Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Okruzi > POMORAVSKI OKRUG
 
    

POMORAVSKI OKRUG

POMORAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je grad Jagodina.

U gradu je delimično sačuvana arhitektura XIX veka. Ostaci ranijih perioda vide se u građevinama kao što je Hajduk - Veljkov konak iz XVIII veka. Posebna zanimljivost je Stara crkva Arhanđela Mihajla, zadužbina Miloša Obrenovića iz 1818. godine.

Manastir Jošanica je podignut krajem XVII veka u vreme vladavine despota Đurađa Brankovića i smatra se najlepšom građevinom Srednjeg veka u tom kraju.

Nedaleko od Ćuprije je manastir sa crkvom Vaznesenja - Ravanica, zadužbina kneza Lazara, sagrađena između 1375. godine i 1377. godine. Posle pogibije cara Lazara u Boju na Kosovu, Ravanica je čuvala njegove mošti do 1690. godine, da bi danas posle tri veka seljenja sa srpskim narodom bile opet vraćene u ovu njegovu zadužbinu. Manastir Resava - Manasija nalazi se u neposrednoj okolini Despotovca. Resava - zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignuta je između 1407. godine i 1418. godine. Tokom XV veka u manastiru je delovala čuvena Resavska škola sa više radionica u kojima su prepisivani važni tekstovi iz svetske baštine i pisani novi.

Konstantin Filozof, autor "Žitija despota Stefana" i "O pismenima" (slovima), kojim je izvršena redakcija i sređivanje tadašnjeg pravopisa srpskog jeziku, radio je i stvarao u manastiru Resava.

U Pomoravskom okrugu poznata je Fabrika kablova, jedna od najvećih u Evropi, kao i Pivara "Jagodina".

Pogledajte prezentaciju okruga (kompresovan .ZIP fajl 444KB)

ADRESA okružnog mesta je:
35000 Jagodina, Knjeginje Milice 80 a
telefon i faks: 035/221 - 516, 224 - 515

 

 

   Copyright © 2021 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu