<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Slovenija 3:3

Savo Milošević slavi izjednačujući gol protiv Slovenije

Šarlroa, Belgija, 13. jun - Do pakla i nazad. To bi mogao da bude rezime puta kojim je naša fudbalska reprezentacija prošla u večerašnjoj utakmici protiv Slovenaca. Oni koji su svim srcem bili uz "plave" sigurno su tokom susreta proživeli čitav spektar osećanja - od razočarenja, tuge i besa zbog slabe igre reprezentacije u prvih šezdesetak minuta susreta, do neizmerne sreće što smo se na kraju spasli poraza i izborili remi, pa i ushićenja onim što su momci u plavim dresovima prikazali za samo šest minuta kada su postigli čak tri gola.

Posle poslednjeg zvižduka portugalskog sudije Pereire ostali smo zbunjeni. U dilemi smo koje je pravo lice naše reprezentacije. Da li su naši igrači bili "pravi" kada su u furioznom naletu, iako brojčano slabiji, postigli tri gola, ili prvih sat vremena igre kada su mnoge naterali na pomisao da njima u stvari i nije mesto na Evropskom prvenstvu. Možda će sve biti jasnije 18. juna, posle utakmice sa Norveškom.

Sam početak susreta najavio je iznenađenje. "Plavi" su igrali presporo, bili su slabi u duelima, očigledno neprilagođeni sudijskom kriterijumu, koji je dozvoljavao igru na granici faula. Sredina kao da nije postojala, pa je najistureniji napadač Darko Kovačević morao da "lovi" visoke lopte koje su mu slali iz faze odbrane.

Na drugoj strani, Slovenci su delovali motivisanije i agresivnije i već od samog starta preuzeli inicijativu. Posebno su bili opasni po levoj strani gde su lako prolazili pored mladog beka jugoslovenske reprezentacije Ivana Dudića, koga je očigledno velika trema sputala da bolje odgovori na zadatke koje mu je postavio selektor Vujadin Boškov.

Neodlučnost i sporost odbrambenih igrača Jugoslavije iskoristio je Zlatko Zahović, najopasniji slovenački napadač, i doveo svoju ekipu u vođstvo. Do kraja poluvremena imali smo šansu da izjednačimo, ali su i Slovenci, preko Zahovića, mogli da ostvare i ubedljivije vođstvo. Na sreću, golman Ivica Kralj je bio na visini zadatka.

Početkom drugog poluvremena, kada smo očekivali preokret u igri i rezultatu, usledila su tri nova šoka. Prvo je Pavlin povisio vođstvo Slovenaca na 2:0. Siniša Mihajlović je ispred svog šesnaesterca loptu poklonio Zlatku Zahoviću, ovaj je taj poklon umeo da pretvori u gol - 3:0. Nervozni Mihajlović je samo koji minut kasnije odgurnuo Slovenca Udoviča koji je bio u verbalnom duelu sa Albertom Nađom i sudija Pereira mu je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. Kola naše ekipe više nisu išla nizbrdo, već su se survala u provaliju, pomislili smo tada.

Ali, kao u kvalifikacionom susretu sa Hrvatskom u Zagrebu, "plavi" su pokazali da su najjači kada igraju sa igračem manje i kada sve okolnosti rade u korist njihovih protivnika. Za samo šest minuta saterali su Slovence u "mišju rupu", rastrčali su se ključni igrač preokreta Ljubinko Drulović i Savo Milošević, sredina terena konačno je "proradila", najviše zahvaljujući Vladimiru Jugoviću i veteranu Draganu Stojkoviću, koji je u prvom poluvremenu zamenio mladog Dejana Stankovića. Istini za volju, i Slovenci su se posle 3:0 i isključenja Mihajlovića uplašili pobede i više nisu igrali tako disciplinovano u odbrani.

Dva gola Miloševića i jedan Drulovića omogućili su "plavom" brodu, koji je već bio pred brodolomom, da doplovi do luke spasa. Do kraja utakmice igralo se otvoreno na obe strane, imali smo šansu i da slavimo, ali do kraje je ostalo 3:3.

GOLOVI

0:1 (22. minut) - Karić je centrirao, a Zahović, između zbunjenih Mihajlovića, Đukića i Nađa, glavom pogađa mrežu Kralja.

0:2 (53. minut) - Zahović je izveo slobodan udarac, Pavlin je najspretniji u kaznenom prostoru Jugoslovena i glavom postiže gol.

0:3 (58. minut) - Siniša Mihajlović je na ivici svog šesnaesterca napravio kardinalnu grešku, dodavši loptu Zahoviću, koji sa desetak metara, potpuno neometan, postiže svoj drugi pogodak.

1:3 (67. minut) - Đukić je loptu već viđenu van terena, prebacio preko golmana Dabanovića do Miloševića, koji sa same gol-linije smanjuje rezultat.

2:3 (70. minut) - Mijatović je sa levog krila pasom po zemlji pronašao Drulovića, na oko 12-tak metara od gola Slovenaca, usledio je oštar šut u mrežu.

3:3 (73. minut) - Drulović je "probio" desnu stranu, ušao u šesnaesterac i produžio do spretnog Miloševića koji rutinski postiže izjednačujući pogodak.

POSLE MEČA

"Na velikim takmičenjima, kao što su svetska prvenstva i šampionati Evrope, prvi meč je uvek najteži. To se dogodilo i u našem slučaju. Mi smo zaista slabo debitovali i mislim da smo potcenili protivnika. Za mene ostaje velika misterija, kako to da zaigramo tako dobro tek kad smo izgubili najboljeg igrača. Po mom mišljenju, trebalo je da dobijemo ovaj meč" (Vujadin Boškov, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"Bio je to izvanredan meč za gledaoce, a i za sve ljubitelje fudbala širom sveta. Mi smo igrali dobro samo u poslednjih 30 minuta, kada smo jurili rezultat i izjednačili sa igračem manje. No, smatram da se ovako nešto više ne može ponoviti. U narednih pet dana imaćemo vremena da ispravimo sve uočene greške. Naravno, posle tako katastrofalne igre u prvom poluvremenu, više se nije moglo uraditi. Ipak, ostajemo i dalje u trci za plasman u četvrtfinale" (Dragan Stojković, igrač Jugoslavije).

"Bila je to čudna utakmica. Posle 3:0 došlo mi je da propadnem u zemlju od stida. Međutim, mislim da se moramo pogledati u oči. Imamo još vremena da u narednim danima ispravimo greške" (Slaviša Jokanović, igrač Jugoslavije).

Ako ovako budemo igrali protiv Norveške, primićemo sedam golova. Nije sramota što smo sa Slovencima igrali 3:3, sramno je što se nismo borili. Verujem da će narednih dana sve doći na svoje mesto" (Savo Milošević, igrač Jugoslavije).

"Zaista je to bila teška utakmica. Uspeli smo da napravimo pravi podvig: sa igračem manje dali smo tri gola protivniku i izjednačili rezultat. U poluvremenu u svlačionici ja i moji drugovi smo priznali da nismo zadovoljni igrom kojiu smo prikazali u prvih 45 minuta. Nadam se da će u sledećem meču biti mnogo bolje" (Ljubinko Drulović, igrač Jugoslavije).

"To su stvari koje su nedopustive. Imali smo lepu priliku da pobedimo velikog rivala jer smo vodili sa 3:0. Mislim da je presudan trenutak bio isključenje Mihajlovića, posle toga su Jugosloveni igrali kao preporođeni. Videlo se koliko su iskusni. Ipak, posle svega što se dešavalo na terenu, imamo razloga da žalimo" (Srećko Katanec, selektor slovenačke reprezentacije).

STATISTIKA

11. Evropsko prvenstvo u fudbalu, "C" grupa, prvo kolo, Šarlroa, Belgija, 13. jun

JUGOSLAVIJA - SLOVENIJA 3:3 (0:1)

Stadion: "Komunale" u Šarlroi. Gledalaca: 10.000. Sudija: Pereira (Portugalija). Žuti kartoni: Mihajlović (Jugoslavija), Milanič (Slovenija). Crveni karton: Mihajlović (Jugoslavija) u 59. minutu.

Strelci: Milošević (67, 73) i Drulović (70) za Jugoslaviju; Zahović (22, 58) i Pavlin (53) za Sloveniju.

JUGOSLAVIJA
SLOVENIJA
Ivica KraljDabanović
Ivan DudićMilinović
Slaviša JokanovićMilanič
Miroslav ĐukićGalić
Dejan StankovićNovak
(Dragan Stojković od 36. min.)Čeh
Vladimir Jugović Udovič
Predrag Mijatović(Aćimović od 65. min.)
(Mateja Kežman od 82. min.)Zahović
Siniša MihajlovićPavlin
Ljubinko Drulović(Pavlović od 74. min.)
Darko KovačevićRudonja
(Savo Milošević od 52. min.)Karić
Albert Nađ(Osterc od 84. min.)





STATISTIKA
 
JUGOSLAVIJA
 
SLOVENIJA
3
GOLOVI
3
9
ŠUT U OKVIR GOLA
9
3
ŠUT VAN OKVIRA
5
24
PREKRŠAJI
23
6
KORNERI
5
1
OFSAJDI
5
1
ŽUTI KARTONI
1
1
CRVENI KARTONI
0
54%
POSED LOPTE
46%


DA LI STE ZNALI...

  • I posle meča sa Slovenijom, Jugoslavija drži rekord po broju uzastopnih utakmica bez pobede na evropskim prvenstvima. Poslednju pobedu ostvarila je pre tačno 32 godine, u polufinalnoj utakmici protiv Engleske (1:0) 1968.

  • Siniša Mihajlović, koji je dobio crveni karton u susretu sa Slovenijom, jeste prvi jugoslovenski reprezentativac koji je isključen na evropskim prvenstvima.

FOTO GALERIJA

Izvori: AP i Reuters.

REZULTATI, TABELA, NAREDNI SUSRETI

"C" grupa, prvo kolo

Norveška - Španija 1:0 (0:0)
JUGOSLAVIJA - Slovenija 3:3 (0:1)

Tabela "C" grupe posle 1. kola

 
Utakmica
Pobede
Remiji
Porazi
Gol-razlika
Bodovi
NORVEŠKA
1
1
0
0
1:0
3
JUGOSLAVIJA
1
0
1
0
3:3
1
SLOVENIJA
1
0
1
0
3:3
1
ŠPANIJA
1
0
0
1
0:1
0

Naredni susreti

Amsterdam, 18. jun, 18:00: Slovenija - Španija
Lijež, 18. jun, 20:45: JUGOSLAVIJA - Norveška


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu