<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Norveška 1:0 (1:0)

Lider tima: Dragan Stojković

Lijež, Belgija, 18. jun - Ako su 90 minuta igre protiv Norveške pokazale pravo lice jugoslovenske reprezentacije, onda sa optimizmom možemo očekivati nastavak 11. evropskog prvenstva u fudbalu.

Posle dužeg vremena "plavi" su večeras prvi put delovali skladno. Tačno se znalo ko je zašta zadužen i epilog svega je rezultat kakav smo priželjkivali. Igrali su angažovano, mudro i taktički zrelo.

"Plavi" su protivnika nadvisili u svakom elementu igre. Najpre u skoku, u čemu su Norvežani, verovatno, najjači od svih učesnika ovog evropskog šampionata. Đorović, Saveljić, Komljenović, Jokanović i Đukić, uz izvanrednog Ivicu Kralja, dobili su gotovo sve vazdušne duele sa izuzetno dobrim skakačima norveškog tima.

Na sredini terena gospodarila je jugoslovenska reprezentacija u najvećoj meri zahvaljujući Stojkoviću i Jugoviću koji su "preorali" teren. Njihov učinak bi, naravno, bio uzaludan da nije bilo zlatnog strelca Sava Miloševića koji je još jednom bio koban za protivnika.

Jugoslavije je tako ostvarila zlata vrednu pobedu kojom je bitno popravila utisak u odnosu na startni meč šampionata protiv Slovenije. Da se sve promenilo u odnosu na tu utakmicu, videlo se već u uvodnim minutima večerašnjeg duela. Pristup igri i rivalu bio je onakav kakav se uvek očekuje od reprezentacije za koju svi fudbalski poznavaoci tvrde da je evropski Brazil. Dominacija na sredini terena ostvarena je lako, zahvaljujući pokretljivosti naših igrača i, naravno, njihovoj tehničkoj superiornosti.

Već u trećem minutu Stojković je za malo zakasnio i Norvežani su otklonili opasnost ispred svog gola. Ne zadugo, jer je samo četiri minuta kasnije Milošević zatresao njihovu mrežu.

Na kraju se ispostavilo da je to bio i trenutak odluke, mada bi možda i situacija iz 12. minuta mogla da konkuriše za taj epitet. Napadač Norvežana Flo našao se tada na samo 12 metara od gola našeg tima. Usledio je veoma precizan šut u sam levi ugao golmana Kralja, ali je čuvar mreže jugoslovenske reprezentacije fantastično reagovao i loptu poslao u korner.

Ta intervencija kao da je dala krila našim fudbalerima koji su potpuno preuzeli kontrolu na terenu. Tropoteznu akciju Drulović-Milošević-Mijatović, ovaj poslednji nije krunisao golom, jer je neko od norveških igrača u poslednjem trenutku blokirao njegov šut. Isti igrač bio je u prilici i u 25. minutu, ali je golman Norvežana Mire, loptu izbacio u korner.

Napadi "plavih" ređali su se u talasima da bi poslednju priliku za pogodak imao Stojković minut pre kraja prvog poluvremena. Na žalost, posle školski izvedenog kontranapada njegov lob udarac završio je pored stative.

Nastavak igre bio je repriza prvog poluvremena - Norvežani su "preskakanjem" igre pokušavali da izjednače, ali su Jugosloveni uspešno odololevali i nekoliko puta bili u šansi da drugim golom reše susret. Najpovoljniju priliku za Jugoslaviju propustio je Vladimir Jugović, nakon duplog pasa sa Drulovićem, dok je Džon Kerju u finišu susreta imao šansu da Norvežanima donese bod.

Škotski sudija Hju Dalas, koji je tokom čitavog susreta tolerisao oštre startove Norvežana, u 88. minutu je zbog starta za žuti karton nad Miklandom, isključio mladog napadača Mateju Kežmana, koji je samo minut ranije ušao u igru umesto Mijatovića.

GOLOVI

1:0 (8. minut) - Ljubinko Drulović je sa desnog krila izveo slobodan udarac, Savo Milošević je, leđima okrenut golu, prizemnu loptu petom skrenuo u norvešku mrežu.

POSLE MEČA

"Naša pobeda je zaslužena. Pored postignutog pogotka Sava Miloševića, imali smo još 3-4 povoljne prilike da protivniku zatresemo mrežu. Prikazali smo zavidnu tehniku" (Vujadin Boškov).

"Naravno da sam srećan, dve utakmice na Evropskom prvenstvu i tri gola...Imali smo nekoliko veoma izglednih prilika, ali ono što je najvažnije jeste da smo stekli ogromno samopouzdanje" (Savo Milošević).

"Ovo je recept za igru protiv Španaca. Pokazali smo da možemo mnogo i da ćemo i posle narednog meča, ukoliko ponovimo večerašnju igru, biti srećni i zadovoljni" (Ljubinko Drulović).

"Delovali smo protiv Norveške kao složna porodica svih 90 minuta...Norvežani su veoma agresivni u napadu, bespoštedni u duelima i potrebno je biti pažljiv sve vreme da se ne bi napravila greška. Mi smo to ovom prilikom učinili" (Goran Đorović).

"Sad se tek vidi koliko nam nedostaju dva boda u meču protiv Slovenije. Da smo tu utakmicu odigrali kako treba, sada bismo već slavili ulazak u četvrtfinale" (Slaviša Jokanović).

"Nema sumnje da imamo kvalitetan tim, a sada smo pokazali da kada igramo borbeno i požrtvovano svih 90 minuta možemo da pobedimo i fanatično borbenog protivnika, kao što je Norveška" (Vladimir Jugović).

"Slažem se da je to bio prekršaj, ali sam siguran da nije bio za crveni, već za žuti karton. Osećam se loše, ali smo ipak pobedili i sada mogu da slavim sa mojim drugovima" (Mateja Kežman).

STATISTIKA

11. Evropsko prvenstvo u fudbalu, "C" grupa, drugo kolo, Lijež, Belgija, 18. jun

JUGOSLAVIJA - NORVEŠKA 1:0 (1:0)

Stadion: "Šlesing" u Liježu. Gledalaca: 30.000. Sudija: Hju Dalas (Škotska). Žuti kartoni: Jokanović, Drulović, Jugović, Nađ (Jugoslavija); Strand, Bake (Norveška). Crveni karton: Mateja Kežman (Jugoslavija) u 88. minutu.

Strelac: Savo Milošević (8) za Jugoslaviju.

JUGOSLAVIJA
NORVEŠKA
Ivica KraljMire
Slobodan KomljenovićBergdolmo
Goran ĐorovićBragstad
Slaviša JokanovićEgen
(Dejan Govedarica od 86. min.)Mikland
Miroslav ĐukićFlo
Niša Saveljić Skamelsrud
Vladimir JugovićHegem
Predrag Mijatović(Bjornabi od 33. min.)
(Mateja Kežman od 87. min.)Iversen
Savo Milošević(Kerju od 70. min.)
Dragan StojkovićBake
(Albert Nađ od 83. min.)(Strand od 75. min.)
Ljubinko DrulovićSolskjer





STATISTIKA
 
JUGOSLAVIJA
 
NORVEŠKA
1
GOLOVI
0
8
ŠUT U OKVIR GOLA
4
4
ŠUT VAN OKVIRA
2
15
PREKRŠAJI
17
5
KORNERI
6
2
OFSAJDI
5
4
ŽUTI KARTONI
2
1
CRVENI KARTONI
0
56%
POSED LOPTE
44%


DA LI STE ZNALI...

  • Pobeda protiv Norveške bila je prva pobeda Jugoslavije na evropskim prvenstvima posle 32 godine.

  • Zajedno sa Zlatkom Zahovičem (Slovenija), Savo Milošević je trenutno najbolji strelac Evropskog šampionata. Obojica su postigla po tri gola.

  • Mateja Kežman je postavio novi rekord evropskih šsampionata, pošto je dobio crveni karton samo posle jednog minuta provedenog u igri.

  • Dragan Stojković je protiv Norveške odigrao svoju 80. utakmicu za jugoslovensku reprezentaciju.

  • U toku utakmice protiv Norveške, čak četvorica igrača bili su kapiteni jugoslovenske reprezentacije. Dragan Stojković nosio je kapitensku traku od početka susreta do 83. minuta, kada ju je preuzeo Predrag Mijatović. Slaviša Jokanović je bio kapiten od 87. minuta kada je Mijatovića zamenio Mateja Kežman. Pošto je i on zamenjen u 88. minutu, tu ulogu je do kraja susreta imao Vladimir Jugović.

  • Norveška je najviša ekipa na Šampionatu. Samo su petorica fudbalera ispod 1.80 m.

OKOM OBJEKTIVA

Izvori: AP i Reuters.

REZULTATI, TABELA, NAREDNI SUSRETI

"C" grupa, prvo kolo
Norveška - Španija 1:0 (0:0)
JUGOSLAVIJA - Slovenija 3:3 (0:1)

"C" grupa, drugo kolo
Španija - Slovenija 2:1 (1:0)
JUGOSLAVIJA - Norveška 1:0 (0:0)

Tabela "C" grupe posle 2. kola

 
Utakmica
Pobede
Remiji
Porazi
Gol-razlika
Bodovi
JUGOSLAVIJA
2
1
1
0
4:3
4
NORVEŠKA
2
1
0
1
1:1
3
ŠPANIJA
2
1
0
1
2:2
3
SLOVENIJA
2
0
1
1
4:5
1

Naredni susreti

Arnhem, 21. jun, 18:00: Norveška - Slovenija
Briž, 21. jun, 18:00: JUGOSLAVIJA - Španija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu