Vlada

Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 Ekspoze Zorana Đinđića, mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije
(25. januar 2001.)

 Ekspoze Zorana Živkovića, mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije
(18. mart 2003.)

   
 

Print

 

Naslovna > Vlada > Ekspoze Zorana Đinđi...

Ekspoze Zorana Đinđića, mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije
(25. januar 2001.)

Đinđić je, u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije, istakao da je Vlada, koja danas treba da bude izabrana, dobila mandat naroda da sprovede promene, a ne da vlada.

Mandatar za sastav republičke vlade Zoran Đinđić rekao je da današnji dan vidi kao početak sprovođenja nacionalnog konsenzusa za korenite promene.

Da bi se vratio kredibilitet zemlje, neophodna je opšta politička stabilnost u regionu - regilisanje odnosa Srbije i Crne Gore, suzbijanje terorizma na jugu Srbije i pronalaženje načina za suživot Srbije i Kosova, rekao je Đinđić.

Prema njegovim rečima, drugi uslov su stabilne demokratske institucije u Srbiji, zatim dobro zakonodavstvo, kvalitetna saobraćajna infrastruktura i kvalifikovana i pouzdana radna snaga.

"Kolegama iz Crne Gore predlažemo da u redefinisanju odnosa pođu od principa najmanjeg rizika, a to je reforma postojeće države, rađe nego stvaranje novih država", istakao je on.

Đinđić je Albancima sa Kosova poručio da "svoje ekonomske i ljudske interese danas i ubuduće mogu da ostvare samo u saradnji sa Srbijom i preko Srbije, jer ona postaje motor regionalnog razvoja".

Kada je reč o jugu Srbije, Đinđić je kazao da je "naše rešenje da se lokalno albansko stanovništvo uključi u politički i socijalni život Srbije, a terorizam beskompromisno suzbije."

Kao preduslov za ozbiljne reforme Đinđić je naveo da se mora svesti račun sa kriminalom i zloupotrebama iz proteklih deset godina.

U najskorijem roku treba rasvetlilti najteža krivična dela, ubistva i otmice, rekao je on i najavio osnivanje komisije koja će ispitati umešsanost državnih službi u teška krivična dela.

Pred licem pravde moraju se naći i oni koji su ukaljali našu zemlju i naciju čineći zločine nad decom i ženama, a krijući se iza tobožnje patriotske misije, rekao je on i dodao da će odgovarati i oni koji su počinili ekonomski zločin.

Uspeh Vlade u obračunu sa krininalom biće uverljiv samo ako se stvore instrumenti koji će kontrolisati i ovu vladu, ocenio je Đinđić i najavio paket zakona posvećen tome.

Mandatar je naveo da ubuduće neće biti otkupa funkcionerskih stanova, privatnih poslova preko države, plaćenog članstva u upravnim odborima, primanja skupih poklona...

Đinđić je kao stratesksi cilj naveo da postanemo zemlja stabilnih institucija i visokokvalifikovane radne snage, društvo sa preovlađujućom srednjom klasom, povećanim životnim standardom i zapošljavanjem.

"Naša strategija mora biti u privlačenju investicija da bi se u naredne četiri godine Srbija vratila poslu. Nakon 10 godina propadanja treba nam istinski 'nenj dill', najdinamičniji ekonomski razvoj od Drugog svetskog rata", kazao je Đinđić, dodajući da se očekuju velike strane investicije u poljoprivredu, saobraćaj i energetiku.

On je kao još jedan cilj naveo da najkasnije za 10 godina naša zemlja postane član Evropske unije.

Mandatar republičke vlade je kazao da će Vlada raditi na utvrđivanju jasnog stanja finansija, imovine, obaveza i prava u Srbiji, da će izvršiti finansijsku deblokadu privrede, uspostaviti jasnu vlasničku strukturu, kompletirati zakonodavstvo koje omogućava neometan poslovni saobraćaj, uspostaviti novu poresku politiku...

Govoreći o privatizaciji, Đinđić je istakao da je neophodno uspostaviti niz nezavisnih kontrolnih mehanizama koji će nadgledati finansijske operacije i svedočiti o njihovoj korektnosti.

On je najavio zakon o vraćanju oduzete imovine i da se porodici Karađorđević vrati državaljanstvo i omogući povratak u Beli dvor.

Đinđić je rekao da će se parlamentu predložiti uvođenje institucije narodnog advokata, tzv. ombudsmana, kao mesta sa autoritetom i ovlašćenjima, gde će građani dostavljati svoje prigoovore na rad Vlade.

Naglašavajući da je ova vlada "Vlada velikih reformi i energičnih akcija", Đinđić je kazao da je sastavljena iz dva dela - prvi, koji je neka vrsta tima za strategiju i prioritete, čine predstavnici stranaka DOS-a, a "drugi su eksperti ne iz sveta terorije, već prakse".

On je, kada je reč o strukturi ministarstava, kazao da su neka prekomponovana, a neka transformisana u sekretarijate i agencije i dodao da je, kao nepotrebno, ukinuto Ministarstvo za informacije "jer u demokratskoj Srbiji nema cenzure".

Đinđić je rekao da je namera Vlade da u narednih pola godine osnuje ministarstvo za upravljanje prirodnim resursima i zaštitu životne sredine.

"Najmanje što možemo obećati je da će to biti Vlada brzine, efikasnosti i transparentnosti. Na svaki problem ćemo reagovati odmah, reći istinu i predložiliti rešenje. Nećemo lagati i nećemo krasti", naglasio je Đinđić.

Navodeći da Vlada nema "čarobni štapić", on je rekao da su znanje i energija ono što ima i da će, uz podršku građana, uspeti.

 

   Copyright © 2024 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu