Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Okruzi > ŠUMADIJSKI OKRUG
 
    

ŠUMADIJSKI OKRUG

ŠUMADIJSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Aranđelovac, Topola, Rača, Kragujevac, Batočina, Knić i Lapovo. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kragujevcu.

U okolini Kragujevca nalaze se manastiri iz Srednjeg veka, kao što su: Blagoveštanski manastir Divostin iz XVIII veka, manastir Svetog Nikole, za koga se veruje da je postojao i u vreme Kosovskog boja (1389), kao i manastir Drača (ne zna se pouzdano kada je nastao).

U Kragujevcu je 1833. godine osnovana, prva srpska gimnazija južno od Save i Dunava.

Već više od 50 godina taj grad srpske učenosti ima tužan simbol: u spomen parku Šumarice spomenik streljanim đacima i profesorima ove gimnazije. U nameri da stvore zastrašujući primer za čitavu Srbiju, nemački fašisti su 21. oktobra 1941. godine za samo jedan dan streljali u Kragujevcu oko 7.000 građana, a među njima i oko 300 đaka i 18 profesora Kragujevačke gimnazije, kao i 15 dečaka od 8 do 15 godina starosti. Kragujevac je danas moderan industrijski centar Srbije. Najpoznatija fabrika je "Crvena zastava" koja se bavi proizvodnjom automobila.

Značajnu ulogu imaju i Fabrika auto-delova "21 oktobar", Fabrika konzervi i "Crvena Zvezda".

Pogledajte prezentaciju okruga (kompresovan .ZIP fajl 461KB)

ADRESA okružnog mesta je:
34 000 Kragujevac, Save Kovačevića 7
telefon i faks: 034/ 69 - 206, 67 - 730

 

 

   Copyright © 2024 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu