<< Nazad



 

 

FUDBAL

Zadovoljan: Vujadin Boškov

Kežman i Cicović za EURO 2000

26. decembar - Kombinovani tim Jugoslavije (u sastavu su od članova prvog sastava reprezentacije igrali samo Savo Milošević i Goran Đorović) završio je svoju kratku turneju po Španiji.

Selekcija Jugoslavije je posle vođstva 2:0 u prvom poluvremenu (strelci Petković i Pažin) igrala nerešeno 2:2 sa selekcijom Kanarskih ostrva. U drugoj utakmici u Barseloni, pred oko 45.000 gledalaca, poražena je od selekcije Katalonije rezultatom 0:1.

Uprkos nerešenom rezultatu i porazu, gostovanje u Španiji je po oceni selektora Vujadina Boškova pun pogodak, jer je dobio realniju sliku o igračima koji tek treba da izbore mesto u reprezentaciji koja će nastupati na Evropskom prvenstvu naredne godine.

Najviše pohvala Boškov je imao za golmana španskog Las Palmasa Željka Cicovića

- Dobili smo golmana za reprezentaciju i to je najveća vrednost turneje po Španiji. Željko Cicović je protiv Katalonije branio sjajno i pokazao visok kvalitet, rano je još da govorim o visokoj klasi.

Boškov je posebno istakao i mladog napadača beogradskog Partizana Mateju Kežmana.


Siguran putnik
na EURO 2000:
Mateja Kežman

- Kežman je izvanredan igrač, na utakmici protiv Katalonije borio se svih 90 minuta i na mene ostavio, pored Cicovića, najjači utisak. Prvi put sam video centarfora koji je obavljao i odbrambene zadatke. Nekoliko puta u Barseloni sam bio prinuđen da mu govorim da se ne vraća na našu polovinu.

Boškov je istakao da svi igrači koji su nastupili na španskoj turneji zaslužuju pohvale i da je još rano otpisivati bilo kog kandidata. Do aprila meseca šansu će dobijati kombinovani timovi, a u aprilu i maju igraće fudbaleri koji će putovati na EURO 2000, otkrio je svoje planove Boškov.


Jugoslavija na 13. mestu

Cirih, Švajcarska, 22. decembar - Na rang-listi najboljih reprezentacija sveta u 1999. godini, koju je objavila Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), fudbalska reprezentacija Jugoslavije zauzima 13. mesto sa 694 boda.

Selekcija Brazila završila je godinu na prvoj poziciji sa ukupno 839 bodova i ovo je šesta uzastopna sezona koju vicešampion sveta završava kao najbolja ekipa na svetu. Drugoplasirana je ekipa Češke, koja je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2000. godine završila sa stoprocentnim učinkom, dok je treći aktuelni šampion sveta Francuska.


Jugoslavija sa Španijom, Norveškom i Slovenijom



Brisel, Belgija, 12. decembar - Jugoslavija će na finalnom turniru Evropskog prvenstva 2000. godine u Belgiji i Holandiji igrati u grupi "C", zajedno sa selekcijama Španije, Norveške i Slovenije, odlučeno je danas žrebom u dvorani "Auditorijum" u Briselu.

Prvu utakmicu jugoslovenska fudbalska reprezentacija igraće u belgijskom gradu Šarloa protiv Slovenije 13. juna. Pet dana kasnije protivnik "plavih" u Liježu biće Norveška, a poslednji meč u grupi "C" selekcija Jugoslavije odigraće u Brižu 2. jula protiv Španije. Prvi je utisak jugoslovenskih fudbalskih stručnjaka da je Jugoslavija dobila povoljnu grupu, naročito kada se uzmu u obzir sastavi drugih grupa, naročito "A" i "D".

Po dve prvoplasirane ekipe iz sve četiri grupe obezbeđuju plasman u četvrtfinale odakle će se igrati po kup-sistemu.

Interesantno je da su Jugoslavija i Slovenija, kao i Nemačka i Engleska, ne samo u istoj grupi na finalnom turniru Evropskog šampionata, već i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2002. godine.


Sastavi svih grupa na EURO 2000

"A" GRUPA: Nemačka, Rumunija, Portugalija, Engleska.

"B" GRUPA: Belgija, Švedska, Italija, Turska.

"C" GRUPA: Španija, Norveška, JUGOSLAVIJA, Slovenija.

"D" GRUPA: Holandija, Češka, Francuska, Danska.



Grupni portret sa trofejem (s leva na desno):
Kamačo (Španija), Johan Semb (Norveška),
Boškov (Jugoslavija) i Katanec (Slovenija).

Ishod žreba prokomentarisao je selektor reprezentaciuje Jugoslavije Vujadin Boškov:

- Mislim da ne možemo da budemo nezadovoljni. Smeši nam se četvrtfinale.

Huan Antonio Kamačo, selektor Španije:

- Ništa unapred ne mogu da kažem, ali moram istaći da sam zadovoljan grupom u kojoj je Španija.

Nils Johan Semb, selektor Norveške:

- U grupi "C" svi su na neki način favoriti! Zaista je sve moguće.

Selektor Slovenije, Srećko Katanec:

- Mi možemo da se upustimo u ravnopravne bitke i sigurno ćemo nekome pomrsiti račune.

Kuriozitet je da će jedan selektor (Boškov) za protivnike imati dvojicu svojih bivših igrača - Srećku Katanecu je bio trener pet godina u italijanskoj Sampdoriji, a Kamaću, selektoru španske reprezentacije, tri godine u madridskom Realu.


Selekcije Jugoslavije i Španije su do sada odigrale 18 utakmica. Jugoslovenski tim je zabeležio pet pobeda, Španci su osam puta bili bolji, a pet susreta je završeno nerešeno. Jugoslavija se sa Norveškom sastajala ukupno 12 puta i devet susreta rešila u svoju korist. Norvežani su izvojevali dve pobede, a jedan susret je završen bez pobednika. Reprezentacije Slovenije i Jugoslavije nisu se međusobno sastajale.


Jugoslavija u trećem "šeširu"

Brisel, Belgija, 10. decembar - Evropska fudbalska federacija utvrdila je kriterijume po kojima će se odrediti sastavi četiri grupa za finalni turnir evropskog prvenstva iduće godine u Holandiji i Belgiji. Jugoslavija će se na izvlačenju sastava grupa nalaziti u trećem "šeširu", zajedno sa selekcijama Portugalije, svetskog šampiona Francuske i Italije.

U prvom "šeširu" nalaze se nosioci grupa - Belgija, Holandija, Španija i Nemačka. U drugoj kvalitetnoj grupi su Rumunija, Norveška, Švedska i Češka, a u četvrtoj Engleska, Turska, Danska i Slovenija.

Žreb grupa će se obaviti 12. decembra u Briselu.


Jugoslavija u grupi sa Rusijom



Tokio, Japan, 7. decembar - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije igraće u 1. grupi evropske zone kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će se 2002. godine održati u Južnoj Koreji i Japanu, zajedno sa selekcijama Rusije, Švajcarske, Slovenije, Luksemburga i Farskih Ostrva, odlučeno je danas žrebom u Tokiju.

Prvoplasirane ekipe iz svih devet grupa evropske zone direktno se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo, dok će devet drugoplasiranih ekipa i treceplasirana ekipa iz azijske zone igrati plej-of utakmice. Pobednici susreta (njih pet) obezbediće plasman na šampionat.

Pregled svih grupa u evropskoj zoni

Grupa 1: JUGOSLAVIJA, Rusija, Švajcarska, Luksemburg, Farska Ostrva.

Grupa 2: Holandija, Portugalija, Republika Irska, Kipar, Andora, Estonija.

Grupa 3: Češka Republika, Danska, Bugarska, Island, Severna Irska, Malta.

Grupa 4: Švedska, Turska, Slovačka, Makedonija, Azerbejdžan, Moldavija.

Grupa 5: Norveška, Ukrajina, Poljska, Vels, Armenija, Belorusija.

Grupa 6: Belgija, Škotska, Hrvatska, Latvija, San Marino.

Grupa 7: Španija, Austrija, Izrael, Bosna, Lihtenštajn.

Grupa 8: Rumunija, Italija, Litvanija, Mađarska, Gruzija.

Grupa 9: Nemačka, Engleska, Grčka, Finska, Albanija.


Jugoslavija nosilac grupe

Tokio, Japan, 5. decembar - Jugoslavija će na žrebu u Tokiju za Svetsko prvenstvo 2002. godine biti nosilac grupe. Pored naše reprezentacije među povlašćenim ekipama su još Španija, Rumunija, Norveška, Švedska, Holandija, Češka, Nemačka i Belgija.

FIFA, odnosno Organizacioni komitet Mondijala 2002. godine, usvojio je rang-listu Uefa, pa se jugoslovenska reprezentacija našla među najpovlašćenijim ekipama. Kriterijumi su bili rezultati u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj i EURO 2000.

Žreb kvalifikacionih grupa za Svetsko prvenstvo, koje će se 2002. godine po prvi put održati u dve zemlje - južnoj Koreji i Japanu, održaće se u utorak, 7. decembra u 11 časova po srednjeevropskom vremenu. Propozicijama je predvideno da se formira ukupno devet evropskih grupa - pet grupa po šest i četiri grupe po pet selekcija. Pobednici grupa (njih devet) će se automatski kvalifikovati na Svetsko prvenstvo. Devet drugoplasiranih ekipa i trećeplasirana ekipa iz azijske zone igraće plej-of utakmice i pobednici tih utakmica (njih pet), takođe, će obezbediti plasman na šampionat.


Brazilici u Beogradu!


Uskoro u Beogradu? -
Rivaldo (Brazil)

Beograd, 1. decembar - U Fudbalski savez Jugoslavije (FSJ) stigao je faks iz brazilske "kuće fudbala" u kojem se predlaže da aktuelni vicešampion sveta gostuje 16. februara, ili 15. marta 2.000. godine.

- Izuzetno smo zainteresovani da Brazilce dočekamo u Beogradu - kaže generalni sekretar FSJ Branko Bulatović. - Problem su termini i pokušaćemo da ih uskladimo. Naime, 15. mart je termin UEFA, a 16. februar je problematičan zbog mogućih zimskih teškoća. Mi imamo 23. februara gostovanje u Kolumbiji, na koje ne moramo da idemo, ali nam je "prazan" 29. mart i to bi bio idealan datum. Tada se igraju reprezentativne utakmice, pa bismo i Brazilci i mi mogli da na teren izađemo sa najboljim sastavima. Pokušaćemo da pronađemo najbolje rešenje jer nam je stalo da brazilski čarobnjaci zaigraju na beogradskoj "Marakani".

Inicijativa Brazilaca za odigravanje prijateljske utakmice jeste samo još jedna potvrda da se u zemlji četvorostrukih svetskih prvaka visoko cene kvaliteti jugoslovenskih igrača, koje u svetu, zbog njihove fudbalske veštine, često zovu i "evropskim Brazilcima". Podsetimo, jugoslovenska selekcija je imala tu čast da igra na oproštaju najvećeg fudbalera svih vremena Pelea od dresa nacionalnog tima Brazila, a posle ukidanja sportskih sankcija prema Jugoslaviji, prva utakmica je odigrana upravo protiv brazilske reprezentacije.

Brazil je poslednji put gostovao u Beogradu 25. juna 1968, kada je pred 30.000 gledalaca slavio sa 2:0.


Džajić među sportskim velikanima


Među velikanima:
Dragan Džajić
iz igračkih dana

Beč, 19. novembar - Sportske legende koje su svojim dostignućima obeležile DžDž vek okupile su se veceras u Beckoj operi. Povod je bio izbor najboljih medu najboljima u veku koji je na izmaku. Među njima je bio i jugoslovenski fudbalski as, bivši igrač beogradske Crvene zvezde i francuske Bastije, a sada predsednik FK "Crvena zvezda" - Dragan Džajić.

Specijalni žiri, kome je predsedavao predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran, izabrao je "Sportiste veka" - 11 velikih imena svetskog sporta:

Štefi Graf (tenis), Majkl Džordan (košarka), Alan Prost (auto-moto sport), Nađa Komaneči (gimnastika), Karl Luis (atletika), Pele (fudbal), Doun Frejzer i Mark Špic (plivanje). Mohamed Ali (boks), Anemari Mozer - Prel i Žan - Klod Kili (skijanje)

- Bilo je nezaboravno - izjavio je Džajić. - Bio je to spektakl koji ne može rečima da se opiše. Drago mi je što sam predstavljao Jugoslaviju jer su na svečanosti bili najznačajniji ljudi iz sveta sporta. S ponosom sam na svakom koraku isticao da dolazim iz Jugoslavije.

Za najboljeg fudbalera veka izabran je Brazilac Pele.

- Ko bi drugi. O Peleu i njegovom umeću sve znamo. On je igrama i titulama sa Brazilom obeležio ovaj fudbalski vek - reči su Dragana Džajića.

Na koktelu posle proslave Džajić se susreo sa svetskom fudbalskom legendom i svojim starim prijateljem joa iz igračkih dana.

- Susret sa Peleom je bio izuzetno srdačan. Pitao me je za reprezentaciju Jugoslavije, najviše ga je interesovalo gde je naše trenutno mesto u svetu. Rekao sam mu da po kvalitetu pripadamo samom evropskom vrhu.

Poziv Džajiću da prisustvuje izboru za "sportistu veka" jeste još jedno veliko priznanje nekada najboljem levom krilu sveta i dokaz da su njegove maestralne igre ostale u svežem sećanju ljubiteljima fudbala širom planete.


Svi dobitnici priznanja "Sportista veka"
(Štefi Graf i Majkl Džordan nisu bili prisutni na ceremoniji)

Dragan Džajić je rođen 30. maja 1946. godine u Ubu. Apsolutni rekorder po broju utakmica odigranih za reprezentaciju Jugoslavije - 85. Dugogodišnji kapiten koji je u nacionalnom dresu postigao 23 gola.

Debitovao na utakmici protiv Rumunije u Beogradu 17. juna 1964.godine (1:2). Pet puta je nastupao u selekcijama FIFA i UEFA. Igrao na Svetskom prvenstvu 1974.godine u SR Nemačkoj. Bio je član reprezentacije koja je 1968.godine u Rimu osvojila titulu vice - šampiona Evrope. Po mnogim anketama najbolji fudbaler Jugoslavije svih vremena.

Igrao je za FK Crvena zvezda iz Beograda i SEC Bastia (Francuska). U periodu 1961.-1975. za Crvenu zvezdu odigrao je 590 utakmica i postigao 287 golova. Sa FK Crvena zvezda osvojio je 5 titula prvaka Jugoslavije i 4 trofeja Kupa. Posle dve sezone provedene na Korzici , vratio se u Crvenu zvedu i odigrao sezonu 1977/78.

Posle zaista izvanredne igračke karijere postao je tehnički direktor FK Crvena zvezda i na tom mestu dao mnogo udela u velikim uspesima kluba, od kojih je svakako najveći osvajanje titule prvaka Evrope i pobednika Interkontinentalnog kupa. Ostace upamćen kao jedno od najboljih levih krila u svetskom fudbalu.

(Izvor: veb strana Fudbalskog saveza Jugoslavije)




17/18/19. novembar - Fudbalski savezi Engleske i Jugoslavije dogovorili su se da se odloženi kvalifikacioni susret za Evropsko prvenstvo (igrači do 21. godine) odigra u sredu, 29. marta naredne godine u španskom gradu Barseloni. Ovaj dogovor dva saveza treba da potvrdi UEFA, ali je gotovo sigurno da će posle dva odlaganja, utakmica biti odigrana u predviđenom terminu.




Fudbalski klub Vojvodina iz Novog sada ovih dana slavi 85 godina postojanja. Najstariji jugoslovenski prvoligaš je u svojoj istoriji dva puta bio prvak Jugoslavije (1966. i 1989. godine), a najznačajniji međunarodni uspeh je trijumf u Srednjoevropskom kupu 1977. godine. Igrač Vojvodine Novak Roganović, kao član reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1960. godine osvojio je zlatnu medalju. Osvajači srebrnih olimpijskih medalja sa reprezentacijom Jugoslavije iz redova novosadskog tima su sadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije Vujadin Boškov (1952. godine), i Todor Veselinović i Dobroslav Krstić (1956). Golman Ilija Pantelić i Dobrivoje Trivić bili su članovi reprezentacije Jugoslavije - vicešampiona Evrope 1968. godine u Italiji. U omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije koja je 1987. godine na Svetskom prvenstvu u Čileu osvojila prvo mesto nastupila su i dva igrača Vojvodine Zoran Pijucić i Pero Škorić. Sadašnji reprezentativci Jugoslavije, Slaviša Jokanović i Siniša Mihajlović bili su članovi šampionske ekipe Vojvodine, koja je 1989. godine po drugi put u istoriji kluba osvojila titulu prvaka Jugoslavije.


Na najnovijoj rang-listi Svetske fudbalske federacije (FIFA), Jugoslavija se nalazi na 13. mestu, što je u odnosu na listu od pre dva meseca napredak za dva mesta. Brazil je i dalje na prvom mestu, šampion sveta Francuska je druga, a treća je Češka koja je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2000. godine završila sa stopostotnim učinkom. Jugoslavija nije imala poene 1993. i 1994. godine, jer zbog sankcija nije nastupala. Posle ukidanja zabrane, startujući sa 101. mesta, reprezentacija Jugoslavije je napredovala do 6. pozicije u decembru 1998. godine.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu