<< Nazad



 

 

Rekordna ekipa Jugoslavije na Olimpijadi

Beograd, 1. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski olimpijski tim na 27. letnjim Olimpijskim igrama u Sidneju, prema konačnoj prijavi Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK) organizatoru takmičenja, ukupno će brojati 163 člana.

Jugoslaviju će na Igrama u Australiji, od 15. septembra do 1. oktobra, predstavljati ukupno 111 takmičara, od čega 93 muškarca i 18 žena, u 14 sportova.

Nacionalni "plavi" će učestvovati u četiri kolektivna i deset individualnih sportova.

Olimpijski program u Sidneju obuhvata takmičenje u 34 sporta.

Što se tiče individualnih sportova, Jugoslavija će biti predstavljena u atletici, boksu, veslanju, džudou, kajaku, mačevanju, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu i tenisu. U kolektivnim sportovima predstavnici naše zemlje će se takmičiti u košarci, odbojci, rukometu i vaterpolu.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju takmičenje će se odvijati u još 20 sportova - skokovima u vodu, sinhronizovanom plivanju, streličarstvu, badmintonu, bejzbolu, biciklizmu, konjičkom sportu, fudbalu, gimnastici, ritmičkoj gimnastici, trampolini (jedan vid gimnastičkog sporta), hokeju na travi, modernom petoboju, jedrenju, softbolu, tekvondou, trijatlonu, odbojci na pesku, rvanju i dizanju tegova.

Osim sportista, u olimpijskom timu Jugoslavije nalaziće se 36 trenera, devet članova medicinskog tima - četiri lekara i pet fiziotarapeuta, a u rukovodstvu "ekspedicije" biće samo sedam članova.

Jugoslovenske olimpijce u Sidneju pratiće grupa od 17 izveštača.

U odnosu na Igre u Atlanti, pre četiri godine, jugoslovenski olimpijski tim imaće 43 takmičara više, uz jedan sport više - muški rukomet.

Od Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada su uvedene olimpijske kvote za većinu sportova, to će biti najbrojnija ekipa Jugoslavije na jednoj Olimpijadi.

Od 1912. godine u Stokholmu, kada se Srbija prvi put pojavila na Olimpijskim igrama, gde su tadašnju malu kneževinu predstavljala dvojica atletičara, Dušan Milošević i Dragutin Tomašević, ovo će biti šesta po veličini jugoslovenska ekspedicija uopšte na Igrama.

Najviše sportista na Olimpijadi Jugoslavija je imala 1980. godine u Moskvi, kada je "plavi" olimpijski tim brojao 164 sportista.

Prvi članovi jugoslovenskog olimpiskog tima sinoć su već otputovali na poprište predstojećih Olimpijskih igara, gde će "pripremiti teren" za dolazak svih sportista iz Jugoslavije.

U prvoj delegaciji Jugoslavije u Sidneju nalaze se šef misije Aleksandar Boričić, njegov zamenik Želimir Cerović, sportski direktor Žarko Varajić, njegov zamenik Dane Korica, dr Milivoje Matić i sekretar delegacije Marina Leković.

Prema rasporedu odlaska, 1. septembra na put u Sidnej kreću rukometaši, odbojkaši, deo atletske reprezentacije, bokseri, džudisti, mačevacoci, plivaci, stonoteniseri, strelci i deo kajakaša.

Dva dana kasnije na put će krenuti i vaterpolisti. Za 8. septembar predviđen je odlazak dela kajakaške i atletske ekipe, zatim šefa jugoslovenske olimpijske kuće u Sidneju Ljubinke Kukrike, kao i olimpijskih nada Marine Munćan i Nebojše Miloševića.

Najzad, 12. septembra u Sidnej će putovati atletičarka Olivera Jevtić sa svojim trenerom Slavkom Kuzmanovićem i bacač kugle Dragan Perić.

Prema željama i planovima stručnih timova, JOK priželjkuje da se naši sportisti iz Sidneja vrate sa četiri do sedam medalja. Ako bi se takve prognoze ostvarile, onda bi Jugoslavija premašila broj osvojenih medalja u Atlanti pre četiri godine, kada su "plavi" osvojili četiri medalje - po jednu zlatnu i srebrnu i dve bronzane.

Glavni pretedenti za medalje iz Jugoslavije u pojedinačnim sportovima, prema procenama Programske komisije JOK-a, su veslači Nikola Stojić i Đorđe Višacki, strelci Jasna Šekarić, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić i olimpijska pobednica iz Atlante Aleksandra Ivošev, kao i skakac u vis Dragutin Topić.

Smatra se, takođe, da će se Jugoslavija uključiti u borbu za raspodelu medalja u sva četiri kolektivna sporta u kojima učestvuje na Igrama - košarci, vaterpolu, odbojci i rukometu.

Selektor Streljačke reprezentacije Jugoslavije Branislav Lončar, međutim, smatra da je u Sidneju nerealno očekivati od naših strelaca da se vrate sa medaljom. Iskusni stručnjak svoje uverenje temelji na kvalitetu municije kojom jugoslovenski strelci pucaju, kao i restriktivnim programom priprema za olimpijski turnir.

Od Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, jugoslovenski strelci su se uvek vraćali sa nekim odličjem.

Potencijalni i skriveni favoriti za osvajanje jedne od prva tri mesta mogu biti još stonotenirski par Ilija Lupulesku i Slobodan Grujić, kao i kajakaši.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu