<< Nazad



 

 

U očekivanju početka Igara

SIDNEJ, 6. septembra (Tanjug) - Desetak dana uoči zvaničnog otvaranja 27. Olimpijskih igara, domaćin i organizator takmičenja, najveći australijski grad Sidnej, čini se, još nije okončao sve poslove.

To je utisak koji se nameće svakom posetiocu Olimpijskog parka, jer je uočljivo da radnici na mnogim objektima izvode završne, reklo bi se, kozmetičke poslove. Ssminkaju se ulice, zgrade i stadioni u olimpijskom kompleksu koji, mora se priznati, deluje impozantno.

Sve je urađeno po najvećim svetskim standardima, jer je vidljivo da je Australija izdvojila mnogo novca da bi kod gostiju ostavila utisak dobrog i raskošnog domaćina.

Osoblje i mnogobrojni volonteri koji opslužuju sportiste, trenere i, za sada, malobrojne novinare, čini se da još nisu savladali dečje bolesti. Događa se, i to vrlo često, da službenik sa vidljiviim obeležjem Olimpijade ne zna gostu da pruži ni najosnovnija obaveštenja.

Dogodilo se tako da, inače vrlo ljubazni domaćin i funkcioner glavnog pres-centra, nije znao da se snađe u Olimpijskom parku. Tek posle dobrih sat i po traženja, Australijanac je odahnuo pošto je sebe, ali i pojedine novinare, uspeo da dovede do veoma uočljivog prostora za rad izveštača iz celog sveta.

U strahu od mogućih diverzija, domaćin nemilosrdno proverava svakog posetioca i svako vozilo čim se približe tzv. Olimpijskom prstenu. Kontrola je rigorozna prema svima, bez izuzetka, iako je primetno da još nema puno gostiju. Ako službenici budu svoj posao obavljali tako prilježno kao što to rade ovih dana, sasvim je sigurno da će u toku Olimpijade svuda biti velikih gužvi i zastoja.

Prispeli sportisti uglavnom su upućeni na kretanje u okviru Olimpijskog sela koje retko napuštaju. Građani Sidneja još nemaju prilike da velike svetske zvezde vide na ulicama. Do njih je teško doći, jer su mere predostrožnosti rigorozne. Kako sada stvari stoje, običan svet, sem preko malih ekrana, neće imati prilike da ih vidi i pobliže upozna.

Deo jugoslovenskih sportista koji borave u Olimpijskom selu, čini se, da se razlikuju od većine svojih kolega. Oni su danas, predvođeni bivšim atletičarom Danetom Koricom i trenerom našeg najboljeg skakača u vis Dragutina Topića Mahailom Ssvrakom, posetili jugoslovenski generalni konzulat u Sidneju, gde ih je primio konzul Ostoja Pandža.

Malobrojni novinari za sada su uglavnom upućeni na posetu Olimpijskom selu i glavnom pres-centru. U odnosu na Atlantu, pres-centar Sidneja deluje mnogo veći i raskošniji. Glavno sastajalište izveštača iz celog sveta moći će u svakom trenutku da primi 859 novinara, koji na raspolaganju imaju najmoderniju kompjutersku opremu.

Iako mnogobrojni TV-kanali još ne "bombarduju" domaće javno mnjenje događajima o Olimpijskim igrama, oseća se da bi olimpijski sindrom mogao da bukne svakog trenutka.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu