<< Nazad



 

 

Derbi bez pobednika

Igrač utakmice: Dejan Savićević

Beograd, 20. mart - U najzanimljivijoj utakmici 24. kola Prve savezne fudbalske lige, susretu "večitih" rivala, Crvena zvezda i Partizan igrali su nerešeno 2:2.

Ovo je bio 112. derbi dva najveća srpska i jugoslovenska kluba. Crvena zvezda je pre ovog susreta imala više uspeha u međusobnim duelima. Ona je 48 puta pobedila, 32 utakmice su završene bez pobednika, dok je 31 meč završen u korist Partizana. Gol razlika je bila 173:143 u korist Crvene zvezde.

Trener Crvene zvezde Vojin Lazarević opredelio se već na startu za nešto oprezniju varijantu sa pojačanom odbranom i srednjim redom, dok su se u napadu nalazili izuzetno raspoloženi Pjanović i Drulić, koji su bili nerešiva enigma za anemičnu odbranu Partizana.

Nasuprot treneru Crvene zvezde, prvi stručnjak Partizana Ljubiša Tumbaković je želeo da njegovi izabranici igraju isto kao na većini prethodnih utakmici ovog šampionata. Međutim, fudbalerima Partizana je malo šta polazilo za rukom. Igrali su nepovezano, uglavnom dugačkim loptama, pa je odbrana Crvene zvezde njihove napade lako zaustavljala.

Crvena zvezda je došla u vođstvo u 8. minutu, posle sjajne akcije koju je započeo kapiten Dejan Savićević. On je dodao loptu Dudiću, a ovaj je uputio idealan centaršut u šesnaesterac gde je Pjanović sa 4-5 metara u padu glavom loptu sproveo u mrežu golmana Damjanca.

2:0 je bilo već u 30. minutu a akciju je ponovo začeo Dejan Savićević, koji je na levoj strani dugom loptom našao Boškovića. Mladi fudbaler Crvene zvezde je samo produžio do Gojkovića, koji je iskosa preciznim šutem postigao pogodak.


Nenad Bjeković (Partizan)

U 33. minutu Bjeković je pogodio stativu u prvoj ozbiljnijoj akciji Partizana u prvom poluvremenu. Fudbaleri Crvene zvezde su na trenutak otklonili opasnost od svog gola, ali se Bjeković na desnoj strani ponovo dokopao lopte i poslao je u šesnaesterac do Kežmana, koji iz sumnjive ofsajd-pozicije pogađa mrežu gola nemoćnog Jevrića.

Sudija Radoman je u 45. minutu isključio centarfora Crvene zvezde Gorana Drulića nakon što je ovaj nesportski reagovao i nasrnuo na igrača Partizana Krstajića, koji ga je prethodno oborio.

Drugi deo susreta protekao je u želji fudbalera Partizana da maksimalno iskoriste prednost igrača više na terenu. Crvena zvezda se, međutim, znalački branila i nije dozvolila suparniku da postigne više od nerešenog ishoda.

Krstajić je u 53. minutu dobro prošao po levoj strani, u šesnaestercu Crvene zvezde najbolje se snašao Saša Ilić i to je bilo 2:2.

Mladi napadač Partizana Matija Kežman imao je u 67. minutu idealnu priliku da dovede Partizan u vođstvo. On je, naime, posle sjajne kombinacije sa Ivićem, po desnoj strani izbio sam ispred golmana Jevrića i kada su svi već loptu videli u mreži Kežman je šutirao poluvisoko - taman toliko da golman domaćih zadrži njegov šut.

Igrač utakmice sigurno je bio Dejan Savićević, koji je u nekoliko navrata podsetio na stare dane i pokazao zašto ga u Italiji zovu "Genije". Savićević je impresionirao pregledom igrom i sposobnošću da pravovremeno deli lopte svojim saigračima. Osim što ima velike zasluge za oba gola, od njega su kretale sve opasnije akcije Crvene zvezde na gol Partizana.


Stadion Crvene zvezde. Gledalaca: oko 40.000. Sudija: Miroslav Radoman (Vrbas). Strelci: Pjanović u 8. i Gojković u 30. minutu za Crvenu zvezdu, a Kežman u 33. i Saša Ilić u 53. minutu za Partizan. Žuti kartoni: Bjegović, Vitakić, Ilić, Savićević i Pjanović (Crvena zvezda); Krstajić, Trobok (Partizan). Crveni karton: Goran Drulić (Crvena zvezda) u 45. minutu.

CRVENA ZVEZDA: Jevrić, Dudić, Bjegović, Vitakić, Ilić (Škorić), Bunjevčević, Bošković, Savićević, Drulić, Gojković (Aćimović)i Pjanović (Mićić).

PARTIZAN: Damjanac, Rašović, Savić (Stojisavljević), Krstajić, Stojanovski, Trobok, Ivić, Ilić, Tomić, Bjeković i Kežman.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu