<< Nazad



 

 

Nastavljena dominacija jugoslovenske košarke

Jugoslovenski košarkaši su i u 1998. godini potvrdili da, pored američkih profesionalaca iz NBA lige, igraju najatraktivniju i najbolju košarku na svetu.

Nakon ukidanja sankcija, košarkaška selekcija Jugoslavije ne zna za neuspeh. Na veliku košarkašku scenu vratila se 1995. godine kada je na Evropskom prvenstvu u Atini superiorno osvojila prvo mesto. Godinu dana kasnije najbolji jugoslovenski košarkaši su u finalu Olimpijskih igara u Atlanti poraženi od američkog "drim-tima", 1997. godine potvrdili su svoj primat u Evropi, a 1998. godine su se po četvrti put popeli na košarkaški vrh sveta.

Prvi trener selekcije Jugoslavije Željko Obradović imao je uoči 13. Svetskog prvenstva velikih problema sa sastavom tima. Obradović nije mogao da računa na članove startne petorke iz Atlante, Zorana Savića, Vlade Divca i Predraga Danilovića. Administrativne prepreke sprečile su jugoslovenske igrače sa grčkim državljanstvom, Stojakovića, Tarlaća i Gurovića da konačno zaigraju za Jugoslaviju, a kapiten reprezentacije Aleksandar Đorđević stigao je na pripreme nedovoljno spreman zbog operacije povređene noge.

U Atinu su otputovali sledeći igrači selekcije Jugoslavije: Dejan Bodiroga, Vlado Šćepanović, Saša Obradović, Nikola Lončar, Dragan Lukovski, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Nikola Bulatović, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

Vratili su se na mesto uspeha gde su pre tri godine bili šampioni Evrope. Ovaj put su u gradu podno Akropolja dopunili svoju riznicu trofeja još jednim svetskim zlatom.

Iako je to bio trijumf, pre svega, kolektiva i duha zajedništva, bilo bi nepravedno ne spomenuti zasluge dvojice igrača - Dejana Bodiroge, koji je i zvanično proglašen za najboljeg igrača prvenstva i Željka Rebrače, koji je na ovom takmičenju izrastao u najboljeg centra Evrope.




Dobar start: Obradović

Atina, 29. jul - Grupa "B"

JUGOSLAVIJA - Portoriko 80:66 (47:30)

Start na Svetskom prvenstvu bio je uspešan jer je ubedljivo savladan tradicionalno neugodni Portoriko. Košarkaši Jugoslavije su ušli u susret motivisani pa je već posle 20 minuta pitanje pobednika bilo rešeno. Protivnički centri uspešno su udaljeni od obruča, što je rezultiralo odnosom u skokovima 42:22 u korist Jugoslavije.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Berić 23, Bodiroga 15 i Rebrača 14.




Najbolji: Željko Rebrača

Atina, 30. jul - Grupa "B"

JUGOSLAVIJA - Rusija 82:74 (68:68, 33:40)

Prva velika utakmica Željka Rebrače na Svetskom prvenstvu. Dobio je bitku sa visokim ruskim centrima, postigavši 23 poena i uhvativši 14 lopti. Njemu uz rame bio je Topić, koji je postizao koševe u trenucima kada se činilo da će suparnik stvoriti razliku. Rusi su vodili tokom većeg dela utakmice, najviše sa 10 poena razlike, ali je završnica meča pripala igračima Jugoslavije. Pri kraju regularnog dela utakmice Bodiroga je tri puta nespretno reagovao u napadu, ali je sve nadoknadio u dodatnih pet minuta kada je bio nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja, šutirajući 8-8.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Rebrača 23, Bodiroga i Topić - 16.




Laka pobeda: Đorđević

Atina, 31. jul - Grupa "B"

JUGOSLAVIJA - Japan 99:54 (47:26)

Velika razlika u kvalitetu nije bila prepreka da svih jedanaest igrača (nije igrao povređeni Nikola Lončar) pruže maksimum. Raznovrsnom igrom u odbrani ekipa Jugoslavije je rano stekla osetniju prednost. Rebrača je bio suveren pod koševima, a zapažen doprinos pobedi dali su bekovi - oporavljeni kapiten Aleksandar Đorđević, Obradović i Lukovski.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Obradović i Lukovski - 18, Đorđević 14.




Najefikasniji: Berić

Atina, 2. avgust - Grupa "E"

JUGOSLAVIJA - Kanada 95:55 (44:23)

Najbolji jugoslovenski košarkaši su ponovo demonstrirali igru zbog koje su ih skoro svi uvrstili u najveće favorite Svetskog prvenstva. Od starta su zaigrali ozbiljno i slavili pobedu od 40 poena razlike protiv suparnika, koji je prvog dana turnira namučio domaćina Grčku. Berić je bio izuzetno precizan u prvom poluvremenu, Tomašević je uhvatio 14 lopti, a na Svetskom prvenstvu je prvi put zaigrao Nikola Lončar, koji je prethodna tri meča propustio zbog povrede.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Berić 13, Obradović 11, Bodiroga 10.




Menegin i Bodiroga (desno)

Atina, 3. avgust - Grupa "E"

JUGOSLAVIJA - Italija 60:61 (25:29)

Poraz, koji, ispostavilo se na kraju, nije imao značaja. Pobedio je srećniji i tim koji je uspeo da iskoristi sve slabosti protivnika. Jugoslovenski košarkaši su, kao i obično, bili dominantni u skoku i imali čak 15 uhvaćenih lopti više od Italijana, ali i 20 izgubljenih lopti i loš procenat slobodnih bacanja.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Rebrača 16, Obradović 12, Bodiroga 10.




Blokada Rebrače

Atina, 4. avgust - Grupa "E"

JUGOSLAVIJA - Grčka 70:56 (38:30)

U pobedi nad Grčkom istakli su se Bodiroga i Topić, ali će u najdužem sećanju ostati odlična igra Željka Rebrače, koji je imao čak sedam blokada. Utakmica je praktično rešena početkom drugog poluvremena kada Grci čak šest minuta nisu postigli koš. Za to vreme jugoslovenski tim je napravio seriju 11:0 i poveo sa 49:30, što je i rešilo pitanje pobednika.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Bodiroga 19, Topić 10, Đorđević i Rebrača - 9.




Nema iznenađenja: Đorđevića

Atina, 7. avgust - četvrtfinale

JUGOSLAVIJA - Argentina 70:62 (34:31)

Argentincima su uoči ovog susreta davane samo teoretske šanse, a malo je nedostajalo da prirede senzaciju. Neuobičajeno, jugoslovenski igrači su odigrali brzopleto i nedisciplinovano u napadu, tako da su u prvih 20 minuta imali procenat šuta za tri poena 11-1. Serijom 9:2 Argentina je početkom drugog dela utakmice potpuno preokrenula rezultat i povela sa 40:36, a u 30. minutu i sa 49:42. Na scenu je tada stupio kapetan Đorđević i sa sedam uzastopnih poena izjednačio rezultat - 49:49. Usledila je potom sigurnija i disciplinovanija igra selekcije Jugoslavije kojom je sprečeno iznenađenje.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Bodiroga 14, Đorđević i Rebrača - 13.




Jugoslavija u finalu!

Atina, 8. avgust - polufinale

JUGOSLAVIJA - Grčka 78:73 (57:57, 31:33)

Nošeni bučnim navijanjem oko 15-tak hiljada svojih navijača, Grci su vodili veći deo utakmice - sredinom drugog poluvremena i sa 48:36. Jugoslovenska ekipa je pokazala zašto je velika, jer je u poslednjih 10 minuta, uprkos lošem rezultatu i užarenoj atmosferi u dvorani, uspela da konsoliduje odbranu, napravi seriju 21:9 i izbori produžetak. U dodatnih pet minuta igre sve je bilo u znaku psihički stabilnijih košarkaša Jugoslavije.

Najefikasniji u selekciji Jugoslavije: Bodiroga 31, Rebrača 20, Obradović 9.




Nebeski skakač: Željko Rebrača

Atina, 9. avgust - finale

JUGOSLAVIJA - Rusija 64:62 (30:35)

Neizvesna utakmica, koju je odlučio Željko Rebrača. Prvo je 32 sekunde pre kraja susreta, kod rezultata 57:56 za Jugoslaviju, nezapamćenom blokadom sprečio siguran koš Mihajlova a u sledećem napadu je posle promašenog slobodnog bacanja Topića bio najviši pod protivničkim košem i poentirao. Jugoslavija je tada povela sa 60:56 i definitivno rešila pitanje svetskog prvaka.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 11, Šćepanović 5, Obradović 7, Lončar, Lukovski, Berić 2, Đorđević 7, Rebrača 16, Drobnjak, Bulatović, Tomašević 7 i Topić 9.





SVETSKI ŠAMPIONI!!!


10. avgust 1998. - Košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije u Beogradu priređen veličanstven doček


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu