<< Nazad



 

 

Kontejner naselje

SIDNEJ, 9. septembra (Tanjug) - Članovi jugoslovenske reprezentacije na 27. Igrama u Sidneju, deo Olimpijskog sela u kome provode najveći deo dana, u žargonu su nazvali "kontejner selo".

Ovakav naziv naši olimpijci nadenuli su svom olimpijskom zaseoku, zbog toga što kuće u tom delu sportskog grada podsćaju na kontejnere. Spolja gledajući, kućice stvarno ne deluju reprezentativno. Gabariti kuća su naizgled mali, ali kada se uđe u unutrašnjost, dobija se sasvim drugačija slika.

Ima, međutim, sportista koji su smešteni i u komfornim višespratnicama čija zdanja deluju impresivno. Te kuća koje su isturene i koje stvaraju utisak luksuznog i lepo urađenog grada, nalaze se pored jezera koje celoj okolini daje prijatan izgled.

Kada se krene dublje u selo, takav utisak se naglo gubi, jer pogled počinje da puca prema "kontejner naselju" u kome su smešteni i drugi sportisti. U jugoslovenskoj misiji ne misle da je domaćin bio nepravičan prema nama, jer su Australijanci pa i drugi viđeniji gosti kao recimo Sspanci, prve jugoslovenske komšije.

S druge strane, živost na ulicama Olimpijskog sela je očita. Sportisti iz celog sveta bezbrižno šetaju, jer ni ptica bez provere ne može da uđe u njihovo naselje. Svaki nacionalni tim prima goste, ali je u zavisnosti od veličine tima, broj posetilaca ograničen.

Jugoslovenska ekipa dobila je, recimo, samo 13 propusnica koje se mogu koristiti u toku dana.

Kontrola ulaska u selo je rigorozna. Sve što se više približava dan početka Olimpijskih igara, Australijanci postaju sve neumoljiviji. Svi putnici, bilo gde da su se uputili u okviru širokog olimpijskog prstena, kontrolišu se još na ulazu u vozilo. Nisu isključene druge vrste kontrola ni tokom vožnje kroz selo.

Redari i policajci su vrlo revnosti i na prilazu Olimpijskom selu. Kada se stigne ispred tzv. internacionalne zone u kojoj se prihvataju gosti, suočavate se sa još dve kontrole. Prvo, uzima se novinarska akreditacija i dodeljuje specijalni pas. Zatim, prolazite kroz skener i ručnu obradu i tek tako pretreseni stižete u internacionalnu zonu.

Mukama novinara ili bilo kog drugog posetioca Olimpijskog sela ni tu nije kraj. Iz tog prostora mobilnim telefonom se poziva kancelarija iz koje dolaze specijalno ovlašćene osobe koje jedino imaju pravo da gosta uvedu u Olimpijsko selo. Opet zatim sledi kontrola i provera propusnica.

Tek što čovek odahne i pomisli da je došao u slobodno selo, shvati da postoji još jedna prepreka. Ljubazni jugoslovenski domaćini, a to su najčešće sekretarice naše misije Marina Leković i dve lepe Srpkinje iz Australije Dragana i Natalija, pozvaće vas u malo, ružno vozilo na solarnu energiju da vas prevezu do jugoslovenskog centra jer je samostalna šetnja selom zabranjena.

Slična procedura ponavlja se i u povratku.

Svaka nervoza i napetost prestaju kada se gost nađe među svojima. U našoj misiji vlada radna, vesela i harmonična atmosfera. Promet je veliki, ali to nikome ne smeta. Valjda se i na taj način kompenzuje siromašni društveni i zabavni sadržaj u Olimpijskom selu.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu