<< Nazad



 

 

Bečej prvak Evrope!

Bečej, Jugoslavija, 27. maj - Pobedom nad zagrebačkom Mladošću 11:8, u finalu fajnal-for turnira Lige šampiona, ekipa Bečeja je, prvi put u istoriji kluba, postala šampion Evrope u vaterpolu.

Jugoslovenski prvak je treći put ove sezone pobedio sedmostrukog prvaka Evrope, pokazavši da, ukoliko i narednih godina ostane u manje-više nepromenjenom sastavu, titula šampiona Evrope neće skoro menjati vlasnika.


Aleksandar Šoštar

Bečej je bio nadmoćan u svim segmentima igre o čemu govori i podatak da su igrači Mladosti iz 13 situacija sa igračem više uspeli da postignu samo dva gola! U ekipi novog šampiona Evrope, najbolji su bili Aleksandar Šapić sa pet golova, Aleksandar Ćirić, koji je bio odličan u odbrani, Veljko Uskoković, koji je postigao dva gola kada je to bilo izuzetno važno, i, naravno, iskusni golman Aleksandar Šoštar, koji je branio i ono što su svi već videli u mreži domaćina.

Mladost je sredinom druge četvrtine poslednji put zapretila Bečeju, smanjivši na 3:4, a potom je u bazenu postojao samo jedan tim. Bečej je ubrzo poveo sa 8:3, zatim sa 10:4 i 11:6. Do kraja susreta ekipa Mladosti je samo uspela da izbori častan poraz.

**********

Šapić: "Najbolji smo!"

"Znao sam zašto dolazim u Bečej. Vrhunska ekipa, sjajni uslovi. Za mene je to bio veliki izazov i razumljivo je da sam presrećan što se sve ovako završilo." (Zoltan Kasaš, trener Bečeja).

"Odigrali smo mnogo opuštenije nego protiv Splitske banke i pokazali koliko znamo. Igrali smo maštovito i još jednom pokazali da smo najbolji. Uostalom, ove godine nismo izgubili nijednu utakmicu." (Aleksandar Šapić, igrač Bečeja, najbolji strelac Lige šampiona).

"Znali smo da u ovoj utakmici moramo dati hiljadu procenata svojih mogućnosti. Bečej je postao vrhunska ekipa još ranije a danas je pokazao da je zreo za titulu evropskog šampiona. Naravno, i lično sam presrećan, u karijeri sam postigao ono čime malo koji sportista u svetu može da se pohvali." (Aleksandar Šoštar, golman Bečeja).


Aleksandar Ćirić, najbolji igrač
fajnal-for turnira

"Presrecan sam jer sam deo generacije koja se pre šest godina okupila u Bečeju da bi danas slavila. Hvala mojim saigračima, hvala svima koji su doprineli ovom podvigu." (Aleksandar Ćirić, najbolji igrač fajnal-for turnira).

"Do večeras nisam imao nijedan klupski trofej. Dugo sam čekao ovaj dan kada smo dokazali da smo najbolji. Trudićemo da se da ponovimo ovaj uspeh i naredne sezone." (Veljko Uskoković, igrač Bečeja ).

**********

Rezultati, statistika...

Bečej, Jugoslavija, fajnal-for Lige šampiona za vaterpoliste, polufinale, 26. maj

BVSC (Budimpešta) - MLADOST (Zagreb) 4:6 (0:3, 1:0, 1:2, 2:1)

Bazen OSC "Mladost". Gledalaca: 3.500.

Igrač više: BVSC 6 (1), Mladost 9 (4).

BVSC: Seći, Tot, Dabrovski, Petik, Filep, Dala, Ibolja, Madaraš 2, Mesaroš, Marč, Varjaš 1, David, Nemet 1.

MLADOST: Vićan, Padovan, D. Kobešćak, Herceg 1, Štritof, Glavan, Benić, Berčinić, Bukić 1, Varga 1, Rogin 3, V. Kobešćak, Primorac.


Bečej, Jugoslavija, fajnal-for Lige šampiona za vaterpoliste, polufinale, 26. maj


Veljko Uskoković
(Bečej)

BEČEJ (Jugoslavija) - SPLITSKA BANKA (Split) 6:4 (1:1, 2:2, 1:1, 2:0)

Bazen OSC "Mladost". Gledalaca: 3.500.

Igrač više: Bečej 5 (2), Splitska banka 7 (2).

BEČEJ: Šoštar, Zimonjić 1, Soro, Krstonošić, Vukanić, Peković, Ćirić 1, Uskoković 2, Tot, Šapić 1, Vasović 1, Vince, Milić.

SPLITSKA BANKA: Školneković, Đogaš 1, Trumbić, Burburan, Polačik, Sarić 1, Nađ, Vegar, Barać, Kunac, Oreb 2, Vrdoljak.

Finale pre finala! Pre početka poslednje četvrtine rezultat je bio 4:4, a onda je Bečej, nošen podrškom preko 3.500 gledalaca, golovima Zimonjića i Uskokovića izborio finale protiv Mladosti. Aleksandar Soštar ponovo je dokazao zašto je na kraju svoje sportske karijere i dalje jedan od najboljih golmana sveta, odbranivši u poslednjoj četvrtini na čudesan način nekoliko šuteva igrača Splitske banke.


Bečej, Jugoslavija, fajnal-for Lige šampiona za vaterpoliste, utakmica za treće mesto, 27. maj

BVSC (Budimpešta) - SPLITSKA BANKA (Split) 13:7 (2:2, 4:4, 2:1, 5:0)

Bazen OSC "Mladost". Gledalaca: 3.000.

Igrač više: BVSC 17, Splitska banka 6.

Isključenje bez prava zamene: Oreb (Splitska banka).

BVSC: Seći, Tot 2, Dabrovski, Petik, Filep, Dala 1, Ibolja 1, Madaraš 2, Mesaroš, Marč, Varjaš 4, David 1, Nemet 1.

SPLITSKA BANKA: Školneković, Đogaš, Trumbić, Burburan 3, Polačik, Sarić, Nađ, Vegar, Barać 2, Kunac 2, Oreb, Vrdoljak.


Bečej, Jugoslavija, fajnal-for Lige šampiona za vaterpoliste, finale, 27. maj

BEČEJ (Jugoslavija) - MLADOST (Zagreb) 11:8 (4:2, 2:1, 4:2, 1:3)

Bazen OSC "Mladost". Gledalaca: 4.500.

Igrač više: Bečej 14 (8), Mladost 13 (2).

BEČEJ: Šoštar, Zimonjić 1, Soro, Krstonošić 1, Vukanić, Peković, Ćirić 1, Uskoković 2, Tot, Šapić 5, Vasović, Vince, Milić 1.

MLADOST: Vićan, Padovan, D. Kobešćak, Herceg 2, Komadina 1, Štritof 2, Glavan 1, Benić, Berčinić, Bukić, Varga 2, Rogin, V. Kobešćak, Primorac.

**********

Da li ste znali?


Aleksandar Šapić,
najbolji strelac Lige šampiona

  • Bečej je do titule evropskog šampiona došao bez poraza. U 11 utakmica zabeležio je 10 pobeda i jedan nerešen rezultat, kao gost u utakmici protiv nemačkog Špandaua.

  • Legenda jugoslovenskog i svetskog vaterpola, golman Bečeja Aleksandar Šoštar u svojoj dugoj karijeri osvojio je sve što se može osvojiti - nacionalno prvenstvo i kup, Kup pobednika kupova, Kup LEN, Ligu šampiona, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije bio olimpijski pobednik, evropski i svetski šampion, osvajač Svetskog kupa...

  • Aleksandar Šapić je sa 39 golova najbolji strelac Lige šampiona.

  • Bečej je do sada tri puta učestvovao na fajnal-for turniru Lige šampiona. U Napulju 1997. godine osvojio je četvrto mesto, prošle godine u istom gradu poražen je u finalu od Splitske banke, da bi ove godine nadmočno osvojio prvo mesto, pobedivši dva hrvatska kluba, Splitsku banku u polufinalu i zagrebačku Mladost u finalu.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu