Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Okruzi > MAČVANSKI OKRUG
 
    

MAČVANSKI OKRUG

MAČVANSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Bogatić, Šabac, Loznica,Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija. Ima ukupno 339.644 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Šapcu.

U blizini Šapca su znameniti spomenici, posvećeni poznatim događajima iz istorije srpskog naroda: Spomenik Karađorđu i srpskim junacima iz Prvog srpskog ustanka i Muzej Mišarske bitke (na Mišaru), ostaci starog grada na obali Save, Novo Selo (mesto gde je bio dvorac kralja Milutina) i Kosanin grad, srednjovekovno utvrđenje na Ceru.

Nedaleko od Loznice je selo Tršić, rodno mesto, reformatora srpskog jezika i pravopisa, Vuka Karadžića. Iz Tršića se pešačkom stazom stiže u manastir Tronošu, jedno od najstarijih srednjovekovnih nemanjićkih zadužbina. Ovaj Manastir iz XIV veka, odigrao je u prošlosti istaknutu ulogu u očuvanju narodne kulture i tradicije Srba. Dugo se u njemu, a naročito u XIV veku, negovala prepisivačka škola za sopstvene portrebe i potrebe drugih manastira. Time je sačuvana istorijska i kulturna građa srpskog naroda. Privredu okruga čine velika postrojenja Hemijske industrije "Zorka", zatim Prehrambena industrija "Šapčanka", Industrija nameštaja "Jela" i Industrija metala i plastike "Meteloplastika".

ADRESA okružnog mesta je:
15 000 Šabac, Glavna 6
telefon i faks: 015/325 - 500, 324 - 203

 

 

   Copyright © 2024 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu