<< Nazad



 

 

Mijatović doneo prva tri boda

Strelac pobedonosnog gola: Predrag Mijatović

Beograd, 18. novembar - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije uspešno je startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine, pobedivši večeras na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, pred oko 40.000 gledalaca, izabrani tim Republike Irske rezultatom 1:0 (0:0).

Jugoslovenski fudbaleri su već na početku utakmice krenuli veoma ambiciozno prema protivničkom golu, ali su se čvrsti i disciplinovani Irci uspešno branili.

Selektor Jugoslavije Milan Živadinović, koji je ekipu preuzeo posle Svetskog prvenstva u Francuskoj, uneo je neke novine u rasporedu igrača na terenu. Živadinović se odlučio za taktiku 3-5-2, što znači da je u zadnjoj liniji igrao sa trojicom fudbalera, a u srednjem redu sa pet igrača. Jedna od novina je i da je Dejan Stanković, koji je do sada uvek igrao na sredini terena, prebačen uz desnu aut-liniju, mesto na kome je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj sjajno igrao Slobodan Komljenović.


Mihajlović (levo) i Kvin

Međutim, takva postavka igre nije donela željeni rezultat u prvom delu susreta. Osim slobodnih udaraca Mihajlovića, jednog dobrog šuta Jovana Stankovića i polušanse Mijatovića, gledaoci nisu imali šta da vide. Terenska inicijativa domaćih nije bila dovoljna da se probije pojačana odbrana Iraca. Vredi ipak istaći i dobru igru Jovana Stankovića koji je svojim brzim begovima po levoj strani unosio najviše pometnje u redove protivnika.

U nastavku jugoslovenski fudbaleri su zaigrali znatno bolje, zahvaljujući, pre svega, ulasku u igru Darka Kovačevića, koji je zamenio kapitena Stojkovića. Kao plod konkretnije igre došao je i jedini gol na utakmici u 64. minutu. Jovan Stanković je uputio centaršut sa leve strane, odbrana Republike Irske je pogrešila, a Predrag Mijatović je loptu manirom velemajstora poslao na pravo mesto - 1:0.


Jovan Stanković (levo) i Kinsela u duelu

Uporni Irci se međutim nisu predavali već su krenuli na sve ili ništa. Pred kraj meča, bilo je nekoliko dramatičnih situacija pred golom Kralja, ali je u tim trenucima i sreća poslužila jugoslovenske fudbalere. Ipak, u celini gledano, domaći su bili bolji za taj jedan gol koji su postigli.

Jugoslovenska reprezentacija je pobedila u igri kojom nije oduševila. Sigurno će Milan Živadinović imati još puno posla u nastojanju da napravi ekipu koja bi mogla da igra mnogo bolje nego šsto je to večeras bilo u susretu protiv Republike Irske.

Narednu utakmicu Jugoslavija igra kao gost protiv Malte 10. februara.

Stadion Crvene zvezde u Beogradu. Strelac: Mijatović u 64. minutu. Gledalaca: oko 40.000. Sudija: Karl Erik Nilson (Švedska). Žuti kartoni: Đukić i Mihajlović (Jugoslavija).


Jokanović ispred Dafa

JUGOSLAVIJA: Kralj, Jovan Stanković, Đorović, Jokanović, Đukić, Dejan Stanković, Jugović (od 84. minuta Grozdić), Mijatović, Milošević (od 77. minuta Drulović),Stojković (od 46. minuta Kovačević), Mihajlović.

REPUBLIKA IRSKA: Given, Irvin, Staunton, Brin, Kaningem, Kin, Mekatir (od 73. minuta Keit), Kinsela, Kvin (od 72. minuta Kaskarino), Meklaflin (od 72. minuta Dejvid), Daf.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu