<< Nazad



 

 

Tamara Šotra optimista

SIDNEJ, 12. septembra - Drugi put uzastopni jedino predstavnik jugoslovenskog mačevanje na Olimpijskim igrama biće Tamara Savić-Šotra.

Pre četiri godine ona je učestovala na Igrama u Atlanti, ali je bila eliminisana već u prvom kolu.

Da li će u Australiji biti slično, ostaje da se vidi 17. septembra, ali će tri dana ranije, biti mnogo toga jasnije, s obzirom da će se tada obavizi žreb.

"Sistem takičenja na Igrama je drugačiji nego u Svetskom kupu. Ovde se takmičenje odvija po eliminicionom sistemu, što znači da svaki poraz znači oproštaj od Olimpijade. Zato je svaka prognoza nezahvalna", rekla je Tamara Šotra.

Pre četiri godine u Atlanti konkurencija je bila izuzetna jer je nastupilo čak 200 takmičarki. U Sidneju, međutim, u konkurenciji mača za žene nadmetaće se samo 40 najboljih na svetu.

"Mnoge takmičarke koje se na svetskoj rang listi nalaze ispred mene, nisu doputovale u Sidnej. Ja sam se kroz sistem kvalifikacija domogla Olimpiskih igara", kaže Tamara Šotra.

Naša najbolja mačevalka došla je u Sidnej posle sjajnog uspeha u Jerevanu, gde je pobedila, iako je na to takmičenje došla kao 70. rangirani mačevalac sveta.

"Ako bih u Sidneju uspela da se plasiram među osam najboljih to bi za mene bio ogroman skok na svetskoj rang listi. Mislim da bih onda bila među 20 najboljih na svetu", smatra Tamara Šotra.

Prema rečima naše olimpijke veoma je nezahvalno pronozirati rezultat. U tom sportu svaka sitnica može da odluči, pa je nemoguće prognozirati šta će se dogoditi.

"Kakva će biti konkurencija u Sidneju pokazuje primer Ukrajinke Titove. Ona na svetskoj rang listi zauzima sedmo mesto, ali neće nastupiti u Australiji", ističe Tamara.

Prema rečima naše predstavnice uslovi za treniranje u Sidneju su odlični. Poslednjih dana je dobila sparing partnera, što će joj omogućiti da takmičenje dočeka u boljoj formi. Jedini problem mačevaoci imaju što je dvorana od Olimpijskog sela daleko, tako da se u putu svakog dana izgubi najmanje dva sata. Mačevalačko borilište nalazi se u centru Sidneja, dok je Olimpijsko selo van centralne zone.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu