<< Nazad



 

 

Najbrojnija porodica Jugoslavije u Sidneju

SIDNEJ, 10.septembra (Tanjug) - Najbrojnija sportska porodica Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Sidneju je - atletska.

Čak 26 naših atletičara izaći će na Olimpijska borilišta što je, verovatno rekord od 1912. godine, kada su naši takmičari prvi put nastupili na Igrama u Stokholmu. Toliko predstavnika nismo imali ni u vremenima kada je jugoslovenska atletika vrvela od asova.

"U Sidneju se ponašamo kao da smo na pripremama. Ovde ćemo boraviti četiri nedelje što je dovoljno da se aklimatizujemo na nove uslove", kaže selektor muške i ženske atletske reprezentacije Jugoslavije Nikola Tomasović.

Prema rečima jugoslovenskog selektora u okolnostima kada se treba adaptirati na novo podneblje događa se da s vremena na vreme neko od atletičara zatraži intervenciju lekara ili masera ali je sve to uobičajeno na takvim pripremama.

- Naša je obaveza da u realnim uslovima za domaću atletiku napravimo najbolje rezultate. Valja, međutim, istaći da u ovoj reprezentaciji ima nekoliko takmičara koji su kandidati za osvajanje medalje", kaže Tomasović.

Jugoslovenski selektor ističe da su glavne uzdanice naše atletike na Igrama u Sidneju skakač uvis Dragan Topić i bacač kugle Dragan Perić kao i dugoprugašica Olivera Jevtić.

"Olivera je, doduše, još mlada i teško je očekivati da u njenim godinama možemo priželjkivati medalju u tako teškoj disciplini kao što je trčanje na 10.000 metara. Ona je na svetskom prvenstvu prošle godine bila deseta pa je teško već sada očekivati da se izbori za medalju. Ali, u sportu je sve moguće", smatra Tomasović.

O izgledima Topića Tomasović kaže da je veoma zadovoljan njegovom psihiloškom stabilnošću kakvu ranije nije ispoljavao na takmičenjima.

"Topić je ovde stabilan. Svestan je svoje uloge i mesta u ekipi i tako se ponaša u Olimpijskom selu. Nije opterećen jer je svestan da je sazreo i da je pravi šampion pa zbog toga može da se desi da bude najbolji", kaže Tomasović.

Tomasović priželjkuje da kuglas Dragan Perić, s obzirom na raniju povredu, ostvari svoj najbolji plasman na Olimpijskim igrama jer na prethodna dva učešća nije ispunio očekivanja.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu