Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Okruzi > RAŠKI OKRUG
 
    

RAŠKI OKRUG

RAŠKI okrug se nalazi u jugozapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar i Tutin. Ima ukupno 300.274 stanovnika. Sedište je u gradu Kraljevu.

U okolini Kraljeva nalazi se "mati svih crkava" - manastir Žiča. Ovaj duhovni centar srpske srednjovekovne države izgrađen je oko 1220. godine kada je manastir Žiča postao središte novoosnovane srpske arhiepiskopije.

Manastir Studenica sagrađen je krajem XII veka, kao zadužbina Stefana Nemanje, koji ga je bogato opremio ikonama i knjigama. Nakon što se on zamonašio i otišao u Hilandar, brigu oko manastira preuzeo je njegov stariji sin Stefan, kasnije nazvan Prvovenčani.

Nedaleko od Novog Pazara, nalazi se manastir Sopoćani, nastao kao zadužbina kralja Stefana Uroša I, sina kralja Stefana Prvovenčanog. Sopoćani su građeni oko 1260. godine. Osnovna i najveća vrednost Sopoćana su freske, po kojima se ovaj manastir ubraja u najbolje primerke evropskog srednjovekovnog slikarstva.

Osnovni nosioci privrede Raškog okruga su: Industrija nemetala "Magnohrom", Fabrika vagona Kraljevo, Drvno - prerađivačka industrija "Jasen" i "Elektrosrbija".

Pogledajte prezentaciju okruga (kompresovan .ZIP fajl 443KB)

ADRESA okružnog mesta je:
36000 Kraljevo, Trg Jovana Savića
telefon i faks: 036/332 - 133, 22 - 235

 

 

   Copyright © 2021 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu