<< Nazad



 

 

Oko 120 Jugoslovena na Olimpijskim igrama u Sidneju

Beograd, 12. april (Tanjug) - Jugoslovensku ekspediciju na Olimpijskim igrama u Sidneju, od 15.do 30. septembra ove godine, sačinjavaće oko 120 članova, među kojima su, pored sportista, treneri, lekari i vođstvo puta, saopšteno je na današnjoj sednici Predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Do sada je vizu za učešće na Olimpijadi obezbedilo ukupno 56 naših takmičara u pojedinačnim i ekipnim sportovima. Jugoslavija će u Sidneju, prema dosadašnjim kvotama, imati predstavnike u devet sportova - tri u ekipnoj i šest u pojedinačnoj konkurenciji.

Priliku da obezbede učešće na Igrama do kraja roka za ispunjenje olimpijskih normi, 10. juna, mogu izboriti još vaterpolisti, koji će se od 6. do 13. maja takmičiti na kvalifikacionom turiniru u Hanoveru. Jugoslovenski vaterpolisti u Nemačkoj treba da osvoje barem četvrto mesto u konkurenciji 16 zemalja, da bi se pridružili košarkašima, odbojkašima i rukometašima u ekipnim sportovima.

Prema rečima predsednika programske komisije JOK-a Žarka Varajića, priliku da se nađu na Olimpijadi mogu da potraže još rvači, džudisti i bokseri, na predstojećim evropskim prvenstvima, kao i jedan broj atletičara, kajakaša i veslača.

JOK je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i njegovih odgovarajućih komisija zatražio "vajld" karte za naše strelce, olimpijsku pobednicu iz Atlante Aleksandru Ivošev, i Stevana Pletikosića.

Ako se ispune prognoze, Jugoslavija bi u Sidneju bila predstavljena sa oko 80 sportista.

Na prošlim Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u vreme kada je bila pod sankcijama, Jugoslavija je bila zastupljena sa 68 predstavnika u 13 sportova - 10 individualnih i tri ekipna.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu