<< Nazad



 

 

"Plavi" dvojac juriša na medalju, a četverac na visok plasman

SIDNEJ, 11. septembra (Tanjug) - Kad god u olimpijskom Sidneju ovih dana dune jak vetar, svi u jugoslovenskoj ekspediciji pomisle na naše veslače, dvojac bez kormilara (Nikola Stojić, Đorđe Višacki) i četverac bez kormilara (Filip Filipić, Boban Ranković, Ivan Smiljanić, Mladen Stegić), a od juče i na kajakaše.

Pored snažnog vetra, veslači se na olimpijskoj stazi na jezeru Penrajt Lejk bore još sa hladnoćom i talasima, pa im niko ne zavidi na uslovima za treniranje.

Istovremeno, sa zabrinutošću se prati vremenska prognoza, jer bi vetar mogao da onemogući takmičare u nastojanju da ostvare vredan plasman.

"Ne mora da znači. Naš reprezentativni dvojac se već takmičio pod sličnim vremenskim uslovima, i to ih nije nešto specijalno destabilizovalo. Glavna briga nam je da se na vetru i hladnoći neko ne razboli, pa strogo vodimo računa kako da se momci obuku. Vetar je, inače, proteklih 10 dana počinjao da duva oko devet sati i oko 11 sati staza se uglavnom zatvarala", izjavio je danas selektor veslačke reprezentacije Jugoslavije Nebojša Ilić, koji je zadužen za dvojac bez kormilara.

On ocenjuje da je olimpijska staza izuzetno dobro sređena, i da je infrastruktura prilagođena vrhunskom nadmetanju.

"Uradili smo do sada dva kontrolna treninga, regatnog, takmičarskog intenziteta. Smatram da su obe ekipe, i dvojac i četverac bez kormilara, postigli očekivane rezutate. To su vremena koje su naše posade ostvarile neposredno pre polaska za Sidnej", rekao je Ilić.

On je napomenuo da su Stojić i Višacki ove godine neporažena ekipa u svetu. Učestvovali su na sedam međunarodnih trka i na svih sedam su trijumfovali.

"Tim podatkom se ne opterećujemo, pošto nam je taktika da uvek jurišamo na prvo mesto, bilo da su u pitanju Olimpijske igre ili Svetski kup, svejedno. Što se tiče naših šansi, strane agencije su nas svrstale na 2. mesto kandidata za zlatnu medalju, odmah iza Australijanaca", istakao je Ilić.

On je podsetio da je veslanje naš trofejni sport, naglasivši "da smo mi i ovde dosli s takvim ambicijama".

"U borbi za medalje odlučiće motivisanost i spremnost. Do ovog trenuta stvari se odvijaju kako smo planirali, a trka će pokazati gde će biti naše mesto", zaključio je Ilić.

Selektor veslača je na kraju naglasio da će druga naša posada, četverac bez kormilara, koja je prvak sveta u konkurenciji takmičara do 23 godine, ispuniti očekivanja ukoliko se na Olimpijadi plasira među 10 posada.

S tom ocenom se slaže i selektor juniorske reprezentacije Dejan Guslov, koji je zadužen za četverac.

"Naša mlada ekipa sigurno ima najbolju perspektivu od svih koje su se na Olimpijadi prijavili za disciplinu četverac bez kormilara. Očekujemo da postigne svoje najbolje vreme u sezoni, a za kakav domet će to biti dovoljno, teško je reći. Po nama, uspeh bi bio ukoliko se plasiramo oko 10. mesta" rekao je Guslov.

On je naglasio da su naši mladići, posle osvajanja titule svetskog prvaka, jula meseca u Kopenhagenu, postigli pažnje vredan rezultat izborivši vizu za Sidnej kao jedina ekipa tog godišta kojoj je to pošlo za rukom.

"Svi ostali konkurenti su znatno stariji, imaju od 25 do 32 godine. Neiskustvo i mladost mogu da budu hendikep, ali i stimulans. Videćemo", zaključio je Guslov.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu