<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Holandija 1:6 (0:2)

Ivica Kralj je šest puta morao po loptu u mrežu

Roterdam, Holandija, 25. jun (Tanjug) - Jugoslavija nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog fudbalskog prvenstva, pošto je danas u četvrtfinalu, u Roterdamu, izgubila od Holandije sa 6:1 (2:0), čime je eliminisana iz daljeg takmičenja.

Nada Jugoslovena o plasmanu u polufinale 11. evropskog prvenstva u fudbalu trajala je 54 minuta. Tada je najbolji pojedinac današnje utakmice Patrik Klajvert postigao svoj četvrti gol i svoju reprezentaciju uveo među četiri najbolje selekcije na "starom kontinentu".

Već u postavci igre, kakvu je odredio naš selektor Vujadin Boškov, videlo se da se "plavima" ne piše dobro. Miroslava Đukića, koji je dobio najviše ocene za dosadašnji učinak na šampionatu, Boškov je stavio uz levu aut-liniju. Premeštanjem Đukića jugoslovenska reprezentacija nije dobila ništa na spoljnim pozicijama, a izgubila mnogo toga tamo gde je on carevao.

Svi golovi holandskog tima pali su na identičan način, upravo iz prostora u kojem je Đukić bio neprikosnoven. Ponovila se, takođe, boljka sa prethodnih utakmica, u kojima je Mihajlović igru "vodio", ili bolje reći preskakao svojim dugim loptama. Umesto da sve ima svoj prirodan put i da kreatori budu oni koji to bolje radi od Mihajlovića.

Svesno prepuštajući sredinu terena protivniku, "plavi" su znatno pre kraja potpisali kapitulaciju. Ništa ne bi izmenio ni eventualni pogodak Mijatovića u 15. minutu, kada je posle sjajnog prodora Miloševića imao "zicer". Na žalost, Mijatović je, izgleda, postao tragičar, kada su u pitanju dueli sa Holanđanima, jer ni ovog puta, kao ni pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, kada nije iskoristio jedanaesterac, nije zatresao mrežu holandske reprezentacije.

Kazna za promašaj je stigla devet minuta kasnije. Frank de Bur je ubacio loptu u srce kaznenog prostora, Kralj je za malo zakasnio sa intervencijom i Klajvertu nije bilo teško da se prvi put danas upiše u listu strelaca. Na 2:0 isti igrač je povisio u 38. minutu. Ovog puta asistirao mu je Davids. Lopta je preletela Mihajloviću, a Klajvertu je preostao lakši deo posla.

Najilustrativniji pokazatelj igre dva tima u prvih 45 minuta možda je podatak da su Holanđani 13 puta šutirali ka našem golu, dok su "plavi" samo dva puta ugrozili Van Der Sara.

Činilo se da bi odmor mogao da koristi jugoslovenskim reprezentativcima, ali i selektoru Boškovu. Jer, očekivalo se da će Boškov morati da neąto menja, s obzirom da su plavi bili potpupno inferiorni. Međutim, umesto preokreta, usledio je klasičan nokaut za samo devet minuta.

Treći gol Klajvert je postigao pošto je Bosveld lako zaobišao Stojkovića, loptu ubacio pred gol i egzekucija je bila stvar rutine. Postalo je jasno da opasnost više ne preti, bar ne u toj meri od Holanđana, koliko od naše odbrane, u kojoj se nije znalo ko je za šta zadužen. Samo tako je i mogao da padne i četvrti gol, kojem je prethodila neverovatna smušenost odbrambenih igrača "plavih". Naravno, Klajvert je velikodušno prihvatio poklon i već sada sebi obezbedio etipet najboljeg strelca na šampionatu.

Peti gol Overmarsa spada u grupu lepših na ovom prvenstvu, jer je precizno šutirao sa ivice šesnaesterca. Kralj je samo ulepšao pogodak svojom paradom dodirujući loptu vrhovima prstiju. Ostvarile su se tako prognoze Denisa Bergkmampa, koji je pre meča izjavio da će Jugosloveni primiti pet golova. Njegov optimizam niko izgleda u našem taboru nije shvatao ozbiljno i završilo se onako kako smo najmanje želeli.

Šesti gol Overmarsa predstavlja potpunu sramotu jugo-fudbala, koju nije ublažio ni počasni pogodak Sava Miloševića, jedinog reprezentativca koji je aposlutno opravdao svoje učešće u nacionalnom timu. Naš tim nije zaslužio više od ulaska u četvrtfinale, ali svakako ni ovakav oproštaj od evropskog samita fudbala.

STATISTIKA

11. Evropsko fudbalsko prvenstvo, četvrtfinale, Roterdam, Holandija, 25. jun

JUGOSLAVIJA - HOLANDIJA 1:6 (0:2)

Stadion: "De Kejp" u Roterdamu. Gledalaca: 50.000. Sudija: Garsija Aranda (Španija). Žuti karton: Bosvelt (Holandija). Crveni kartoni: - .

Strelci: Milošević (90) za Jugoslaviju; Klajvert (25, 38, 51, 59) i Overmars (78, 89) za Holandiju.

JUGOSLAVIJA
HOLANDIJA
Ivica KraljVan der Sar
Slobodan Komljenović (Vesterveld od 65. min.)
Niša SaveljićStam
(Jovan Stanković od 55. min.)Frank de Bur
Dejan GovedaricaBosvelt
Miroslav ĐukićKoku
Siniša Mihajlović Numan
Vladimir JugovićDavids
Predrag MijatovićZenden
Savo Milošević(Ronald de Bur od 80. min.)
Dragan StojkovićOvermars
(Dejan Stanković od 51. min.)Bergkamp
Ljubinko DrulovićKlajvert
(Darko Kovačević od 70. min.)(Makaj od 60. min.)





STATISTIKA
 
JUGOSLAVIJA
 
HOLANDIJA
1
Golovi
6
5
Šut u gol
15
4
Šut van okvira
7
14
Prekršaji
23
0
Korneri
4
7
Ofsajdi
2
0
Žuti kartoni
1
0
Crveni kartoni
0
45%
Posed lopte
55%


OKOM OBJEKTIVA

Izvor: AP i Reuters.

SVI REZULTATI JUGOSLAVIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

"C" grupa, 1. kolo
JUGOSLAVIJA - Slovenija 3:3 (0:1)

"C" grupa, 2. kolo
JUGOSLAVIJA - Norveška 1:0 (1:0)

"C" grupa, 3. kolo
JUGOSLAVIJA - Španija 3:4 (1:1)

Četvrtfinale
JUGOSLAVIJA - Holandija 1:6 (0:2)

Strelci za Jugoslaviju: Savo Milošević - 5 golova; Ljubinko Drulović, Dejan Govedarica i Slobodan Komljenović - po jedan.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu