<< Nazad



 

 

Ilija Petković na klupi "plavih"

Beograd, 22. jul (Tanjug) - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Jugoslavije postavio je danas Iliju Petkovića za novog selektora našeg nacionalnog tima.

Petković će na toj dužnosti zameniti Vujadina Boškova, koji je u poslednjih godinu predvodio fudbalsku reprezentaciju.

Petković je 25-ti selektor u istoriji jugoslovenskog reprezentativnog fudbala.

Na dužnosti prvog čoveka državnog tima bivši istaknuti reprezentativac Jugoslavije zamenio je Vujadina Boškova, koji je predvodio nacionalnu reprezentaciju u proteklih godinu dana.

Petković je za nacionalni tim Jugoslavije odigrao 43 utakmice i postigao šest golova. Sjajan debi u reprezentaciji imao je 24.aprila 1968.godine na stadionu Crvene zvezde, u susretu protiv Francuske, kada su "plavi" pobedili "trikolore" sa 5:1.

Na toj utakmici, koja se igrala u okviru četvrtfinala prvenstva Evrope, Petković je u dresu sa brojem sedam postigao dva gola, pružio izuzetnu partiju, pa ga je ondašnji selektor Rajko Mitić promovisao u standardnog reprezentativca.

Od dresa s državnim grbom Petković se oprostio 30.juna 1974.godine na Svetskom prvenstvu u SR Nemačkoj, kada je Jugoslavija bila poražena od Poljske sa 2:1.

Fudbalsku karijeru Petković je počeo u kninskoj "Dinari", a potom je zvezdane trenutke doživeo kao prvotimac OFK Beograda. Dres "romantičara", sa malim prekidima, nosio je više od deceniju i po. Za taj klub Petković je odigrao oko 500 prvenstvenih utakmica i u njemu, u 37.godini, završio igračku karijeru.

Petković je potom u omladinskoj školi OFK Beograda počeo da se bavi trenerskim poslom.

Osim OFK Beograda, Petković je nekoliko sezona branio boje francuskog prvoligaša Troa, posle čega se ponovo vratio u beogradski klub. Petković je u OFK Beogradu bio član čuvene navalne petorke koju su, pored njega, sačinjavali Turudija, Zec, Santrač i Lukić, i to je godinama bila najmoćnija navala jugoslovenske Prve lige.

Petković je u dva navrata bio direktor OFK Beograda, a potom i prvi trener "romantičara". U sezoni 1991/92 godine sa popularnim timom sa Karaburme osvojio je treće mesto, međutim, zbog sankcija koje su tada uvedene, sa svojom ekipom nije "izašao u Evropu".

Tokom trenerske karijere radio je još u Švajcarskoj, gde je sa Servetom iz Ženeve osvojio titulu nacionalnog prvaka, i u grčkom Arisu iz Soluna. Pred početak Svetskog prvenstva u Francuskoj, 1998. godine, Petković se otisnuo u Japan i tamo radio godinu dana.

Novi jugoslovenski selektor imao je već prilike da učestvuje u radu sa reprezentacijom. U pripremama za učešće na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, Petković je dve godine bio prvi saradnik tadašnjem selektoru Slobodanu Santraču. Državni tim Petković je napustio zbog angažovanja u Japanu.

Ilija Petković u stručnim krugovima uživa glas ozbiljnog, marljivog i taktički "potkovanog" trenera. Njegove kolege priznaju mu sposobnost i znanje da u pogledu homogenizacije i izbora taktike značajno mobiliše svoju ekipu.

Na sednici FSJ-a odlučeno je da selektor mlade reprezentacije Jugoslavije bude Nikola Rakojević.

Doneta je i odluka o konačnom izgledu prve lige za narednu sezonu. Smederevski Sartid će zameniti ekipu Beograda koja je bila prvak u svojoj grupi druge lige ali iz finansijskih razloga odustaje od prvoligaške konkurencije. Konačno, formirana je i četvrta grupa druge lige u kojoj će se za prvoligaško društvo boriti klubovi sa teritorije Crne Gore. Liga će brojiti 12 članova, dok preostale tri grupe sa klubovima iz Srbije broje po 18 timova.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu