<< Nazad



 

 

Teško do medalje

SIDNEJ, 7. septembra (Tanjug) - Streljački sport "razmazio" je u poslednjoj deceniji jugoslovensku javnost rezultatima sa Olimpijskih igara. Od prve zlatne medalje Gorana Maksimovića na Igrama u Seulu proteklo je 12 godina, a u streljaštvo se i danas ulažu najveće nade, iako je selektor Branislav Lončar vrlo oprezan:

- Mislim da u Sidneju nemamo previše prava da od naših strelaca tražimo medalje. Mnoge okolnosti u odnosu na Atlantu, gde je Aleksandra Ivošev osvojila olimpijsko zlato, ne idu na ruku našim strelcima. Drugi su u protekle četiri godine napredovali dok smo mi tapkali u mestu - kaže Lončar.

Jugoslovenski strelci u Sidneju treniraju dva puta dnevno, podeljeni u dve grupe, tako da na strelištu provode po pet sati.

- Zahvaljujući Jugoslovenskom olimpijskom komitetu u Sidneju smo dobili kvalitetnu municiju kakvu već dugo nismo koristili. Ne znam, međutim, da li će strelcima naredni period od deset dana biti dovoljan da se prilagode novim uslovima, kaže Lončar.

Nema sumnje da je kvalitetna municija stvorila poletnije raspoloženje u taboru plavih olimpijaca. Radi se dobro i ozbiljno što uliva nadu da će se strelci, i pored izvesne doze pesmizma selektora Lončara, u domovinu ipak vratiti sa nekom od medalja. - Izjednačenost takmičara u svetu je izrazitija nego ikada. Svako od 25 strelaca u pojedinim disciplinama gaji ambicije da može stati na pobednično postolje. To pravilo važi za gotovo sve discipline u kojima Jugoslavija nastupa, ističe Lončar.

Jugoslovenski selektor podseća da se u bliskoj prošlosti znalo koji rezultat obavezno donosi medalju, kako na Olimpijskim igrama, tako i na svetskim prvenstvima. Danas, takvi rezultati ne garantuju ni plasman u finale. Za jugoslovensko streljaštvo je naročito nepovoljno to, što je takva konkurencija u discplinama u kojima nastupaju naši najveći aduti za medalju Jasna Sekarić i Stevan Pletikosić.

Jugoslovenski strelci pojaviće se na vatrenoj liniji već prvog dana takmičenja na Igrama, 16.septembra, kada će Aranka Binder pucati iz vazdušne puške.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu