<< Nazad



 

 

Olimpijski orden za Đorđa Perišića

Đorđe Perišić

Sidnej, Australija, 11. april (Tanjug) - Izvršni biro Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na sastanku u Sidneju doneo je odluku da se generalnom sekretaru Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK) Đorđu Perišiću dodeli Olimpijski orden.

Ovo visoko priznanje Perišić je dobio na predlog člana MOK-a i generalnog sekretara Svetske košarkaške federacije (FIBA) Borislava Stankovića kao učesnik u plivanju na Olimpskim igrama u Rimu 1960. godne, a zatim kao vaterpolista na Igrama 1968. godine u Meksiku Sitiju i 1972. godine u Minhenu.

U obrazloženju odluke rečeno je da je Perišić nakon završetka sportske karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, a puno je doprineo i razvoju sporta uopšte, Olimpizma i jedinstvu olimpijskog pokreta.

Prema Povelji MOK-a, Olimpijski orden se dodeljuje samo u specijalnim slučajevima kada neka osoba svojim aktivnostima istakne olimpijske vrednosti, kada ostvari značajne zasluge u svetu sporta ili kada pruži izuzetnu uslugu Olimpijskom pokreti, bilo putem ličnog dostićuća ili kao doprinos razvoju sporta.

Posle dr Mihajla Andrejevića, nekadašnjeg člana Svetske fudbalske federacije (FIFA) i predsednika Međunarodne rvačke federacija (FILA) Milana-Bate Ercegana, Perišić je treći Srbin kome je dodeljeno ovo visoko priznanje.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu