<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Španija 3:4

Mendijeta (u sredini) između Jokanovića (levo) i Đorovića

Briž, Belgija, 21. jun - Jugoslavija se plasirala u četvrtfinale Evropskog fudbalskog prvenstva, iako je danas u Brižu, u 3. kolu "C" grupe, izgubila od Španije sa 4:3 (1:1). Jugoslavija je zauzela drugo mesto u "C" grupi i u četvrtfinalu će 25. juna igrati sa pobednikom "D" grupe, reprezentacijom Holandije.

U drugom susretu "C" grupe Slovenija i Norveška su igrale nerešeno 0:0.

U večerašnjem duelu naši su reprezentativci u najvećem delu susreta igrali podređenu ulogu. Razumljivo, jer Špance je samo pobeda vodila u četvrtfinale, dok je "plavima" bio dovoljan i remi.

Verovatno i zbog toga selektor Vujadin Boškov odlučio se na nešto zatvoreniju varijantu, čekajući priliku za kontranapad. Iz jedne takve situacije naš tim je i došao u vođstvo u 32. minutu. Drulović je pobegao direktnom čuvaru po levoj strani, uputio idealan centaršut u srce šesnaesterca, gde se našao najbolji strelac dosadašnjeg toka šampionata Savo Milošević i glavom savladao Kanjizaresa.

Samo sedam minuta kasnije usledilo je izjednačenje. Raul je dodao loptu Alfonsu između nekolicine naših odbrambenih igrača koji su, za trenutak, izgubili koncentraciju. Napadač Španaca bio je neumoljiv - 1:1.

Do kraja poluvremena naš tim imao je i sreće. Raul je tri puta bio u stopostotnoj prilici, ali jednom Kralj i dva puta sreća, spasili su naš tim od najgoreg.

U poluvremenu Vujadin Boškov je u svlačionici ostavio Jugovića, a na teren poslao Govedaricu. Odluka potpuno logična, jer su Španci do prevlasti na sredini terena došli dobrim delom što Jugović nije bio na svom uobičajenom novou.

Ulazak u igru Govedarica je materijalizovao već u 51. minutu. Opet je Drulović bio asistent, a Govedarica je sjajnim udarcem sa 16 metara matirao Kanjizaresa drugi put na ovoj utakmici.

Na žalost, vođstvo nije trajalo ni minut. "Rezervista" Španaca Munitis je izjednačio samo što su Španci krenuli sa centra. Dobio je loptu na ivici kaznenog prostora, a onda nišanio sam ugao. Lopta se od stative odbila u mrežu i bilo je to drugo izjednačenje.

U međuvremenu, francuski arbitar Žil Vesijer delio je "žute kartone" našim reprezentativcima i šakom i kapom. Kada ni to nije pomoglo, potegao je za crvenim. Za start kakvih je bilo bezbroj na ovom meču, a koji nisu sankcionisani, kao ni na nekim drugim utakmicama, Jokanoviću je u 63. minutu pokazao drugi žuti karton što je, automatski, značilo da Jugoslavija ostaje sa 10 igrača na terenu.

Ni ta odluka nije pokolebala "plave". Komljenović je 14 minuta pre kraja susreta treći put doveo Jugoslaviju u vođstvo. Prethodno je centaršut izveo Mihajlović, lopta doąla do Govedarice koji je nekako dodao Komljenoviću, a ovaj je sproveo u mrežu suparnika.

Rezultat je ostao 3:2 za "plave" i posle velike borbe i isteka regularnih 90 minuta. Ponovo je tada stupio na scenu francuski arbitar produžujući utakmicu, izgleda, dok Španci ne postignu gol. Dodatno vreme zvanično je bilo pet minuta, a trajalo je više od osam minuta.

U tom intervalu Vezijer je stigao i da dosudi nepostojeći jedanaesterac za Špance, koji je u gol pretvorio Mendieta, a samo minut kasnije Alfonso je postavio konačan rezultat susreta.

Španija je, uz nesebičnu pomoć sudije, pobedila, jer je samo tako mogla da nastavi takmičenje, ali moralni pobednik utakmice je Jugoslavija, koja uzdignutog čela ide u četvrtfinale evropskog prvenstva.

POSLE MEČA

"Mislim da je publika imala veliko zadovoljstvo. Videla je sedam golova u super korektnoj igri. Nismo imali sreće... a ja obično ne volim da prosuđujem sudijske odluke. Video sam samo da je arbitar uvek bio blizu događaja i da je sudio onako kako je smatrao da treba" (selektor "plavih" Vujadin Boškov).

"Mislim da su sa ovakvim 'deljenjem pravde' mora da pozabavi Sudijska komisija UEFA. Ovakvo suđenje ne vodi ničem drugom, osim obezvređivanju jedne ekipe i njenog učinka na terenu" (Miroslav Đukić).

"Suđenjem neka se bavi UEFA. Njen delegat je video šta se događalo na terenu, pa će, verujem, znati kako treba da reaguje" (Dragan Stojković).

"Bili smo diskriminisani na ovom prvenstvu Evrope. Ne znam čemu je sve to vodilo i zašto smo se našli u takvom položaju. Mislim da je prekršaj Jokanovića prestrogo dosuđen, da penal nije postojao, a da su sve odluke koje je sudija donosio bilo problematične" (Dejan Govedarica).

"Na žalost, nisam mogao da završim utakmicu, jer me stegao išijas zbog klima-uređaja koje imamo u sobama. Ipak, nadam se da ću se do sledeće utakmice oporaviti" (Vladimir Jugović).

"Posle svega što nam se događalo na ovoj utakmici - povreda igrača i isključenja Jokanovića, sigurno je da nismo mogli da ostvarimo ono što smo želeli. Sudija je, čini se, na terenu radio šta je hteo, ali moramo ipak biti zadovoljni, jer smo izborili naš cilj, a to je plasman među osam najboljih ekipa u Evropi" (Goran Đorović).

"Nesrećno smo primili golove u finišu utakmice. Veoma je diskutabilno da li je postojao penal. Uz to, uopšte mi nije jasno kako je Alfonso uspeo da plasira loptu u mrežu" (Ivica Kralj).

"Mislim da nisam zaslužio isključenje. Arbitar mi je prestrogo dosudio drugi žuti karton. Dobio sam utisak da je samo čekao još jedan moj start, pa da izvadi crveni karton iz džepa. Ja čestitam mojim drugovima koji su nastavili žestoku borbu i bez mene, a što nismo uspeli da pobedimo, krivica nije na našoj strani" (Slaviša Jokanović).

"Već treći put na ovom takmičenju arbitri sude protiv nas, a na četiri poslednje, veoma važne utakmice, uključujući i onu u kvalifikacijama protiv Hrvatske, ostali smo bez jednog fudbalera. Mislim da naša ekipa ne igra tako grubo i da ne zaslužuje takav tretman. Mogu svi da budu protiv nas, ali nas je Bog pogledao i ovoga puta, i mislim, ako tako bude, možemo daleko da doguramo" (Savo Milošević).

"Ne vredi ni komentarisati suđenje, koje je, očito, bilo pristrasno i koje ne odgovara jednom tako renomiranom takmičenju kao što je evropsko prvenstvo. Mislim da su se svi igrači borili, naročito kada smo ostali sa 10 igrača. Neoprostivo je od sudijske organizacije UEFA da na ovakav način delegira sudije, koji to ne zaslužuju" (Predrag Mijatović).

STATISTIKA

11. Evropsko fudbalsko prvenstvo, "C" grupa, 3. kolo, Briž, Belgija, 21. jun

JUGOSLAVIJA - ŠPANIJA 3:4 (1:1)

Stadion: "Žan Brejdel." Gledalaca: 23.000. Sudija: Žil Vesijer (Francuska). Žuti kartoni: Komljenović, J. Stanković, Jokanović, Saveljić, Stojković (Jugoslavija), Serđi (Španija). Crveni kartoni: Jokanović (Jugoslavija) u 65. minutu.

Strelci: Milošević (32), Govedarica (51) i Komljenović (76) za Jugoslaviju; Alfonso (39, 90), Munitis (52) i Mendijeta (88-11m) za Španiju.

JUGOSLAVIJA
ŠPANIJA
Ivica KraljKanizares
Slobodan KomljenovićSalgado
Goran Đorović(Munitis od 46. min.)
(Jovan Stanković od 15. min.)Serđi
Slaviša JokanovićAbelardo
Miroslav ĐukićAlgera
Siniša Mihajlović Gvardiola
Vladimir JugovićMendijeta
(Dejan Govedarica od 46. min.)Pako
Predrag Mijatović(Ursais od 64. min.)
Savo MiloševićFran
Dragan Stojković(Ečeberija od 25. min.)
(Niša Saveljić od 69. min.)Raul
Ljubinko DrulovićAlfonso





STATISTIKA
 
JUGOSLAVIJA
 
ŠPANIJA
3
Golovi
4
5
Šut u gol
11
3
Šut van okvira
5
27
Prekršaji
20
2
Korneri
6
2
Ofsajdi
2
5
Žuti kartoni
1
1
Crveni kartoni
0
60%
Posed lopte
40%


OKOM OBJEKTIVA

Izvor: AP i Reuters.


DA LI STE ZNALI...

  • Savo Milošević, trenutno najbolji strelac Šampionata sa četiri pogotka, igrao je protiv Španije svoju pedesetu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije.

  • Jugoslavija je jedina reprezentacija na Prvenstvu koja je sve dosadašnje utakmice završila sa desetoricom igrača. Zanimljivo je da je jugoslovenska ekipa postigla čak četiri pogotka u situaciji kada je protivnik bio brojčano nadmoćniji - protiv Slovenije tri i u susretu sa Španijom jedan.

  • Među trojicom najboljih strelaca Evropskog šampionata trenutno se nalaze dva bivša igrača beogradskog Partizana - Jugosloven Savo Milošević i Slovenac Zlatko Zahovič.

REZULTATI, TABELA, NAREDNI SUSRETI

"C" grupa, 1. kolo
Norveška - Španija 1:0 (0-0)
JUGOSLAVIJA - Slovenija 3:3 (0:1)

"C" grupa, 2. kolo
Španija - Slovenija 2:1 (1:0)
JUGOSLAVIJA - Norveška 1:0 (1:0)

"C" grupa, 3. kolo
Norveška - Slovenija 0:0
JUGOSLAVIJA - Španija 3:4 (1:1)

Konačna tabela "C" grupe

 
Utakmica
Pobede
Remiji
Porazi
Gol-razlika
Bodovi
ŠPANIJA
3
2
0
1
6:5
6
JUGOSLAVIJA
3
1
1
1
7:7
4
NORVEŠKA
3
1
1
1
1:1
4
SLOVENIJA
3
0
2
1
4:5
2

ČETVRTFINALE

Roterdam, 25. jun, 18:00: Holandija - JUGOSLAVIJA
Briž, 25. jun, 20:45: Španija - Francuska



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu