<< Nazad



 

 

Pobeda Jugoslavije

Igrač odluke: Nedeljko Jovanović

SIDNEJ, 16. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski rukometaši su posle velike i neizvesne borbe, u dramatičnoj završnici, uspeli da ostvare pun pogodak na startu olimpijskog turnira. Golom Nedeljka Jovanovića, osam sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, izborena je pobeda nad Južnom Korejom 25:24 (12:10), koja će našoj ekipi, bez sumnje, doneti veliku dozu samopouzdanja.

"Plavi" su se, naime, "digli iz mrtvih", pošto je na pet-šest minuta pre kraja susreta izgledalo da im nema spasa. Korejanci su od poluvremena igrali odlično, imali četiri gola viška (19:23) i pobedu na dohvat ruke. Presudio je, međutim, povratak na parket našeg sjajnog golmana Dejana Perića, koji je na efektan način, u prelomnim trenucima susreta, odbranio nekoliko šuteva i, čini se, demoralisao protivnike.

S druge strane, vrlo dobri Jovanović, Butulija, Lapčević i Golić umeli su da realizuju šanse, pa je, na kraju, sve došlo na vodenicu "plavih". Nedeljko Jovanović je samo dotukao "ošamućene" rivale i doneo veliku radost našoj ekipi.

Prvi deo susreta Jugosloveni su odigrali sasvim solidno. Kontrolisali su igru, bili sigurni i održaval stalno vođstvo, ne dozvoljavajući Korejancima da se razmahnu. Vrlo dobro je funkconisao trio Jovanovć-Butulija-Šrbić, a Perić je bio nesavladiv na golu, pa je sve nagoveštavalo da će to biti rutinska pobeda izabranika saveznog trenera Veselina Vujovića.

Međutim, u drugom delu utakmice naši rukometaši su se našli na ivici ambisa. Korejanci ne samo da su sredili redove, nego su zaigrali tako dobro da su preuzeli sve "konce" u svoje ruke. Posle sedam izjednačenja, definitivno su i preuzeli vođstvo i mirno se pripremali za slavlje. U tim trenucima blistali su njihovi najbolji igrači, golman Li, Paek, C.Čo, Jun Hong, koji su nekoliko puta izmamili aplauz za izvedene akcije.

Naši igrači su delovali izgubljeno, dok ih svojim odbranama u igru ponovo nije vratio izvanredni golman Perić, a Jovanović, uz pomoć Butulije, Golića i Lapčevića, preuzeo komandu u svoje ruke.

Pobedonosni pogodak, osam sekundi pre kraja, bio je nagrada za sve napore koje su naši rukometaši uložili da na startu olimpijskog turnira ostvare cilj.

Pred oko 2.000 gledalaca u dvorani Olimpijskog parka, sudili su Šveđani Hanson i Olson.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Nikolić, Knežević 2, Jovanović 6, Butulija 6(1), Lapčević 2, Matić, Milosavljević 2, Đukanović 1, Škrbić 2 i Golić 4.

JUŽNA KOREJA: Li, Kang, M.Park, B.Čo 1, Hong 4, Jun 6 (2), J.Park, H.Čo 3, S.Park 1, Mun,C.Čo 3 i Paek 6.

Sedmerci: Jugoslavija 1 (1), Južna Koreja 2 (2).

Isključenja: Jugoslavija 8, Južna Koreja 4 minuta.

Izjave posle utakmice Jugoslavija - Južna Koreja

SIDNEJ, 16. septembra (Tanjug) - Da je utakmica s Korejancima sasvim iscrpla jugoslovenske rukometaše, videlo se nakon njenog završetka, kada su se "plavi", još ne verujući da su uspeli da pobede, radovali kao deca.

Svima odreda, i članovima stručnog štaba i igračima, kao da je pao kamen sa srca, jer su, posle mnogo muke, prošli kroz "iglene uši" u nastojanju da uspešno startuju na olimpijskom turniru.

"Smatram da je rezultat prelaman u dve faze, i da su oba puta golmani bili u glavnim ulogama. Najpre je početkom drugog poluvremena korejanski golman Li činio čuda, dovodio naše igrače do očajanja, i najzaslužniji je što su oni uspeli da naprave preokret. To isto je, potom, uradio Dejan Perić, na našu sreću pravovremeno, i mi smo na kraju ipak stigli do zasluženog slavlja", izjavio je savezni trener Veselin Vujović.

On je dodao da bi nerešen rezultat možda bio najrealniji, "ali, kada se sve sabere", primetio je Vujović, "mi smo ipak bili bolji za taj jedan gol".

"Čestitam Korejancima na odličnoj tehnickoj obučenosti. Znali smo od ranije da su dobra i kvalitetna ekipa, a danas su to vise nego potvrdili. Istovremeno, bili su vrlo korektan rival i ja im odajem priznanje za to", istakao je jugoslovenski trener.

Na primedbe da je izostavljanje Nenada Peruničića iz ekipe izazvalo nedoumice, Vujović je odgovorio:

"Mi imamo 15 igrača, i za svaku utakmicu trojica moraju da se odmaraju. Odlučili smo da ovoga puta među njima bude i Peruničić, s obzirom da dugo vuče povredu kolena. Iz straha da je ne obnovi, pošto Korejanci igraju agresivnu odbranu, nismo želeli ništa da reskiramo i tu nema nikakve misterije", zaključio je Vujović.

Centralna figura naše reprezentacije, Nedeljko Jovanović, nije mogao poželeti lepši poklon za rođendan, pošto je danas napunio 30 godina.

"Složio bih se s trenerom da su Korejanci jak i vrlo nezgodan protivnik. To se videlo tokom cele takmice, jer su nas redovno kažnjavali i sustizali kad god bi se opustili", izjavio je bek "plavih". Jovanović je dodao da je pobednika odlučio ponovni ulazak u igru našeg golmana Perića.

"Igrali smo solidno u odbrani, možda nas je kasnije malo poremetila povreda Đukanovića, koji je iskrenuo skočni zglob. Takođe, želim da istaknem vrlo dobru partiju i odlična proigravanja Igora Butulije", zaključio je Jovanović.

Butulija je ocenio da je najvažnije da su na početku turnira osvojena dva boda.

"Bila je ovo izuzetno teška utakmica. Opterećeni njenom važnošću možda nismo funkcionisali onako kako smo planirali, ali smo na kraju ipak uspeli da se izdignemo", izjavio je Butulija.

On je dodao da je veliko ohrabrenje dobiti praktično izgubljen meč. "To pokazuje da imamo kvalitetnu ekipu i da se ne plašimo nikoga. Očekujem sve bolje partije u narednim susretima", zaljučio je Butulja.

Ratko Nikolić je naveo da su "plavi" zasluženo pobedli neugodnog protivnika.

"Potvrdili smo da smo kvalitetna ekipa. Sada se lakše diše i mirnije iščekuje naredna utakmica, koju u ponedeljak igramo protiv Egipta:" dodao je on.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu