<< Nazad



 

 

Čudo i Vesije spasili Špance

Da li će se ovako radovati i protiv Holanđana?

Brisel, 22. jun - Španci su se tri puta "vraćali iz mrtvih", ali Jugosloveni zasluženo odlaze dalje, bez obzira što su izgubili utakmicu, piše danas štampa u Briselu povodom sinoćnjeg dramatičnog susreta između Jugoslavije i Španije u Brižu.

Ostavljajući analize za kasnije, kada se "smire strasti", ipak su mnogi fudbalski eksperti izrekli dosta kritike na račun suđenja, pre svega kada je, kako je rečeno, dosuđen nepostojeći jedanaesterac za Špance u zaustavnom vremenu. Ni kriterijumi priikom deljenja žutih kartona nisu bili ujednačeni, sve na štetu "plavih".

London, 22. jun - Jedanaesterac za Španiju je nepravedno dosuđen i nije postojao, ocenjuju britanski komentatori.

Britanski izveštači iz Belgije procenjuju da je francuski sudija Vesije verovatno dobio instrukcije od Evropske federacije (UEFA) da bude oštriji prema jugoslovenskim fudbalerima, jer je na prve dve utakmice jugoslovenska selekcija imala dva isključenja.

Bez obzira na sve te sumnje, jedinstvena je ocena u Britaniji da je meč između Jugoslavije i Španije bila najbolja utakmica u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva.

Rim, 22. jun - "Španija kvalifikovana pravim čudom", naslov je koji dominira na današnjim prvim stranama italijanskih sportskih dnevnika, a povodom sinoćne "ubitačne" utakmice C grupe Evropskog fudbalskog prvenstva između Jugoslavije i Španije (3:4).

"Jugosloveni su zasigurno tim od kojeg se mogu očekivati najčudnija iznenađenja, i koji je do sada na EURO 2000. kreirao najneverovatnije preokrete", komentarišu ovdašnji sportski dnevnici sinoćni susret u Brižu.

Pariz, 22. jun - Francuska štampa piše danas o sinoćnjoj utakmici Jugoslavija - Španija, koja se u okviru C grupe Evropskog fudbalskog prvenstva igrala u Brižu, kao o neviđenom sportskom događaju, čak kao o "čudu", kako je meč opisao "Mond".

Komentarišući meč Jugoslavija - Španija, dnevnik "Liberasion" podvlači da je rezultat bio pravo iznenađenje, pošto su "španski igrači bez sumnje bili jedini koji su verovali da će se kvalifikovati".

Svi vodeći francuski dnevnici u izveštajima o toku meča navode da su Španci postigli dva gola po isteku regularnog vremena, ali se čuvaju da kažu bilo koju reč kritike na račun francuskog sudije Žila Vesijea.


Edegem, Belgija, 22. jun (Tanjug) - Posle upada dvojice jugoslovenskih navijača na teren stadiona u Brižu, za vreme sinoćnje utakmice između Jugoslavije i Španije, verovatno će uslediti kazna za Fudbalski savez Jugoslavije (FSJ).

"Prema propisima UEFA, svaka zemlja koja učestvuje na Evropskom šampionatu odgovorna je za ponašanje svojih navijača. Zbog toga je u protekla tri meseca i bila rigorozna kontrola ulaznica, koje su se mogle kupiti samo na lično ime i potpis", izjavio je generalni sekretar FSJ Branko Bulatović.

Bulatović smatra da UEFA sigurno neće propustiti priliku da novčano kazni FSJ, ali nije mogao da proceni koliko će ta kazna iznositi.

Bulatović nije želeo da komentariše pisanje dela strane štampe, koja je špekulisala da će Jugoslavija zbog upada dvojice navijača u teren, ali i zbog incidenta sa sudijom pri kraju utakmice, biti diskvalifikovana sa Evropskog prvenstva.

Posle utakmice između Jugoslavije i Španije (3:4), jedan neodgovorni gledalac je, prilikom ulaska sudijske trojke u tunel na putu za svlačionicu, metalnim novčićem pogodio u obrvu francuskog arbitra Žila Vesijea, koji je zatražio lekarsku pomoć. To je bio povod da pojedini strani mediji odmah ubace tezu o mogućnosti isključenja jugoslovenske reprezentacije sa EP, iako za to nema nikakvog osnova.


22. jun - Goran Đorović je na utakmici protiv Španije povredio mišić desne noge i veliko je pitanje da li će uspeti da se oporavi do četvrtfinalnog susreta sa Holandijom koji je na programu u nedelju, 25. juna.

Vladimir Jugović je i dalje prilično ukočen, oseća jak bol u leđima, ali mnogo manjeg intenziteta nego juče.

Zbog isključenja na meču sa Špancima, Boškov u narednom susretu sigurno neće moći da računa na Slavišu Jokanovića.


22. jun - Španac Hoze-Marija Garsija-Aranda sudiće čevrtfinalnu utakmicu Holandija - Jugoslavija u Roterdamu.

Aranda je poznat jugoslovenskoj fudbalskoj javnosti, jer je sudio poslednji susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Hrvatske i Jugoslavije u Zagrebu (2:2), a ono što je posebno interesantno jeste da je Španac bio sudija i na poslednjem meču između Holandije i Jugoslavije, u osmini finala Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Podsetimo, rezultat je bio 2:1 za Holandiju.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu