<< Nazad



 

 

Geard Ajetović uzdanica jugoslovenskog boksa

SIDNEJ, 11. septembra (Tanjug) - Posle 12 godina pauze, jugoslovenski boks će imati predstavnika na Olimpijskim igrama, a ugled našeg boksa u Sidneju braniće 19-godišnji Beočinac Geard Ajetović.

Ajetović će se u Sidneju takmičiti u velter katgoriji, u kojoj su prijavljena 32 boksera, među kojima ima puno pobednika najvećih svetskih i evropskih takmičenja. "Bez obzira na trzavice koje su pratile naše pripreme u zemlji, mislim da se Gead dobro spremio. Ovde imamo odlične uslove za rad, pa uspešno nastavljamo posao koji smo započeli pre dva meseca na Kopaoniku", rekao je trener našeg reprezentativca Steva Pašćan.

On je naveo da Ajetović u Sidneju vežba sa reprezentativcima Nigerije, Litvanije i Makedonije.

"Nigerijci imaju jednog kontraša koji savršeno odgovara Geardu. Njegova forma je sve bolja, pa sam uveren da će do početka takmičenja biti spreman za sve izazove", kaže Pašćan, i dodaje da će puno toga zavisiti i od žreba, koji će se obaviti 14. septembra.

Pašćan smatra da naš bokser može daleko da dogura, ukoliko u prvim borbama izbegne ruskog i kubanskog takmičara. Po njegovoj proceni za ulazak u polufinale bokserkog turnira biće potrebne tri ili najviše četiri pobede.

Mladi jugoslovenski bokser nije impresioniran konkurencijom u Sidneju. Uveren je čak da, možda, može doći i do medalje.

"Dobro sam trenirao u protekla dva meseca. Sa trenerom Pašćanom sam odradio sve što smo zamislili, a sada radimo na tehničko-taktičkim varijantama. Sa nestrpljenjem očekujem prve nastupe", kaže Ajetović.

Bokserski turnir na Olimpijadi počeće 16. septembra, ali se još uvek ne zna termin prvog nastupa Ajetovića u Sidneju.

Jugoslovenski bokseri osvojili su do sada, na raznim olimpijskim igrama, 11 medalja. Olimpijski šampioni bili su Mate Parlov, Slobodan Kačar i Ante Josipović. Pored toga plavim boracima pripale su još dve srebrne i šest bronzanih medalja.

Po broju osvojenih medalja, boks se svrstava među najuspešnije jugoslovenske olimpijske sportove. Od boksera su jedino uspešniji do sada bili rvači, koji su do osvojili 16 medalja, dok su gimnastičari osvojili isti broj medalja kao i bokseri.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu