Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Srbi u Albaniji jedna od najugroženih manjina u svetu

Tirana

Beograd, 16. septembar (Tanjug) - Srpska nacionalna zajednica u Albaniji jedna je od najugroženijih nacionalnih manjina u svetu, što je posledica bezuslovne albanizacije iz vremena Envera Hodže, i posebno stava sadašnjih vlasti u toj zemlji, čije su aspiracije prema Kosmetu i za stvaranje Velike Albanije nesporne.

Prema rečima mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog Amfilohija, nekoliko hiljada Srba u Skadarskoj episkopiji Srpske pravoslavne crkve (SPC), čija je teritorija u sastavu albanske države, nemaju ni školu ni crkvu, a ni pravo na maternji jezik.

Srpska škola u selu Vraka, nedaleko od Skadra, porušena je još 1934. godine i od tada nije obnavljana. Slična situacija je i s hramovima Svetih Arhangela i Aleksandra Nevskog, porušenih u vreme Envera Hodže, kao i sa preoranim srpskim grobljima uprkos velikom broju Srba na ovom prostoru.

U njihovim ličnim dokumentima i dalje stoje u bivšem režimu prisilno albanizovana imena kao i da su albanske nacionalnosti, pa je zaključak da su njihova nacionalna prava ravna nuli, istakao je mitropolit Amfilohije u razgovoru sa novinarima.

On smatra da je možda sada trenutak da se u jeku povike o navodnoj ugroženosti Albanaca na Kosmetu, po principu reciprociteta, reši i pitanje Srba u Albaniji.

Ono čime se manipuliše i što se prećutkuje je najnovija istorija, posebno egzodus 1991. koji dovoljno govori u prilog ugroženosti srpske nacionalne manjine u Albaniji i uopšte o albanskom pritisku na srpski živalj koji je napuštao svoja ognjišta u Albaniji gde su zapustela čitava sela i na samom Kosovu.

Pored nekoliko hiljada pravoslavnih Srba, oko Skadra žive i muslimani srpskog porekla koji čak govore srpki jezik, kaže mitropolit Amfilohije i dodaje da su Srbi, do 1991. godine kompaktna zajednica, prisilno napustili mnoge lokalitete, ali da slovenski toponimi još svedoče o poreklu stanovništva u Albaniji.

SPC je veoma aktivna i ne odustaje od svog udela i brige o vernicima u Skadarskoj episkopiji, jer je to velika verska zajednica, po broju daleko ispred rimokatolika kojih je u Albaniji oko 10 odsto.

Svaki odlazak sveštenika na teritoriju Albanije mora biti u strogoj diskreciji s obzirom na netrpeljivost od strane Albanaca i događaje na Kosmetu, rekao je mitropolit Amfilohije koji je u Albaniji boravio za Vaskrs i bogoslužio u srpskom selu Vraka gde je u toku gradnja crkve Svete Trojice.

U Albaniji postoji Srpsko pravoslavno udruženje "Sveti Jovan Vladimir" koje je u stalnom kontaktu sa crnogorskom mitropolijom, a sve su to samo naznake potrebe da se što skorije reši pitanje ovog življa i da im se omogući pravo na jezik, veru i da im se vrate prava imena i prezimena.

Mitropolit kaže da je u Albaniji veoma aktivno udruženje pravoslavnih Grka - Omonija koje sarađuje sa Srbima i da je to jedna od najvećih organizacija pravoslavnih vernika u Albaniji čiji broj, kako se smatra, dostiže četvrtinu od ukupnog stanovništva u toj zemlji


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu