<< Nazad



 

 

Topić protiv mladih

SIDNEJ, 8. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski atletski sport na 27. olimpijskim igrama u Sidneju predvodi naš najbolji atletičar u poslednjoj deceniji, skakač u viš Dragutin Topić, koji je do sada u karijeri na raznim svetskim i evropskim takmičenjima osvojio ukupno sedam medalja.

U njegovoj karijeri nedostaje još samo olimpijsko odličje da bi dobio epitet najboljeg jugoslovenskog atletičara svih vremena.

Pre četiri godine, na Olimpijskim igrama u Atlanti, Topiću je srebrna medalja izmakla u poslednjem skoku takmičenja na Igrama. Umesto da se, možda, u domovinu vrati kao olimpijski šampion, njemu je tada pripalo "omrženo" četvrto mesto.

"Prilike su se, u odnosu na Atlantu '96, puno izmenile: iz stare garde, praktično, ostao sam sam. Smena genaracije je potpuna. Jedan sam od retkih koji je opstao u svetskom vrhu," kaže u Olimpijskom selu u Sidneju Dragutin Topić, spremajući se za odlazak na redovan trening.

Na prošlu Olimpijadu Topić je došao sa većim šansama, ali čini se i ambicijama, nego što je to sada, ovde, u Sidneju. U Atlanti meta je bila medalja, a četiri godine kasnije stvari su se izmenile:

"Moj osnovni cilj u Sidneju je ulazak u finale. To je prvenstveno ono što želim," ističe Topić.

Prema rečima našeg asa, svi koji budu ušli u finale imaju pođednake šanse da osvoje medalju. Konkurencija u svetu ove godine je izjednačena. Nema velikih iskakanja na bilo kojoj strani:

"Moja šansa je u tome što smatram da sam čovek za velika takmičenja. Na takvim nadmetanjima kao što su Olimpijske igre, mislim da mogu da iz sebe izvučem maksimum," kaže Topić.

Jugoslovenski atletičar napravio je zanimljivu analizu "skok u vis - danas i pre četiri godine". Topić kaže da danas u svetu ima manje skakača nego u Atlanti koji su sposobni da skoče preko 2,34 metra, a više koji mogu da preskoče do te visine:

"U Atlanti niko nije osvojio medalju sa 2,34 m, a sa tim rezultatom u Sidneju će se možda osvojiti "zlato" - procenjuje Topića.

Posle ovakve analize Topić je bio još jasniji u svojim prognozama:

"Moj favorit za zlatnu medalju je Rus Voronjin, koji ove godine dominira svetskim skakalištem. Sa rezultatom od 2,40 m i dvostrukom pobedom u zlatnoj ligi, istakao je glavnu kandidaturu za olimpijskog pobednika", smatra Topić.

Na pitanje da li Topić u Sidneju može da iznenadi i jugoslovenskoj atletici posle 44 godine, kada je Franjo Mihalić iz Melburna doneo "srebro", njegov uspeh ponovi, trener Mihajlo Švraka bio je decidiran:

"Može. Topić je zreo skakač, ima sjajnu tehniku i veliki je takmičar. Još kada bi se pogodili i drugi parametri, koji su važni za medalju, ubeđen sam da bi Topić mogao da osvoji medalju" - smatra trener Mihajlo Švraka, koji 30-godisnjeg asa priprema više od jedne decenije.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu