<< Nazad



 

 

Vlade Divac: Igramo za svoju zemlju, za svoj narod

Vlade Divac

Pariz, Francuska, 24. juna (Tanjug) - "Nastojim da odvojim sport i politiku, ali je istina da, kada se igra za svoju zemlju, postoji uvek patriotsko osećanje. Igra se za svoju zemlju, za svoj narod. A košarka ima jednu takvu dimenziju u Jugoslaviji... Čitav svet gleda mečeve", izjavio je Divac u intervjuu listu "Imanite" koji danas objavljuje taj pariski dnevnik.

Neizbežno, pitanja novinara "Imanitea" odnosila su se na upravo okončan rat u Jugoslaviji. Na jedno od njih, o tome da li pobede jugoslovenske ekipe na evropskom šampionatu u košarci u Francuskoj donose melem na srca Jugoslovena, Divac je odgovorio potvrdno dodavši da taj melem, ipak, ne može da donese "olakšanje ljudima koji su izgubili svoje najbliže".

"Govorim o Srbima, kao i o Albancima. Svi su patili u tom ratu. Jedna naša pobeda može da im omogući da malo zaborave svakodnevne brige i da ponovo gotovo normalno žive. Ali nije sport taj koji može da vrati mrtve", rekao je Divac, zvezda NBA lige tokom deset godina.

Odgovarajući na primedbu novinara da se u jednom trenutku postavljalo pitanje zabrane jugoslovenskog učešća na 31. Evropskom prvenstvu u košarci, Divac je bio izričit: "To je smešno, nezamislivo. To me izaziva da mislim na Hitlera koji je odbio da stegne ruku crnim trkačima na Olimpijskim igrama 1936. Ne može se svaliti na leđa srpskog naroda ono što se dogodilo na Kosovu".

Novinar "Imanitea" pitao je na kraju Divca šta bi hteo da mu se poželi za budućnost? "Poželite mi dobru sreću i dobro zdravlje. Poželite takođe mir u svetu i u mojoj zemlji", odgovorio je Vlade Divac.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu