<< Nazad



 

 

Još jedna istorijska pobeda

Vidimo se u polufinalu: Vladimir i Nikola Grbić

Hamamacu, Japan, 25. novembar 1998. - Posle olimpijskih i evropskih prvaka, selekcije Holandije, i Italijani, zvanični svetski prvaci, nisu mogli da pruže dostojniji otpor "atomskoj" odbojci koju na 14. Svetskom prvenstvu u Japanu prikazuju jugoslovenski odbojkaši. Predvođena Vujevićem, Mešterom, Batezom, Boškanom, Gerićem, Nikolom i Vladimirom Grbićem, ekipa Jugoslavije je za nešto više od dva sata sa ubedljivih 3:0 (po setovima: 15:12, 15:13, 15:13) završila posao i obezbedila plasman među četiri najbolje ekipe na Prvenstvu.

Kao i u prethodnim mečevima, najbolji jugoslovenski odbojkaši su u igru ušli malo opuštenije, pa su Italijani, koji su do ove utakmice ređali pobede i izgubili samo jedan set u četvrfinalnoj grupi, poveli sa, činilo se nedostižnih, 8:3. Međutim, tada kreće prepoznatljiva igra Jugoslavije. Ređaju se odlični servisi, smečevi, blokovi Vujevića, braće Grbić i drugova i ubrzo se na semaforu pojavio rezultat - 8:7 za Italiju. Nastupli su prelomni trenuci u prvom setu, nijedna ekipa dugo nije mogla da osvoji poen, da bi sa nekoliko sjajnih poteza jugoslovenski odbojkaši prvo poveli sa 10:9 a onda, u dramatičnoj završnici, i dobili prvi set sa 15:12 za 35 minuta igre.


Vladimir Grbić

Drugi set je protekao u stalnoj rezultatskoj prednosti Jugoslavije. Vodili su jugoslovenski odbojkaši i sa 5:1, 6:2, 10:6 i 14:10, ali je aktuelni svetski prvak uspeo da odbrani prvu set loptu protivnika i sa tri brza poena učini ovaj deo igre krajnje neizvesnim. Međutim, to je bilo sve što su mogli da učine. Na kraju drugog seta je bilo 15:13 za Jugoslaviju za 44 minuta igre.

U trećem setu Italijani su krenuli na sve ili ništa i poveli sa 7:4. Izrazito motivisani i pshički stabilni odbojkaši Jugoslavije nisu dozvolili protivniku da stvori osetniju razliku, već su igrali krajnje koncetrisano i angažovano i u završnicu seta ušli sa vođstvom od 14:11 i prvom meč loptom. Italijanski odbojkaši su potrošili i poslednji atom snage u želji da spreče ubedljiv poraz, ali uzalud, jer su se danas namerili na jačeg od sebe. Na kraju je bilo 15:13, još jedna istorijska pobeda Jugoslavije i plasman u polufinale Svetskog prvenstva.

U ekipi Jugoslavije, kao i u mnogim prethodnim susretima, nije bilo slabog mesta. Mora se, međutim, istaći odlična igra Vladimira Grbića, koji je protiv Holandije i Italije dokazao da je igrač za najveće utakmice.

U poslednjem kolu četvrtfinalne "H" grupe Jugoslavija se 26. novembra sastaje sa selekcijom Rusije.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu