<< Nazad



 

 

Iz istorije jugoslovenske košarke



Žarko Paspalj

Susret dva "drim-tima"

U velikom finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine sastale su se selekcije Jugoslavije i SAD.

Na jednoj strani bio je američki "drim-tim" za koji su igrale takve zvezde kao što su Čarls Barkli, Dejvid Robinson, Šejkil O Nil, Hakim Olajdžuvon, Skoti Pipen, Džon Stokton...

Njima se suprostavila selekcija zemlje koja ima dva puta manje stanovnika nego što Sjedinjene Države imaju aktivnih košarkaša. Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević i drugovi znali su da imaju minimalne šanse da iznenade Amerikance, ali se nisu unapred predavali. Na opasku novinara da je reprezentacija Jugoslavije evropski "drim-tim" kapiten Aleksandar Đorđević je u šali odgovorio: "Mi smo noćna mora 'drim-tima'".

Nažalost, senzacija se nije dogodila, mada se čitavih pola sata činilo da to neće biti samo još jedna ubedljiva pobeda ekipe domaćina Olimpijskih igara.


Vlade Divac (12)
šutira preko Barklija
i Robinsona

Utakmica je od početka imala neočekivan tok za oko 35.000 gledalaca "Džordžija doma" u Atlanti i više stotina miliona onih koji su utakmicu pratili putem televizije. Jugoslavija je diktirala ritam, vodila sa 21:14 i 23:16. U tim trenucima krilo Žarko Paspalj, najefikasniji igrač jugoslovenske reprezentacije u finalu (19 poena), pogađao je sa svih pozicija i unosio nespokoj među igrače protivničke ekipe.

Na kraju je odlučio veći izbor kvalitetnih igrača na klupi američke reprezentacije. Divac je već početkom drugog dela dobio petu ličnu grešku, Željko Rebrača i Dejan Tomašević bili su isuviše neiskusni da bi se ravnopravno nosili sa snažnim centrima američke reprezentacije, a Zoran Savić zbog povrede nije ni mogao da pomogne svojim drugovima u finalu.

Olajdžuvon je sa osam uzastopnih poena sredinom drugog poluvremena doneo Amerikancima prednost od deset poena, što je i odlučilo pobednika. Utakmica je završena rezultatom 95:69 (43:38), Sjedinjene Države su osvojile zlatnu medalju, Jugoslavija srebrnu, a Litvanija bronzanu.


Ranije: Igrač za velike utakmice



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu