Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Okruzi > ZLATIBORSKI OKRUG
 
    

ZLATIBORSKI OKRUG

ZLATIBORSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Bajina Bašta, Kosjerić, Užice, Požega, Čajetina, Arilje, Priboj, Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica. Ukupno ima 335.826 stanovnika. Sedište okruga je Užice.

Među najstarije kulturne spomenike u ovom regionu spada Bela crkva, u Karanu. Građena je između 1340. i 1342. godine i tada je oslikana. U gradu Užicu postoje dve crkve, obe stare i zanimljive: Crkva Sv. Marka na Varoši sagrađena je pre 1828. godine, a Crkva Sv. Đorđa, današnja Saborna crkva u Užicu, građena je od 1842. do 1844. godine.

Nedaleko od Bajine Bašte nalazi se manastir Rača, iz XIII veka. Sagradio ga je kralj Milutin. Ovaj manastir je kroz svoju istoriju više puta bivao uništavan i nanovo obnavljan. Poslednji put (nakon Turaka i Austrougarske vojske), Raču su 1943. godine zapalili Bugari. Obnovljen je posle II svetskog rata i danas se smatra, zbog lepote svojih ikonostasa, izuzetnim spomenikom srpske kulture.

Manastir Mileševo - podignut je 1218 - 1219. godine i nalazi se u blizini Prijepolja. Predstavlja zadužbinu kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Iako je i ovaj manastir više puta bio spaljivan, sačuvano je oko 100 kompozicija, fresaka pojedinačnih likova i fragmenata. Najpoznatija freska je "Beli anđeo" zaglavlje velikog broja srpskih knjiga i monografija pa i ove Internet prezentacije.

Danas od privrednih preduzeća u opštini Užice postoje: Valjaonica bakra i aluminijuma u Sevojnu, Metalski kombinat "Prvi Partizan", Tekstilna industrija "Froteks", Konfekcija "Kadinjača", itd.

U Priboju je podignuta Fabrika automobila FAP, koja izvozi kamione i autobuse širom sveta, a združeno preduzeće FAP - FAMOS proizvodi privredna vozila.

Pogledajte prezentaciju okruga (kompresovan .ZIP fajl 227KB)

ADRESA okružnog mesta je:
31 000 Užice, Dimitrija Tucovića 52
telefoni: 031/514-262, 031/513-575
fax: 031/513-493

 

 

   Copyright © 2021 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu