Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Bler odgovoran za kasetne bombe

Kasetna bomba u centru Niša

London, 7. Februar 2000. (Tanjug) - Odluka o bombardovanju Beograda tokom NATO agresije na Jugoslaviju formalno nikada nije bila donesena, već je takvu odluku jednostrano donela Amerika, otkriva britanska televizija "Kanal 4".

U dokumenarnom programu o NATO agresiji, emitovanom sinoć, otkriveno je da NATO savet, a ni bilo koje drugo zvanično telo, nikada formalno nije doneo odluku o bombardovanju centra Beograda.

O bombardovanju Beograda je, tvrdi se, jednostranu odluku donela Amerika koja je kršeći pravila Alijanse "ovlastila" tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solanu koji je onda formalno naredio bombardovanje. Britanski analitičari danas ukazuju da je to još jedno neprijatno otkriće za vladu Tonija Blera, koja je bila među predvodnicima NATO agresije i koja je javno tvrdila da su sve akcije rezultat "jedinstva i saglasnosti zapadnih saveznika". Istovremeno, iz Amerika je stigla nova, daleko ozbiljnija optužba politike britanske vlade.


Slike žrtava iz Niša koje su
užasnule svet

U najnovijem izveštaju uticajne njujorške organizacije Hjumen rajts voč je otkriveno da je američki predsednik, sredinom maja prošle godine, zabranio upotrebu takozvanih kasetnih bombi. Ta zabrana je uvedena posle stradanja civila u bombardovanju Niša.

I pored te zabrane, britanski avioni su nastavili da bacaju kasetne bombe, od kojih još uvek ljudi ginu na Kosovu i Metohiji.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu