<< Nazad



 

 

Bez izgubljenog seta protiv olimpijskog prvaka

Osma utakmica - osma pobeda

Hamamacu, Japan, 24. novembar 1998. - U petom kolu četvrtfinalne "H" grupe 14. svetskog prvenstva za odbojkaše,reprezentacija Jugoslavije savladala je Holandiju sa 3:0 u setovima (15:9,15:4,15:13).

Ovom pobedom jugoslovenski tim je stekao izgledne šanse, da posle druge faze takmičenja na šampionatu, zauzme jedno od prva dva mesta koja ga vode u polufinale, odnosno borbe za medalju.

Najbolji jugoslovenski odbojkaši nastavljaju sa briljantnim igrama na 14. Svetskom prvenstvu u Japanu. Danas je pobeđena Holandija, reprezentacija koja je uoči šampionata važila za jednog od glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje.

Aktuelni olimpijski i evropski šampion, tim koji već deceniju važi za jednu od najjačih svetskih ekipa, bio je nemoćan u susretu sa motivisanom, borbenom i, iznad svega, kvalitetnom ekipom Jugoslavije. Ne pamti se kada je selekcija Holandije bila u tako podređenom položaju kao na današnjoj utakmici.

Nešto veći otpor Holanđani su pružili samo u trećem setu, ali nedovoljan da bi se zaustavila "plava mašinerija". Postava: Vladimir Grbić, Nikola Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Đula Mešter i Vladimir Batez "razbijala" je svaki "blok" protivnika. S druge strane, kada su Holanđani nailazili na "blok" jugoslovenskog tima, kao da su se suočavali sa neprobojnim zidom.

Prevagu je, ipak, doneo sjajan servis jugoslovenske reprezentacije. Skoro bez izuzetka, svaki igrač pobedničke ekipe slao je smeč servis, protiv kojeg holandska reprezentacija nije pronašla odbranu do kraja utakmice. Holanđani su tako doživeli sudbinu svojih protivnika iz prethodnih mečeva. Njihovi rivali, naime, nisu osvojili ni jedan set, a sada ih je Jugoslavija dovela u istu situaciju.

JUGOSLAVIJA: Tanasković, V. Grbić, N. Grbić, Batez, Gerić, Vujević, Mešter, Boškan, Miljković, Petković, Vušurović i Đurić.

Sledeći rival odličnih jugoslovenskih odbojkaša je selekcija Italije. Ukoliko i ona bude savladana, Jugoslavija će završetak četvrtfinalnog turnira svoje grupe dočekati na prvom mestu i u polufinalu će se sastati sa drugoplasiranim iz grupe "G".

Utakmica Jugoslavija - Italija igra se 25. novembra.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu