<< Nazad



 

 

Iz istorije jugoslovenske košarke



Nepogrešivi strelac Radivoj Korać

I danas ga smatraju jednim od najboljih igrača u istoriji evropske košarke. Radivoj Korać, poznat i po nadimku "Žućko", šezdesetih je godina bio najbolji i najefikasniji igrač jugoslovenske reprezentacije s kojom je na velikim takmičenjima osvojio šest medalja - pet srebrnih i jednu bronzanu.

Svi ga pamte kao nenadmašnog strelca sa urođenim osećajem za šut. Igrajući za OKK Beograd protiv Alvika iz Stokholma, u utakmici Kupa evropskih šampiona 1964. godine (pobeda OKK Beograda 155:57), popularni "Žućko" je postigao neverovatnih 99 poena!

Korać je tri puta bio u sastavu najbolje selekcije Evrope, a čak sedam puta je osvojio titulu najboljeg strelca jugoslovenskog prvenstva. Ostaće upamćen i po specifičnom načinu izvođenja slobodnih bacanja (na slici).

Jednog junskog dana 1969. godine u saobraćajnoj nesreći prekinut je životni i košarkaški put 31-godišnjeg Koraća. Ubrzo nakon ovog tragičnog događaja ustanovljeno je takmičenje "Kup Radivoja Koraća" u spomen na igrača koji je prerano otišao u legendu.


Ranije: Skandal u Minhenu



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu