Činjenice o Srbiji

| Vesti | Činjenice | Vlada | Tranzicija | Pretraga | English 


 
 Položaj, reljef i klima
 Stanovništvo, jezik i vera
 Nacionalne manjine
 Izbeglice u Srbiji
 Energetika i rudarstvo
 Industrija
 Poljoprivreda
 Beograd
 
 
 
 
 
   
 

Print

 

  Naslovna > Činjenice o Srbiji > Činjenice > Beograd

Beograd

Smešten na ušću Save i Dunava, Beograd je stara naseobina, a najstariji arheološki nalazi sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena osnovali su Singidunum u trećem veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 989. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.


Beograd je glavni grad Srbije i ne samo u političkom i administrativnom smislu. Sa oko 1.6 miliona stanovnika, grad ima prvorazredni saobraćajni značaj. Osim što je značajno putno-železničko čvorište, Beograd je i važno međunarodno rečno, pomorsko i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. U njemu su razvijeni značajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metaloprerađivačka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem području Beograda, Smedereva i Pančeva, na obalama Dunava, locirana je na 2.000 kvadratnih metara slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30 odsto društvenog proizvoda Srbije.

Beograd je prestonica srpske kulture. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), osnovana 1886. godine kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841. i Narodno pozorište, osnovano 1869. godine. Grad je takođe sedište Beogradskog univerziteta, koji je osnovan 1808. godine kao Velika škola i Univerziteta umetnosti.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu upravu: Skupštinu grada, gradonačelnika i Gradsku vladu. Teritorija Beograda je podeljena na 16 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti.

 

 

   Copyright © 2021 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu