<< Nazad



 

 

Poraz Ajetovića

Slika sa meča Ajetović - Džangfonak

SIDNEJ, 16. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski bokser u velter kategoriji Geard Ajetović eliminisan je već u 1. kolu olimpijskog turnira u Sidneju, pošto je sudijskim preglasavanjem izgubio od Tajlanđanina Parkpuma Džangfonaka.

Posle četiri runde od dva minuta rezultat u bodovima je bio 9:9, ali su sudije preglasavanjem, ipak, odlučile da pobedu dodele Tajlanđaninu.

Jedini jugoslovenski bokser na sidnejskim igrama nije bio na nivou obećanja koje je dao pre starta turnira. On je, doduše, dobro počeo borbu, jer je u prvoj polovini meča vodio sa 7:4, ali je u trećoj rundi promenio taktiku, što ga je na kraju koštalo eliminacije sa olimpijskog turnira.

U prve dve rudne naš takmičar je odličnom taktikom potpuno nadvisio veoma agresivnog protivnika. Služeći se desnim direktom i levim krošeom Ajetović je lako kontrolisao borbu. Tokom prve četiri minute on je delovao sigurno, jer nije dozvoljavao protivniku da zada opasan udarac.

Posle prve polovine borbe Ajetović menja taktiku i pravi istu grešku, kao svojevremeno naš slavni bokser Mirko Puzović, koji se zatvarao u "dupli dekung". To je pokazalo kao loš, fatalan izbor Ajetovića, jer se, nakon toga,Tajlanđanin potpuno oporavio i vratio u meč. U trećoj rundi Ajetović je bio veoma pasivan, držao je protivnika, pa je sudija u ringu često zaustavljao borbu.

Koliko je Ajetović taktički loše boksovao može se ilustrovati time što mu je trener Stevan Pašćan tokom borbe morao davati savete iz ugla.

"Geard je odlično boksovao prve dve runde, kada je vodio sa 7:4. Ne mogu još da objasnim šta se dogodilo sa njim na polovini meča, jer mi se učinilo da je ođednom prestao da boksuje", rekao je posle meča Pacćan.

"Učinilo mi se, u jednom trenutku, da Ajetović nema dovoljno snage. Na treninzima nije pokazivao znake zamora. Kasnije ću podrobnije analizirati meč i videti gde je najviše grešio", prokomentarisao je meč trener Ajetovića, Stevan Pašćan.

Ajetović je prvi jugoslovenski sportista, od ukupno 112 takmičara, koji je završio takmičenje na Olimpijskim igrama.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu