<< Nazad



 

 

Srebro Jugoslaviji

Tokio, Japan, 29. novembar 1998. - Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije nije uspela da ponovi dobru igru iz prethodnih utakmica i nakon poraza u finalu 0:3(12:15, 5:15, 10:15) od selekcije Italije osvojila je srebrnu medalju.

Bez obzira na poraz, drugo mesto u svetu predstavlja najveći uspeh jugoslovenske odbojke. Posle 10 pobeda i samo dve izgubljene utakmice, najbolji jugoslovenski odbojkaši su se našli na pobedničkom postolju. Ostaje žal za zlatnom medaljom, jer je isti protivnik u četvrtfinalnoj grupi savladan sa ubedljivih 3:0. Čini se, ipak, da je u finalnom meču umor jugoslovenskih odbojkaša presudio u korist Italijana.

Ekipa Italije je u meč ušla silovito i povela sa 5:1. Jugoslovenska postava u sastavu: Batez, Vladimir i Nikola Grbić, Gerić, Mešter i Vujević uspela je da izjednači na 6:6 i izgledalo je u tim trenucima da će doći do rezultatskog preokreta. Međutim, loše je funkcionisao blok, a servis, koji je bio jedno od najmocnijih oružja jugoslovenske ekipe na prethodnim utakmicama, ovoga puta nije bio na zadovoljavajućem nivou. Posle mnogo promena servisa, Italijani su ponovo poveli sa 7:6 a ubrzo i sa 9:6. Selekcija Jugoslavije uspela je da izjednači na 9:9, ali su onda Italijani osvojili tri poena zaredom. Poslednje izjednačenje se desilo pri rezultatu 12:12, da bi ekipa Italije sa novom mini-serijom dobila prvi set sa 15:12.



Jugosloveni su u meču prvi put poveli u drugom setu (2:1). Trener Gajić je pokušao da osveži ekipu uvođenjem Đurića umesto Bateza. Italijani, međutim, prave nedostižnu seriju od šest uzastopnih poena i vode sa 7:2. Gajić pokušava da zaustavi silovit ritam Italije uvođenjem kapitena Tanaskovića umesto Meštera. Jugosloveni posle dužeg vremena osvajaju poen i kada se činilo da mogu da urade nešto više, sudije donose diskutabilnu odluku kojom poništavaju njihov četvrti poen. To je možda i presudilo u drugom setu, jer sve što se događalo posle toga bilo je u znaku odbojkaša Italije. Prvo su poveli sa 13:3 a onda iz treće set-lopte i osvojili set rezultatom 15:5.

I u trećem setu Italijani su u konstantnom vođstvu. Jedina nada javila se sredinom seta kada Jugoslavija izjednačuje na 7:7, zaslugom, pre svega, raspoloženog Đorđa Đurića. Tada pada odluka o pobedniku, jer Italijani u furioznom naletu ponovo stiču prednost od pet poena (12:7) i dolaze na domak pobede. Jugoslovenski odbojkaši uspeli su tek da spasu nekoliko meč-lopti, jer nije bilo snage za nešto više. Italija je dobila treći set sa 15:10 i osvojila zlatnu medalju, treći put zaredom na svetskim prvenstvima.

Da ponovimo, u ekipi Jugoslavije se osećao umor posle napornog takmičenja. Nisu funkcionisali blok i servis. Naročito je zakazao Goran Vujević čiji servisi nisu bili tako neodbranjivi kao u prošlim mečevima. Bez obzira na nešto slabiju igru u finalu, Vujeviću je sasvim zasluženo pripala titula za najboljeg servisera Prvenstva i nagrada u iznosu od 50.000 dolara.

Selekcija Jugoslavije je svojom maštovitom i efikasnom igrom na ovom prvenstvu zadivila odbojkaški svet. Ekipa u sastavu Đorđe Đurić, Vladimir Batez, Željko Tanasković, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Nikola i Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković i Igor Vušurović, na čelu sa trenerom Zoranom Gajićem, prikazala je vrhunsku odbojku i sigurno je da ova generacija jugoslovenskih odbojkaša još nije rekla svoju poslednju reč na velikim takmičenjima.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu