<< Nazad



 

 

Bez slabog mesta u timu

Neprobojni blok: Vujević (13) i Gerić (12)

Makuhari, Japan, 22. novembar 1998. - Odbojkaši Jugoslavije ostvarili su i sedmu uzastopnu pobedu na svetskom šampionata u Japanu, savladavši u okviru svoje "H" četvrtfinalne grupe, dvostrukog olimpijskog i svetskog šampiona, reprezentaciju SAD sa 3:0 u setovima (15:6, 15:10, 15:8). Ovom pobedom Jugoslavija se svrstala u najuži krug kandidata za najviši plasman i najavila uzbudljivu borbu sa najvećim kandidatima za medalje, Holandijom i Italijom.

Jugoslovenski odbojkaši su u susret ušli kao favoriti, ali su to morali da potvrde i na terenu. Amerikanci koji nisu zabeležili nijednu pobedu u četvrtfinalnoj grupi počeli su veoma angažovano i poveli u prvom setu sa 3:0. Međutim, to nije zbunilo najbolje jugoslovenske odbojkaše. Sjajnom igrom Vladimira i Nikole Grbića, Tanaskovića, Meštera, Vujevića i Bateza rezultat se ubrzo promenio u njihovu korist - 10:3. Protivnik je do kraja seta uspeo da osvoji još samo tri poena.

U drugom setu vodila se izjednačena borba do rezultata 6:5, kada je Jugoslavija ponovo krenula silovito i povela sa 14:5. Do kraja ovog dela igre, Amerikanci su uspeli da osvoje još pet poena ali to je bilo sve što su mogli da učine.

U trećem setu, SAD su povele sa 4:1. U tim trenucima trener Gajić izvodi umornog Tanaskovića a u igru ubacuje svežeg Gerića, što se odrazilo i na rezultat - Jugosloveni su ubrzo poveli sa 5:4. Pri rezultatu 7:7 ponovo kreće prepoznatljiva igra jugoslovenskih odbojkaša, koji ponovo stvaraju nenadoknadivu razliku - 12:7. Gledaoci u dvorani u Makuhariju već su tada znali da je pobednik odlučen. Završni poen na utakmici osvojio je Nikola Grbić, koji je sa svojim bratom Vladimirom bio možda i najistaknutiji akter susreta.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu