<< Nazad



 

 

Poslednja šansa za Topića

SIDNEJ, 11. septembra (Tanjug) - Atletski trener Mihajlo Švraka, koji skoro deceniju i po radi sa našim najboljim skakačem u vis Dragutinom Topićem, a na 27. Olimpijskim igrama u Sidneju brine i o formi troskokaša Zorana Đurđevića, očekuje dobre rezultate obojice atletičara.

"Topiću će ovo biti treće Olimpijske igre, dok je Đurđević debitant na ovom takmičenju. Njih dvojica će nastupiti sa različitih pozicija. Topić, očekujemo, konkuriše za medalju, dok će Đurđević, ako bude ušao u finale, ili postavi lični i jugoslovenski rekord, opravdati svoj dolazak u Sidnej", kaže Švraka.

Posle velikog peha na prošlim Igrama u Atlanti, kada je ostao bez medalje u poslednjem skoku, Topić će, po mišljenju Švrake, u Sidneju skakati pod velikim opterećenjem.

"Svesni smo te činjenice i činimo sve da Topić stvori psihološku stabilnost i mir. Ako to postignemo moguće je da on ostvari svoj najznačajniji rezultat u karijeri. Trenutne prilike u skoku u vis pokazuju da vlada velika izjednačenost među najboljim svetskim takmičarima u ovoj izuzetno atraktivnoj atletskoj disciplini. Podatak da su za olimpijsko takmičenje prijavljena 41 najbolja skakača sveta dovoljno govori o kakvoj se konkurenciji radi u Sidneju", istakao je Švraka, podsećajući da od ukupnog broja skakača samo osam takmičara ima slabije rezultate od 2,28 metra.

Prema mišlenju našeg stručnjaka, ukoliko vreme u Sidneju bude i dalje prohladno, a već je poznato da će se kvalifikacije održavati u večernjim terminima, može se dogoditi da i skakači sa slabijim rezultatima ostvare svoje najbolje rezultate.

Iako još nije određena kvalifikaciona norma za ulazak u finale Mihajlo Švraka očekuje da to, svakako, neće biti ispod 2,30 metra, eventualno sanatimetar ili dva niže, što znači da bi kvalifikaciona norma bila na nivou najboljih ovogodišnjih rezultata.

"Finalno takmičenje u skoku u vis, u kojem će nastupiti 12 najboljih skakača, predviđeno je u večernjem terminu (od 19,30 sati po sidnejskom vremenu), što znači, da temperatura može da padne ispod 20 stepeni. Za tehničku disciplinu, kao što je skok u vis, to je veoma hladno vreme, koje nepovoljno utiče na takmičare, pogotovo ako nadmetanje dugo traje. Moja procena je da će medalje osvojiti skakači koji budu preskočili 2,34 ili 2,36 metra. Mislim da Topić u ovom trenutku, s obzirom u kakvoj je formi, može dostići tu visinu i da bi trebalo da se umeša u borbu za medalju", ocenjuje Švraka.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu