<< Nazad



 

 

Mara Kovačević predstavnik Jugoslavije u džudou

SIDNEJ, 10. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski džudo na 27.Olimpijskim igrama u Sidneju predstavljaće samo Mara Kovačević u kategoriji od preko 78 kilograma koja će pokušati da ponovi rezultate Slavka Obadova iz Montreala 1976, i Radomira Kovačevića iz Moskve 1980.godine.

Njih dvojica su, naime, osvajači jedinih medalja jugoslovenskih džudista na dosadašnjim Olimpijskim igrama.

"U mojoj kategoriji učestvuje sam svetski krem. Sistem kvalifikacija je bio takav da drugačije i nije moglo da bude. Verujem u sebe. mada dosta toga zavisi i od žreba", kaže Mara Kovačević.

Jedina jugoslovenska predstavnica u džudou na igrama u Sidneju s obzirom na uslove treniranja i priprema potajno se nada da, bez obzira na veliku konkurenciju, može doći do medalje.

"Meni je medalja negde u glavi. Ne znam da li ću doći do nje ali je san svakog sportiste, kada već dođe na Igre da uzme medalju. Sve je ovde moguće", ističe Kovačević.

Naša predstavnica u Sidneju do sada je već osvajala niz medalja na raznim svetskim takmičenjima. Dva puta je bila treća na svetskom studentskom prvenstvu, treća na Mediteranskim igrama i juniorskom prvenstvu Evrope. Pored toga Kovačević je dva puta zauzela 5. mesto na svetskom prvenstvu kao i jedno 7. na istom takmičenju.

"U Marinoj kategoriji su 24 takmičarke. Sve su došle putem kvalifikacija. To pokazuje da su u Sidnej stigle samo najbolje, posle brojnihprovera", kaže trener Mare Kovačević Miodrag Dimitrijević.

Kakve su stvarne šanse Mare da dođe do medalje biće izvesnije 20. septembra jer će se toga dana obaviti žreb za džudo turnir. Tada će se znati u koju je grupu svrstana naša predstavnica i kakvi su joj izgledi u borbama za medalju.

"Sistem takmičenja je takav da svaki poraz može da te udalji od tatamija. Dva vezana poraza automatski znače eliminaciju sa olimpijskog turnira. Sa jednim porazom, u polufinalu, dobija se šansa ulaska u repesaž", kaže Dimitrijević o sistemu takmičenja.

Sistem eliminacije u džudo sportu je nepovoljniji ako se zna da takmičar koji je, recimo, u prvom kolu pobedio Maru Kovačević, u drugom bude poražen, automatski eliminiše i svoju prethodnu rivalku.

"Tri meseca smo se spremali za Olimpijske igre. Plašili smo se vremenskih i klimatskih promena ali smo se bez problema privikli na novo podneblje. Imamo izuzetne uslove za rad kao i sve ostalo što je neophodno vrhunskom sportisti. Zadovoljni smo svim tim uslovima", zaključio je Dimitrijević.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu