi put i poveli (18:17). Egipćani se, međutim, nikako nisu predavali, ali je u prelomnim trenucima susreta na scenu stupio nesavladivi Dejan Perić, i uz veliku pomoć Nebojše Golića, Dragana Škrbića, Nedeljka Jovanovića i Vladana Matića, sasvim preokrenuo situaciju na terenu.

Jugoslavija je, tako, posle velike borbe i uz dosta truda, zasluženo ostvarila drugu pobedu na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Vujović: Veoma dobra utakmica

SIDNEJ, 18. septembra (Tanjug) - Posle vredne pobede nad selekcijom Egipta, u 2. kolu A grupe olimpijskog turnira za rukometaše, savezni trener reprezentacije Jugoslavije Veselin Vujović ocenio je da su dva rivala odigrala veoma dobru utakmicu.

"Egipćani su odlična ekipa, što su već dokazali u susretu protiv Rusa, koji su ih dobili minimalnim rezultatom. Najviše zasluga što su, u ovom trenutku, protivnik za postovanje ima njihov selektor Zoran Živković. On je, kao dokazani stručnjak, formirao jak sastav, postavio kvalitetnu igru, i neće biti iznenađenje ukoliko se Egićani nađu među cetiri najbolja tima u našoj grupi", rekao je Vujović.

Naš stručnjak je, ocenjujući igru oba tima, istakao da su prisutni videli dva različita poluvremena.

"U prvom delu Egipćani su bili izrazito bolji, dok je u nastavku, posle mnogo kombinovanja i većeg izbora kvalitetnih igrača, reprezentacija Jugoslavije držala kontrolu igre u svojim rukama. Uspeli smo da stignemo, a zatim i prestignemo, vođstvo rivala i na kraju zasluzeno trijumfujemo", kazao je jugoslovenski trener i dodao da je danas u najboljoj poziciji bio doskorašnji selektor reprezentacije Jugoslavije, Zoran Živković.

"On je, normalno, sportski želeo da pobedi njegov sadašnji tim, ali, uveren sam, da mu nije mnogo teško palo što je izgubio od svojih bivših učenika. Uostalom, većina naših igrača je sticala rukometno znanje upravo od Živkovića", smatra Vujović.

Popularni Tuta je Vujoviću odmah vratio "milo za drago", istakavši da je Vujović danas, kao i u susretu protiv Južne Koreje, odlično vodio "plavi" tim.

"Postavio je pravu odbranu, 5 -1, za koju ja nisam imao rešenja zbog 'tanjeg' fonda kvalitetnih igrača. To je razlog zašto smo morali da napadamo s krila, ali je golman Perić još jednom potvrdio da je u odbrani šuteva s tih pozicija, možda, najbolji na svetu", rekao je selektor Egipćana.

Živković je ocenio da reprezentacija Egipata još ima šanse da se nađe među četvrtfinalistima na olimpijskom turniru, a da će o tome odlučiti susreti sa Južnom Korejom i Kubom.

"Utakmica između Egipta i Jugoslavije bila je, možda, najteža u mojoj dosadašnjoj karijeri. Prvi put sam igrao protiv reprezentacije zemlje iz koje potičem i koju, normalno, neizmerno volim. Želim 'plavima' puno uspeha u nastavku takmičenja i da se nađu među osvajačima medalja", zaključio je Živkovć.

Kapiten reprezentacije Jugoslavije Dragan Škrbić ocenio je da je susret s Egipćanima bio, verovatno, ključan za naš tim, što se tiče daljeg raspleta u A grupi.

"Zbog toga smo u prvom delu igrali u grču i dosta grešili. Očekivali smo tešku utakmicu, jer smo znali da se sastajemo s jakim i kvalitetnim rivalom, čiji smo otpor uspeli da slomimo tek posle mnogo uloženog truda. Smatram da smo ovom pobedom obezbedili plasman u četrfinale", izjavio je Škrbić.

On je dodao da će naš tim sada nastojati da zauzme što bolje mesto u grupi, jer bi na taj način osigurali lakšeg protivnika u četvrtfinalu.

Junak susreta, golman Dejan Perić, zadovoljno je konstatovao "da imamo čemu da se nadamo".

"Potvrdili smo da imamo veoma dobru i kvalitetnu ekipu i da opravdano možemo računati na visok plasman. Prijaju pohvale, ali ,svakako, da nisam samo ja zaslužan za preokret na današnjem meču. Snažan smo kolektiv, koji, zasad, gura po planu", rekao je Perić.

Jedan od najzapaženijih u redovima naseg tima, Nebojša Golić, smatra da je danas pružio, možda, najbolju partiju na jednom velikom takmičenju.

"Drago mi je da sam dao doprinos ovoj pobedi. Idemo dalje, želimo da budemo prvi u grupi. Predstoje utakmice sa rivalima iz Evrope, koje bolje poznajemo, i smatram da imamo velike šanse da cilj i ostvarimo", zaključio je Golić.


Rezultati drugog kola olimpijskog turnira rukometaša: Južna Koreja - Nemačka 24:24 (13:11), Jugoslavija - Egipat 25:22 (11:14), Rusija - Kuba 31:26 (15:14)

Tabela: 1. Rusija (4 boda), 2. Jugoslavija (4), 3. Nemačka (3), 4. Južna Koreja (1), 5. Egipat (0), 6. Kuba (0).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu