<< Nazad



 

 

Velikan na terenu i van njega

Delija velikog srca: Vlade Divac

Udruženje američkih profesionalnih košarkaških novinara dodelilo je članu jugoslovenske košarkaške reprezentacije i Sakramento Kingsa Vladi Divcu nagradu "Dž. Volter Kenedi" za humanitarno zalaganje i brojne vansportske aktivnosti. Divac je prvi strani igrač u NBA ligi koji je zaslužio ovo prestižno priznanje. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade, koja se dodeljuje od 1975. godine i nosi naziv drugog po redu komesara NBA lige, bile su i takve košarkaške veličine kao što su Medžik Džonson, Džulijus Irving, Ajzeja Tomas.

Podsetimo, Ujedinjene nacije su ove godine proglasile jugoslovenskog igrača i za "Ambasadora dobre volje" za borbu protiv droge. Divac je imenovan i za člana Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Sa svojim igračima iz reprezentacije osnovao je humanitarnu organizaciju "Grupa 7", koja već nekoliko godina organizuje prikupljanje pomoći za ugroženu decu.

Divac je prošle godine bio inicijator i koordinatror akcije u kojoj je sakupljeno blizu 10.000 igračaka za decu u Jugoslaviji. On i njegova žena Snežana usvojili su devojčicu čiji su roditelji tragično stradali prilikom prošlogodišnjeg NATO bombardovanja Jugoslavije.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu