<< Nazad



 

 

Otvaranje Olimpijskog sela - prva službena ceremonija 27.igara

Edi Pajn je imala čast da otvori Olimpijsko selo

SIDNEJ, 2. septembra (Tanjug) - Najstarija australijska olimpijska takmičarka 94-godišnja Edi Pajn (Payne) , koja je učestvovala na Olimpijadi u Amsterdamu, davne 1928. Godine, proglasila je danas tačno u 12 časova po ovdašnjem vremenu Olimpijsko selo otvorenim za sportiste, njihove trenere i sluzbena lica za 27. Letnje olimpijske igre Sidnej - 2000.

Ovo je bila prva službena ceremonija u okviru ovogodišnjih olimpijskih igara, pa se može smatrati da su igre već počele.

Na skromnoj ceremoniji rečeno je takođe da će od danas pa u narednih mesec dana ovo biti grad mladih gde će oni moći da žive u miru i harmoniji, da razmenjuju ideje i da upoznaju i prihvate i druge kulture osim one kojoj pripadaju.

Inače od ranih jutarnjih sati Olimpijsko selo je počelo primati prve stanare. U trenutku otvaranja bilo ih je već 600, a očekuje se da će ih danas, prvog dana pristići preko dve hiljade.

Olimpijsko selo, odnosno pravi mali grad brojiće 15.000 stanovnika za vreme Olimpijade, a udaljen je svega 300 metara od olimpijskih borilišta. O njegovoj veličini najbolje govori činjenica da je podignut izvan Sidneja, bio bi peti po veličini grad u najbrojnijoj australijskoj saveznoj državi Novom Južnom Velsu. Ovako je 4-milionski Sidnej dobio novu i prelepu četvrt, koja će se zvati Njuington (Newington) i čiji su apartmani i kuće u većini već prodati.

U Olimpijskom selu podignut je ogromni zabavni centar sa video arkadama I bioskopom, odnosno dnevnim salonom sa oko 500 mesta. Sportisti će moći da koriste hranu po izboru jer će se u ogromnoj trpezariji svakodnevno pripremati 70 različitih vrsta jela. Očekuje se da se svaki dan posjede osam teških šlepera hrane, dok će brigu o zdravlju sportista voditi supermoderno opremljeni poliklinički centar, a ukupan broj ljudi koji će opsluživati sportiste u Olimpijskom selu prelazi 7 hiljada.

Prva skupina naših sportaša stiže sutra pre podne po ovdašnjem vremenu, a na sidnejskom aerodromu će ih, kako se očekuje, dočekati uz brojne građane Sidneja jugoslovenskog porekla i ambasador SRJ u Australiji Dragan Dragojlović i generalni konzul SRJ sa sedištem u Sidneju, Ostoja Pandža.

Inače ceremonija dobrodošlice u Olimpijskom selu za jugoslovenske sportiste biće priređena 5. septembra kada će na jarbol ispred naše misije uz intoniranje himne biti podignuta naša zastava.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu