<< Nazad



 

 

Sahranjen Aleksandar Nikolić

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) - Najugledniji evropski trener i jedan od tvoraca čuvene jugoslovenske škole košarke Aleksandar Nikolić sahranjen je danas u Aleji velikana, na beogradskom Novom groblju.

U prisustvu mnogobrojnih poštovalaca od Nikolića su se oprostili njegov kum, saigrač i saradnik u stvaranju jugoslovenskog košarkaškog modela Nebojša Popović i jedan od njegovih najistaknutijih učenika, proslavljeni trener Jugoplastike, Limoža, Panatinaikosa i drugih evropskih klubova Božidar Maljković.

Popović je istakao da je Nikolić bio košarkaški kosmopolita i da je voleo svoj grad i otadžbinu čijoj je afirmaciji mnogo doprineo. Nikolića, po njegovim rečima, opravdano smatraju tvorcem jugoslovenske košarkaške škole.

"Na početku smo imali skromne ciljeve - da dostignemo bolje. Kako je vreme odmicalo ambicije su rasle, pa su stigle i prve medalje. Nakon toga se pojavila i želja da osvojimo svetski vrh. Ređala su se takmičenja u Rio de Žaneiru, Ljubljani, Beogradu, Liježu, Manili, Moskvi a Jugosloveni su uvek imali zapažene rezultate", rekao je Popović.

On je naglasio da čak i kad Nikolić nije neposredno učestvovao u osvajanju medalja, njegov doprinos je uvek bio očigledan.

"Tako je uvek bilo, a uveren sam da će se i u budućim uspesima jugoslovenskih košarkaša osećati njegov uticaj", zaključio je Popović.

Maljković je istakao da se Nikolić već za života upisao u večnost i da će sećanje na najvećeg evropskog košarkaškog trenera živeti sve dok lopta pada na parket.

"Košarka je njegov testament. Imao je veliki broj učenika i sve je prvo naučio kako da postanu ljudi. Nasebično je davao svoje veliko znanje i svi smo njegovi veliki dužnici", rekao je Maljković.

RANIJE...

Odlazak profesora košarke

Beograd, 12. mart (Tanjug) - Večeras je u beogradskoj bolnici "Dr Dragiša Mišović", posle kratke i teške bolesti, u 76. godini preminuo Aleksandar-Aca Nikolić, poznati košarkaški radnik, trener, selektor i priznati košarkaški stručnjak kod nas i u svetu.

Profesor Nikolić bio je jedan od pionira jugoslovenske košarke, pošto je učestvovao u njenom stvaranju od prvih posleratnih dana. Nikolić je najpre bio aktivan igrač, učesnik prvog posleratnog prvenstva Jugoslavije 1946. godine, igrajući za tim JNA, a zatim i u dresu Crvene zvezde i Partizana.

Nikolić se veoma rano odlučio da dres zameni trenerskom klupom. Već 1951. godine preuzeo je reprezentaciju Jugoslavije i dužnost saveznog trenera obavljao sve do 1965. kada je kormilo predao dugogodišnjem asistentu Ranku Žeravici.

Aca Nikolić je od reprezentacije Jugoslavije, koja je bila na evropskom začelju, strpljivim radom stvorio međunarodnu velesilu. Prvu medalju kao trener osvojio je 1961. na Evropskom šampionatu u Beogradu, kada je Jugoslavija u finalu bila poražena od SSSR-a.

Pre odlaska sa kormila državnog tima osvojio je još tri trofeja. Na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1963. Jugoslaviji je pripalo drugo mesto, zatim je iste godine na Evropskom prvenstvu u Poljskoj osvojio bronzanu medalju, a neposredno pre odlaska sa kormila ponovo mu je pripala srebrna medalju na Evropskom prvenstvu u Moskvi 1965. godine.

Krajem sedamdesetih godina profesor Nikolić se otisnuo u Italiju. Najduľe vremena proveo u čuvenom Injisu iz Varezea, sa kojim je osvojio prvenstvo i Kup Italije, šampionat Evrope i Interkontinentalni kup. Nikolić se potom vratio u Jugoslaviju i sa košarkašima Crvene zvezde 1974. godine osvojio Kup pobednika evropskih kupova.

Profesor Nikolić je imao još jedan blistavi period u radu sa reprezentacijom Jugoslavije, sa kojom je 1977. superiorno osvojio Evropsko prvenstvo u Belgiji, a godinu dana kasnije i Svetski šampionat na Filipinima.

Bio je vizionar moderne košarke, učitelj brojne plejade trenera koji sada "haraju" evropskom košarkom (Boža Maljković, Bogdan Tanjević, Željko Obradović...). Gotovo do poslednjeg dana bio je u patikama na parketu, pokazujući košarkašima brojnih naših klubova kako na najbolji način da ovladaju veštinama ovog sporta.

Pre dve godine profesor Nikolić dobio je najveće priznanje koje se može dobiti u svetskoj košarci - ušao je u "Kuću slavnih" u američkom gradu Springfildu, kolevci košarkaške igre, gde se nalaze imena svih svetskih velikana igre pod obručima.

Za svoj poluvekovni trenerski rad, profesor Nikolić je dobio najveća priznanja u Jugoslaviji, Evropi i celom svetu.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu