<< Nazad



 

 

Iz istorije jugoslovenske košarke



Vlade Divac i komesar NBA lige Dejvid Štern na draftu 1989.

Srbin koji je osvojio Ameriku

Od kasnih osamdesetih godina mnogi vrhunski jugoslovenski igrači odlazili su na dalek put preko Atlantika da bi prihvatili izazov igranja u NBA ligi. Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Miloš Babić, Radisav Ćurčić, Rastko Cvetković, Predrag Danilović okušali su svoju sreću igrajući u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, s manje ili više uspeha. Međutim, samo je Vlade Divac uspeo da se u potpunosti uklopi u drugačiju filozofiju igranja košarke i vremenom postane jedan od najboljih centara NBA lige.

Divac je karijeru započeo u Slogi iz Kraljeva, afirmaciju stekao u beogradskom Partizanu, sa kojim je osvojio Prvenstvo, Kup i Kup Koraća. Kao 18-godišnjak pojavio se u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Španiji 1986. Jugoslavija je u polufinalnoj utakmici poražena od Sovjetskog Saveza iako je minut pre kraja vodila sa devet poena prednosti. Divac je bio jedan od krivaca za loše odigranu završnicu i posle utakmice pomišljao da napusti košarku. Na sreću, to je bio samo trenutak slabosti mladog igrača koji još nije naučio da su greške i porazi sastavni deo igre.

Godine 1989. Divac započinje svoju NBA karijeru koja traje do danas. Najpre je igrao u Los Anđeles Lejkersima, gde se od samog početka usavršavao pod budnim okom legendarnog centra Karim Abdul Džabara. Divac u prvoj sezoni nije bio fizički spreman za duele sa daleko jačim centrima pa je, po sopstvenom priznanju, posle svakog sudara sa njima završavao u "trećem redu tribina". Međutim, Divčev košarkaški genij nije ostao neprimećen, pa je izabran u najbolju debitantsku petorku.

Posle nekoliko sezona Divac prelazi u Šarlot Hornetse, zatim se u zimu 1999. nakratko vraća u Evropu da bi pomogao beogradskoj Crvenoj zvezdi u Evropskoj ligi, a onda ponovo leti nazad u Ameriku i postaje član ekipe Sakramento Kingsa, za koju igra i danas, zajedno sa još jednim Jugoslovenom Predragom Stojakovićem.

Igrajući više od 10 sezona Vlade Divac je ostavio dubok trag u američkoj profesionalnoj košarci. Njegove igre se pamte, njegove reči van terena slušaju sa pažnjom i razumevanjem. Osvojio je Ameriku ne samo svojim košarkaškim talentom, već i odnosom prema protivničkim igračima, navijačima i medijima.


Ranije: Jedino olimpijsko zlato



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu