<< Nazad



 

 

Svečano otvorene 27. Olimpijske igre

Olimpijski plamen izranja iz fontane

SIDNEJ, 15. septembra (Tanjug) - Veličanstvenom ceremonijom otvaranja, koju je na stadionu "Australija" pratilo 110.000 ljudi, a u direktnom televizijskom prenosu više od tri milijarde gledalaca širom planete, danas su u Sidneju i zvanično počele poslednje Olimpijske igre u dvadesetom veku.

Svečano otvaranje Igara, jedne od sve ređih prilika gde se svet zaista pokazuje kao jedna porodica, počelo je ulaskom 120 konjanika, koji su uz muziku iz filma "Čovek sa Snežne reke" nosili olimpijske zastave, da bi potom u besprekornom poretku formirali olimpijske krugove. Bio je to uvod u do sada neviđeni spektakl, događaj na kome je, po prohladnoj proletnjoj noći, učestovalo čak 12.500 izvođača, pri čemu je samo olimpijski orkestar imao 2.500 članova.

U višečasovnom programu, organizatori su na veoma originalan način uspeli da simbolično prikažu otvorenost australijskog društva, i raznolikost kultura koje se u poslednja dva veka prepliću na tom kontinentu.

Sedmogodišnje napore da organizuju najveće Igre do sada, i oko milijardu i po uloženih dolara, organizatori su krunisali dovođenjem 12.000 sportista iz 199 zemalja, čime je oboren rekord letnjih Olimpijskih igara. Ukupan broj reprezentacija zaokružen je na 200 posebnom odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta kojom je dozvoljeno učešće četvorici predstavnika Istočnog Timora, koji je prošle godine proglasio odcepljenje od Indonezije, ali još nije dobio međunarodno priznanje.

Australijanci se posebno ponose činjenicom da su u defileu učesnika Olimpijskih igara sportisti iz Severne i Juzne Koreje prvi put pose pola veka išli pod jednom zastavom. Na isti način, u Sidneju je nastupilo i 14 sportista iz Bosne i Hercegovine. Pod zajedničkom zastavom atletskom stazom su prošli sportisti iz oba entiteta ove drzave.

Na čelu jugoslovenske olimpijske reprezentacije trobojku je nosio odbojkaš Vladimir Grbić.

Nakon defilea, sportiste su pozdravili predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Majkl Najt i pedsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran, a 27. Olimpijske igre proglasio je otvorenim guverner Australije ser Vilijam Din.

Tradicionalnu olimpijsku zakletvu u ime svih sportista koji će se u narednih 17 dana nadmetati za najvrednija odličja pročitala je australijska reprezentativka u hokeju na travi Rajčel Houks, a u ime sudija koji će deliti pravdu na olimpijskim borilištima Peter Ker.

Olimpijski baklju na stadion "Australija" unela je Beti Katbert. Čuvena sprinterka, koja je na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine osvojila tri zlatne medalje, obolela od multiple skleroze, na stadion je ušla u kolicima.

Olimpijski plamen upalila je australijska atletičarka aboridžinskog porekla Keti Frimen, svetska prvakinja na 400 metara i "srebrna" na Olimpijskim igrama u Atlanti. Ovaj čin koji je po tehnološkim efektima nagovestio ulazak u 21. milenijum, ostaće dugo u pamćenju prisutnima na stadionu i milijardama ljudi kraj malog ekrana. U sceni koja prevazilazi sve do sada viđeno na otvaranjima Olimpijskih igara, postolje na kome je upaljen plamen izronilo je iz fontane, a potom je, uz spekrakularan vatromet, podignuto do vrha stadiona.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu